Имиграция и работа Имиграция и работа: Правна помощ

Заболявания и увреждания, които работниците могат да получат заради продължителна работа с вредни химикали

Вредните вещества и химикали са навсякъде около нас, но повечето хора не си дават сметка за съществуването им и влиянието им върху човешкия организъм докато не стане прекалено късно и не пострадат от тях. Най-много вредни химикали има в почистващата и строителната индустрия, където работят и голяма част от българите на Острова.

Уврежданията, които могат да бъдат получени в следствие на продължителна работа с вредни химикали и вещества се разделят в две групи:

 • Увреждания, причинени от вещества на киселинна основа;
 • Увреждания, причинени от вещества на алкохолна основа.

Особено опасни за здравето са уврежданията и изгарянията причинени от киселини.

Работниците могат да получат заболявания и увреждания в следствие на въздействието на вредни вещества и химикали  по различни начини, например:

 • При вдишване на изпаренията;
 • При контакт с кожата и очите;
 • При продължително излагане и работа;
 • При неволно поглъщане и др.

Резултатите от вредното въздействие на тези химикали могат да бъдат много сериозни и с времето да станат още по-лоши. При вдишване на дим и други изпарения, работникът може да загуби съзнание, да получи изгаряния на дихателните пътища, световъртеж и др.

Често срещани са и възпалителните процеси в организма, които водят до сериозни и понякога непоправими щети. Примери за възпаления са болки и подуване в нервните възли и рецептори, временни остри болки на определени места от тялото, силни сърбежи, изтръпвания и др.

Ако работите с вещества и химикали, независимо дали е указано, че са вредни или не и забележите, че имате някой от изброените симптоми или друг, който не е вписан по-горе, но ви притеснява, незабавно потърсете лекарска помощ.

Особено важно е ако работите в подобна среда да сте на ясно с какви вещества и химикали работите и какво влияние имат те върху човешкия организъм. Запознайте се и със симптомите, които може да получите при развитие на определено заболяване от въздействието на химикалите и ако забележите, че някой от тях е на лице, веднага прекратете работата с вредните вещества и се консултирайте с лекар. Най-честите симптоми са появата на конюнктивит и сълзене на очите, обриви по кожата, парене и болки при уриниране, парене в носоглътката, затруднено дишане, болки при преглъщане, възпаление на гърлото и пресипнал глас.

В повечето случаи, когато работниците получават увреждания или заболяват от влиянието на вредните вещества и химикали, не е по тяхна вина, защото работодателят е длъжен да обезопаси работното място и да подсигури защитното облекло и безопасността на работниците си.

Когато самонаети лица подават иск за компенсация в съда, заради увреждания получени от работата с вредни вещества и химикали се появява пречка, защото има клауза в закона, която гласи, че след като работят като самонаети, те са задължени сами да си осигуряват подходящо оборудване и машини, както и да се грижат за личната си безопасност на работното място.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • Ако ви е страх от мечки не ходете в гората декември 10, 2020
  Има една приказка – “Ако ви е страх от мечки не ходете в гората”. Приказката е доста правилна, но ако случайно ви е страх от мечки и се налага да отидете в гората, намерете някой, който не го е страх и знае какво прави. Всички сте съгласни с това мнение, нали. Да се върнем на […]
  novinar
 • Най-често задавания въпрос напоследък: „Кой може да кандидатства за статут на уседналост от чужбина?“ декември 10, 2020
  ✅Хора, които са били във Великобритания, поне за един ден през предходните 6 месеца, ✅Хора, които са извън страната, но притежават документ за Permanent Residence или ILR – с други думи от старите документи за постоянно пребиваване, ✅Хора, които в някакъв период в миналото са пребивавали 5 години във Великобритания и могат да го докажат, […]
  novinar

Follow us on Facebook!