Здраве и здравеопазване

Доказани методи за подобряване на зрението

Един от основните принципи в медицината е, че когато един мускул не се използва, той отслабва. Както всеки друг мускул, очните мускули също трябва да се тренират, за да бъдат здрави и силни, защото в противен случай зрението се влошава. За щастие обаче, има доказани методи, които могат да помогнат в това начинание. Чрез тях дори може би да се постигне подобрение на зрението си, но колко осезаемо ще е то зависи от много фактори. Въпреки това нищо не пречи да опитате.

Избягвайте преумората на очите през деня. Ако това е невъзможно заради работата ви, просто се опитайте веднъж на 2-3 часа да затваряте очите си за няколко минути, за да отпочинат.

На изображението отдолу са показани 16 основни и добре познати упражнения, които можете да правите, за да тренирате очните мускули. Правете ги всеки ден в реда, в който са показани.

Ако имате очила с диоптър, опитайте се да намалите времето, през което ги носите. В случай, че това не е възможно, поне ги сваляйте за кратко.

Масажирайте очите си. За целта използвайте показалеца и средния си пръст. Масажирайте с нежни кръгови движения. Докато го правите трябва да усещате лек натиск, но не и дискомфорт или болка. Масажирайте точки от едно до шест в последователността, показана на изображението.

Когато сте навън на разходка, опитвайте се да гледате по надалеч, вместо да фокусирате погледа си върху по-близките обекти или краката си.

Пийте сок от моркови колкото можете по-често, най-добре – всеки ден.

Когато чувствате, че очите ви са уморени, измийте лицето си с топла вода. Някои автори препоръчват често плакнене на очите със затворени клепачи.

Поне два часа преди лягане се опитайте да не гледате телевизия или да се взирате в екрана на компютъра или смартфона си.

Опитайте индийското упражнение за очите Тратака. То произлиза от йогата и спомага на очите и умът ви да останат фокусирани. За да изпълните упражнението се настанете удобно срещу малък неподвижен обект, поставен в средата на открито пространство, например свещ. Фокусирайте погледа си и цялото си внимание върху обекта. Опитайте се да не мигате. Стремете се да гледате обекта така че да го виждате ясно и запомнете всеки детайл от него. След това затворете очи, фокусирайте вниманието си върху мястото между двете ви вежди и се опитайте да задържите в съзнанието си ясния спомен за наблюдавания обект възможно най-дълго. Правете упражнението около 10 минути. Целта е да се научите да виждате възможно най-ясно даден обект преди очите ви да се изморят.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • Ако ви е страх от мечки не ходете в гората декември 10, 2020
  Има една приказка – “Ако ви е страх от мечки не ходете в гората”. Приказката е доста правилна, но ако случайно ви е страх от мечки и се налага да отидете в гората, намерете някой, който не го е страх и знае какво прави. Всички сте съгласни с това мнение, нали. Да се върнем на […]
  novinar
 • Най-често задавания въпрос напоследък: „Кой може да кандидатства за статут на уседналост от чужбина?“ декември 10, 2020
  ✅Хора, които са били във Великобритания, поне за един ден през предходните 6 месеца, ✅Хора, които са извън страната, но притежават документ за Permanent Residence или ILR – с други думи от старите документи за постоянно пребиваване, ✅Хора, които в някакъв период в миналото са пребивавали 5 години във Великобритания и могат да го докажат, […]
  novinar

Follow us on Facebook!