Почивки и ваканции в страната и чужбина

Египет отново е популярна дестинация за почивка сред британците

Според годишния доклад на туристическата агенция „Томас Кук“, почивките в Египет и Турция са отново на мода през 2018 година. Британската туристическа компания е отчела силен ръст на резервациите за тези две до скоро избягвани страни, чиито туристически сектори бяха лошо пострадали заради терористични атака през последните години.

Според доклада на „Томас Кук“ петте най-популярни дестинации за почивка сред британците това лято са Испания, Гърция, Турция, Съединените щати и Карибите, като Испания е фаворит от няколко години и челната й позицията идва най-вече от популярността на Балеарските острови.

За 2018 година обаче Турция отбелязва увеличение на резервациите за пакетни почивки с 84% в сравнение с миналата година. Почти две трети от тези резервации са семейни.

Броят на пътуващите за Египет също се увеличава, въпреки продължаващата забрана на Великобритания за търговски полети до и от летището на курорта Шарм ел Шейх. Полетите бяха спрени, след като руски пътнически самолет, излетял от Шарм ел Шейх за Санкт Петербург, се разби над пустинята Синай през 2015 година, при което загинаха 224 души – пътници и екипаж.

Министерството на външните работи и по въпросите на Британската общност (Foreign and Commonwealth Office) съветва да не се лети изобщо до северната част на Синайския полуостров, а до южната част да се пътува само ако е наложително. Затова и туристическата компания “Томас Кук” е отменила всички свои полети до курорта Шарм Ел Шейх, най-популярният курорт в Египет, който иначе се смята за безопасен, но след като се стигне до него. Въпреки съветите на Министерството на външните работи, до курорта летят няколко компании, някои с прекачване в Истамбул, други – с други междинни спирки. Поради това, че страната не се смята за безопасна според Външно министерство, пътуващите дотам може да се срещнат с трудности при купуването на туристическа застраховка – само някои компании предлагат такава за Египет.

Въпреки това, пакетните почивки на „Томас Кук“ до Египет това лято са с 89% повече от миналата година, с много посетители на Червено море – в градовете Марса Алам и Хургада – близо до броят през 2015 година.

Изгодните цени, съчетани с гарантирано слънце отново привличат почиващите към тези предпочитани преди дестинации, особено след като търсенето и цените в Испания се повишиха през последните години.

Египет е невероятна страна и ще ви бъде наистина трудно да видите всички известни забележителности само за една почивка, затова повечето посетители предпочитат или да разгледат впечатляващите паметници и гробници от Древен Египет или да се запътят към плажните курорти на Червено море и Синайския полуостров.

 

Пътническа информация

Език: Арабски

Валута: Египетски паунд

Местно време: Координирано универсално време

Средно време на полета: 5 часа

 

Древна история

Древен Египет е една от най-ранните и най-устойчиви цивилизации в историята, обхващаща повече от 5000 години. Смята се, че тя е предоставила “строителните блокове” на гръцката и римската култура и по този начин е повлияла на цялата западна традиция.

Интересуващите се от историята на Египет могат да посетят Великата пирамида в Гиза и Големият сфинкс, както и да разгледат съкровищата в Египетския музей в Кайро, преди да се запътят надолу по Нил и да спрат в храма в Луксор – често наричан “най-големият музей на открито в света”; Долината на царете също е много популярна забележителност.

 

Слънце, море и гмуркане

Тези, които предпочитат плажните почивки с всичко включено в цената, може да се запътят към мекия бял пясък и палмите по курортите на Червено море Хургада и Дахаб. В тях има много разнообразни занимания, освен мързелуването на плажа с коктейл в ръка.

Кораловите рифове и богатият морски живот предлагат невероятно целогодишно изживяване за туристите-любители на гмуркането, а на сушата можете да си направите екскурзия с камила или кон.

 

Кога да посетите Египет

Политическите промени и опасенията около безопасността за съжаление имаха голям негативен ефект върху туризма в Египет. Сега навсякъде има по-малко туристи, а някои места са почти обезлюдени. Това обаче означава и евтини оферти за почивки в хотелите и особено пакетите с всичко включено в цената са по-лесни за намиране от преди. Въпреки това винаги трябва да проверявате официалните препоръки за безопасност, преди да резервирате почивка.

Кога да заминете зависи изцяло от това, коя част на страната сте решили да посетите. Пътуванията с цел разглеждане на забележителности е най-добре да стават между ноември и март (високият сезон в Египет), въпреки че тогава цените няма да са най-ниските.

През лятото в страната е прекалено горещо, затова, ако можете да пътувате до Египет само от юли до август, Александрия е най-добрият вариант, тъй като градът е по-хладен от останалите през този период.

Месеците март, април и септември обикновено са най-доброто време за посещение, тъй като тълпите са по-малко и шансовете ви да намерите евтин полет или хотел са най-високи. Това е и най-доброто време от гледна точка на температурата и ще можете да посетите региона на Западната пустиня, въпреки че през пролетта може да има пясъчни бури.

 

Календар

Египетското население е предимно мюсюлманско и свещеният месец Рамадан се спазва строго. През него е задължително въздържанието от храна между изгрев и залез слънце. Той завършва с три- или четиридневна фиеста, наречена Ейд ал-Фитр – това официален празник с много пируване и веселие.

Малцинството от коптски християни отбелязва Коледа на 7 януари и тогава цялата страна участва в тържествата.

Някои древни фестивали също се почитат в Египет,  – например, “Шам ал-Несим” в началото на пролетта и “Лейлет ен Нукта” на 17 юни, при който се отбелязва годишното покачване на водите на река Нил, докато не излезе от коритото си, за да обогати плодородните почви на Делтата – събитие жизнено важно за страната от хилядолетия.

Категории