Здраве и здравеопазване Здравна каса - NHS Помощ при заплащането на здравни услуги

Европейска здравноосигурителна карта (EHIC)

Европейската здравноосигурителна карта (англ. – European Health Insurance Card или накратко EHIC) се въвежда през 2006 година като заместник на известния формуляр Е111.

Покритие

Картата EHIC ви позволява да получавате лекарска помощ в чужбина, като плащате общоприетите такси за получените услуги или дори в някои случаи, без да се налага да заплащате нищо. По този начин, ако се разболеете в чужбина, няма да се налага да прекъсвате престоя си, за да се приберете. Картата покрива и разходите по лечението на хронични заболявания, както и профилактични прегледи за бременни жени, но трябва да знаете, че ако искате или се наложи да родите в друга държава, картата няма да ви свърши работа.

Здравноосигурителната карта е валидна във всички страни от Европейския съюз, включително и Швейцария.

Кандидатстване

За да кандидатствате в качеството си на осигурен в Обединеното кралство, трябва да попълните безплатно онлайн формуляр, който може да откриете на този адрес.

Запомнете, че кандидатстването и издаването на картата е напълно безплатно, но ако кандидатствате през други сайтове, на трети лица или компании, може да ви искат такса за това, че ползвате техните услуги.

Ако имате затруднения при попълването на онлайн формуляра, искате да промените лични данни, да обявите картата си за открадната или просто да я смените, може да се обадите на номер 0300 3301350.

Често задавани въпроси

  • Има ли скрити или допълнителни такси?

Както беше обяснено по-горе, кандидатстването и издаването на картата е напълно безплатно, след което също няма никакви допълнителни или необявени такси. Единствено може да ви се наложи да заплатите такса, ако кандидатствате през сайтове на трети лица, като за да избегнете това винаги, кандидатствайте от официалния сайт.

  • Имам туристическа застраховка, защо ми е тази карта?

Картата EHIC не е алтернатива на пътническите и туристическите застраховки. Препоръчително е да имате и карта и застраховка, когато тръгнете на път. Дори някои застрахователи държат да имате европейска здравноосигурителна карта, преди да сключат туристическа застраховка с вас, като дори могат да ви намалят от цената на застраховката заради картата.

  • Къде мога да използвам своята карта EHIC?

Картата е валидна в зоната на Европейския съюз, Исландия, Норвегия, Лихтенщайн и Швейцария.

  • Кой има право да кандидатства за карта EHIC?

Всеки жител на Обединеното кралство, както и хора от зоната на Европейския съюз. Кандидатстването стана онлайн.

  • Има ли друг начин за кандидатстване освен онлайн?

Да, възможно е да се кандидатства по телефона на номер 0300 3301350 или да се принтира и попълни този формуляр и да се изпрати по пощата на адрес:

NHS Business Services Authority

European Health Insurance Card

EHIC Applications

Sandyford House

Archbold Terace

Newcastle upon Tyne

NE2 1BF

  • Картата важи ли и за останалите членове от семейството ми?

Не, картата е единствено за вас. Трябва да извадите отделна карта за всеки член от вашето семейство.

  • Какви здравни услуги покрива картата?

Картата покрива всичко, което се покрива от NHS във Великобритания, но здравната система на някои държави е по-различна и там може да има леки разминавания. При всички положения, ще ви бъде обърнато внимание и ще ви лекуват като жител на държавата, в която се намирате.

  • Тогава какво не се покрива от картата?

Картата EHIC не може да замести туристическата застраховка, така, че тя не покрива частни прегледи или разходи за изгубени вещи и т.н. Затова е важно, преди да заминете, да имате европейска здравноосигурителна карта и туристическа застраховка.

  • Каква е валидността на картата?

Картата е валидна до 5 години. Преди да пътувате проверете дали картата ви не е изтекла. Подновяването е безплатно. Може да я подновите до 6 месеца преди да изтече валидността й.

  • Как да подновя картата си?

По същия начин по който сте я извадили – онлайн, по телефона или по пощата. Aко искате да промените нещо по информацията за личните ви данни, за целта ще трябва да знаете PIN кода си.

  • Къде мога да открия PIN кода?

Кодът се намира на самата карта и се намира на същия ред, на който е датата ви на раждане. Примерен код – UK123456

  • Мога ли да си подновя картата без PIN код?

Ако няма промени по личната ви информация, може да я подновите онлайн, но ако има промени, които трябва да бъдат отразени няма как да стане без PIN кода. Трябва да се обадите на номер 0300 3301350.

  • Защо се налага да попълвам отново всички данни при условие, че искам само да си подновя картата?

Трябва да го правите всеки път, за да сте сигурни, че информацията ви е актуална и вярна.

  • Какво се случва, ако изгубя картата си или я откраднат?

Обадете се на номер 0300 3301350. Ако картата ви изчезне докато сте в чужбина, вие или някой от ваше име трябва да кандидатствате за временен сертификат (PRC). С него ще имате покритие като с карта EHIC докато се приберете и си направите нова карта. За кандидатстване за PRC трябва да се обадите на номер 00 44 191 218 1999.

About the author

Daniel

7 Comments

Click here to post a comment

Категории