Здраве и здравеопазване Здравна каса - NHS

Достъп до здравни услуги за чужденците в Англия

Не всички здравни услуги в Англия се поемат от NHS и трябва да сте на ясно, че за някои ще ви се наложи да заплатите такса. Такса се заплаща за извършени стоматологични услуги, а чужденците заплащат и за болнично лечение. Ако не сте британски гражданин, може да ви таксуват за получено лечение и ще трябва да заплатите предварително, освен ако случаят ви не е спешен.

Ако искате да посетите Англия и сте жител на държава от ЕС е препоръчително преди да заминете ако нямате да си извадите карта EHIC, или известна в България като ЕЗОК, иначе най-вероятно ще ви таксуват за получени здравни услуги.

Имайте в предвид, че здравната система в цялото Обединено кралство може да се различава от тази в държавата, от която идвате, така, че картата EHIC може и да не покрие разходите по всички услуги, които очаквате да получите безплатно.

Картата EHIC не е алтернатива на туристическата застраховка, така, че е най-добре преди да заминете да си направите и двете.

Ако сте в Англия и ви трябва спешна медицинска помощ може да се обадите на номер 999, или на номер 112, който е международен номер за спешна помощ за всички държави в ЕС.

Здравни услуги и такси

  • Услуги предоставяни от личен лекар (GP).

Ако ви се налага да потърсите лекарска помощ по време на престоя ви в Англия или просто се очертава да останете по-дълго от очакваното, може да се регистрирате като пациент към NHS в някой медицински център близо до вас и да си изберете личен лекар. Вашата регистрация ще е за временен пациент, като за това трябва да сте в местността от поне 24 часа до максимум 3 месеца. Не е задължително да ви приемат за пациент в медицинския център, имат право да ви откажат.  Ако ви приемат ще има къде да бъдете прегледани когато се налага и няма да плащате такси за това. Ако обаче вашият личен лекар реши да ви препрати за лечение в болница или друго здравно заведение, може да ви се наложи да заплатите някои такси.

  • Услуги предоставяни от болнично заведение.

За услугите предоставяни от болниците, британските граждани не заплащат нищо, но за чужденците нещата не стоят точно така. Ако сте дошли в Англия за да видите роднини, по бизнес, туризъм или живеете без необходимото разрешение, то най-вероятно ще трябва да заплащате за услугите, които сте получили в болнично заведение, независимо дали е към NHS.

Може и да не бъдете таксувани в някои случаи, защото има определени услуги и лечения, които са безплатни и за чужденците. Такива например са лечение на инфекции, включително такива предавани по полов път или ако сте приети по спешност след инцидент с опасност за живота.

Ако обаче сте приети в болница по спешност поради някаква друга причина, може да ви се наложи да заплатите за получените услуги и лечение.

  • Изключения.

Някои чужденци могат да бъдат изключения и да имат право на някои безплатни здравни услуги и болнично лечение. Такива са работниците, чийто работодатели са британски граждани и студентите, които са записани на курс с продължителност повече от 6 месеца. Чужденците, които идват на Острова от държава, която има взаимно споразумение с Великобритания също могат да получат безплатни здравни услуги и болнично лечение, но не при случаи, в които лекуването на заболяването им може да бъде отложено докато се приберат у дома.

Когато ви се полага безплатно болнично лечение и сте настанени в болница, трябва да представите доказателство, че имате такова право за да не ви таксуват. Ако не предоставите доказателството ще ви се наложи да заплатите съответните такси.

About the author

Daniel

1 Comment

Click here to post a comment

Категории