Обща информация Семейство

Енергоспестяващи устройства

Използването на по-малко енергия не само намалява сметките ви за гориво, но намалява  и въглеродните емисии, което е по-добре за нашата планета и бъдещите поколения.

Ясно е, че най-добрият начин да използвате по-малко енергия,  е да се уверите, че вашият дом и всичките ви електрически уреди са възможно най-ефективни.

Има и всякакви приспособления и енергоспестяващи устройства за домовете, които могат да ви помогнат да намалите количеството енергия, топлина или вода, които използвате .

Трябва ли да използвам енергоспестяващи крушки?

В повечето жилища осветлението представлява около 20% от сметката за електричество. Общо британските домове годишно харчат около 2,3 милиарда паунда за електроенергия за  осветление.

Енергоспестяващите крушки са едни от най-добрите енергоспестяващи изделия на пазара. Те използват до 80% по-малко електроенергия от стандартните крушки и издържат около десет пъти по-дълго.

Използвайки ги, можете да намалите около 37 паунда  годишно от сметката си за енергия и да спестите 135 кг въглероден двуокис. През целия живот на всички крушки това може да ви спести 590 паунда от разходите за енергия и електрически крушки, а също така спасявате планетата от три тона CO2.

Как още бихте могли да спестите електроенергия?

Има и други устройства за спестяване на електроенергия за домове, като например енергоспестяващи щепсели и акумулаторни батерии. За спестяване на разхода на енергия при работи с компютър,  можете да закупите Ecobutton, който се включва в USB порт. Той мига, за да ви накара да го натиснете, когато правите почивка, и след това поставя компютъра в най-ефективния енергоспестяващ режим. Когато започнете да използвате компютъра си отново, на екрана можете да  видите колко пари и въглерод сте спестили.

Акумулаторните батерии също са добра инвестиция – стига да купувате такива с добро качество, които ще задържат заредената енергия.

Как мога да намаля разходите за отопление на дома си?

Ако изолирате покрива и стените си, подобрите отоплителната си система и като цяло сте по-внимателни, можете да спестите около £ 300 на година. Да не говорим за намаляване на емисиите на въглероден диоксид (CO2) в дома ви с около 1,5 тона.

Кои части от дома си можете да изолирате?

Можете да изолирате стените, покривите, прозорците, вратите, резервоарите за гореща вода и тръбите . От всичко, което можете да направите, за да спестите енергия, изолациите ще имат най-голямо въздействие върху пестенето на енергия.

Вижте какво се случва, ако вашият дом не е изолиран:

33% от топлината се губи през стените,

26% през покрива,

18% през прозорците,

12% е неизбежно загубено поради течения и съществена вентилация,

11% през вратата и пода.

Какъв е най-добрият начин да изолирате дома си?

Стени: изолацията на стените  е един от най-добрите начини за запазване на топлината и спестяване на пари. Тя може да намали около 115 паунда сметката ви за отопление всяка година.

Покрив: таванската изолация е ефективна най-малко 42 години и се изплаща многократно.

Прозорци: стъклопакетите с двойни стъкла запазват топлината, а също така намаляват шума и кондензацията.  Ако сте заменили всичките си стари единични остъкления с препоръчителните  дограми с двойни стъкла, можете да спестите около £ 135 всяка година

Уплътняване на врати и подове: вземете уплътнители за прозорци и врати, както и екологичен капак за вашата пощенска кутия, попълнете  и празнините между первазите и подовите плочи.

Можете също така да облицовате резервоара за горещата  вода (ако имате такъв) с цилиндрична „риза”. Ще откриете, че водата ви остава гореща по-дълго време и ще губите по-малко енергия, за да я затопляте.  От това  можете да спестите около 35 £ годишно.

Има ли други начини за подобряване на енергийната ефективност на отоплителната и загряващата  топла вода системи?

Отоплението и топлата вода съставляват около 60% от средния разход за гориво и освен ако вашият дом не е новопостроен, вашата отоплителна система е малко вероятно да бъде толкова ефективна, колкото бихте желали.

Ако вашият бойлер е около 15-годишен или по-стар, определено трябва да се замислите дали да го смените с по-нова и  по-екологична негова  версия. Можете да намалите до една четвърт от сметките си за отопление, като замените стар бойлер, енергиен клас  G с  по нов – енергиен А , който притежва  пълен набор от контрлни системи за нагряване. Подберете добре марката на бойлера, защото някои бойлери се развалят относително по-често и това унищожава икономията. Също така имайте предвид, че в домове, в които живеят малко хора – един или двама – е вероятно икономията от намалена сметка да не може да се компенсира с цената на бойлера.

Можете също така да закупите модерни уреди за управление и контрол на осветлението и  отоплението у дома. Така ще можете дистанционно да управлявате  уредите и да изключвате  отоплението, ако знаете, че ще се приберете по-късно от очакваното.

Как мога да намаля количеството вода, което използвам?

След като вече сте предприели  най- популярния метод за спестяване на вода и сте заменили къпането във вана с взимането на душ , можете да използвате и други устройства, които биха увеличили ефекта още повече.

Ако ползвате стар модел проточен бойлер,  заменето го с нов екологичен модел. Повечето съвременни електрически душове вече включват душ с ниско налягане, така че няма нужда да намалявате потока.

Компанията, която ви доставя вода може да ви даде някои от най-полезните и най-добри енергоспестяващи устройства безплатно.

Как да разберете дали наистина спестявате енергия?

За най-точен запис на вашата енергийна употреба, опитайте енергиен монитор. Той може да ви покаже колко енергия използвате, колко струва и нивото на емисиите на парникови газове.

Най-добрите енергийни монитори ви позволяват да обикаляте и изключвате помещенията, за да видите колко енергия използва всяко електрическо устройство или уред. Също така може да ви покаже колко пестите, когато започнете да използвате енергията си по-ефективно.

Можете също така да поставите монитори, известни също като гнезда за наблюдение на енергия, които се включват в контакта между стената и устройството, което измервате. Те ви показват колко енергия използват отделните устройства  и са чудесен начин да проверите дали уредите за пестене на  енергия, които  ви препоръчваме предизвикват очаквания ефект.

 

 

Категории

RSS Статии от Chikov.com

  • СЕРТИФИКАТИТЕ, НЕОБХОДИМИ ПРИ КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА БРИТАНСКО ГРАЖДАНСТВО август 6, 2019
    Ако имате статут за постоянно пребиваване като, Indefinite Live to Remain ( Settled Status) или Permanent Residence, вие може да подадете документи, за да вземете британско гражданство.   Преди обаче да вземете британско поданство, трябва да са изминали 12 месеца от получаване на статута ви, както и да  имате документи за владеене на английски език и да покажете сертификат за […]
    Atanas Chikov
  • КАКВО ДА НАПРАВИМ СЛЕД КАТО СМЕ ПОЛУЧИЛИ СТАТУТ ЗА ПРЕБИВАВАНЕ август 1, 2019
    Ето стъпките, които всеки сънародник, който е получил статут във Великобритания трябва да следва. В деня, в който сте получили статут за пребиваване в Обединеното кралство,  освен да си кажете едно честито и ако искате да го полеете, препоръчвам да направите следните неща. Стъпки за тези които са получили временен статут (pre-settled status) ILR Indefinite leave […]
    Atanas Chikov

Follow us on Facebook!