Здраве и здравеопазване

Забравете за изминаването на 10 000 крачки и се фокусирайте върху бързото ходене

Изминаването на 10 000 крачки на ден дълго време беше целта за всеки, който иска да подобри своята физическа форма. Но здравните специалисти вече казват, че хората във Великобритания е добре да се фокусират върху скоростта с която крачат, а не само върху броя на крачките.

Националната агенция за обществено здраве на Англия и Кралският колеж на общопрактикуващите лекари насърчават хората да въведат 10 минути бързо ходене в своето ежедневие – идея, наречена „Активни 10“.

Това е така защото, за да се сметне едно движение за „умерено интензивна физическа активност“, то трябва да вдигне сърдечния ритъм и да ви накара да дишате по-учестено – нещо, което една дълга, но бавна разходка може и да не направи.

Правителствените съветници по здравеопазването в момента препоръчват пълнолетните да имат поне 150 минути умерена до енергична физическа активност на седмица.

Този сменен фокус е предназначен да помогне на 3 милиона души на средна възраст, които в момента се категоризират като „физически неактивни“, т.е. имат по-малко от 30 минути физическа активност на седмица.

Ново проучване на Агенцията за обществено здраве на Англия  показва, че липсата на време е най-основната причина за физическата неактивност, като почти една трета (31%) от пълнолетните казват, че това е основната причина да не тренират, следвани от хората, които не се чувстват мотивирани (27%) и други, които се чувстват прекалено изморени (25%).

За да помогне на хората да следят ефективността на крачките, които правят през деня, Агенцията за обществено здраве на Англия  създаде приложението „Active 10“, което показва данни за интензивността и времето на ходене, не само за изминатото разстояние.

Проучването на Агенцията за обществено здраве на Англия показва още, че почти девет от десет души над 18 години (87%) съобщават, че ходят повече от 10 минути на ден, обаче малко повече от половината (54%) казват, че за това време ходят бързо.

Установена е връзка между умерената до енергична физическа активност в продължение на 150 минути и цяла група допълнителни предимства за здравето, като между тях са намален риск от диабет от втори тип, сърдечни заболявания и някои видове рак.

Настоящата криза на физическа неактивност има въздействие и върху обществото – при пълнолетните физическата неактивност допринася за един на всеки шест смъртни случая във Великобритания и струва на Националната здравна служба над половин милиард годишно.

Професор сър Мюър Грей, клиничен съветник за приложението „Active 10“ и кампанията на Агенцията за обществено здраве на Англия  „One You“, казва, че допълнителните ползи за здравето, които могат да се постигнат с бързо ходене за 10 или повече минути, са неоспорими, в сравнение с изминаването на определен брой крачки през деня.

„Съветвам всички, независимо от възрастта или нивото на физическа активност, да започнат да вмъкват поне 10 минути бързо ходене на ден като лесен начин да бъдат по-активни, особено тези, които взимат лекарства за хронични заболявания – ще имате много повече полза от бързото ходене за 10 минути или повече на ден“, казва той.

Друг известен общопрактикуващ лекар добавя, че лекарите искат техните пациенти да се радват на здравословен живот. Повечето движение е важна стъпка напред към подобряването на здравето на народа. Националната здравна служба често е претоварена от пациенти, чиито болести са пряко свързани с начина им на живот – и тези заболявания могат да се избегнат или лекуват с промени в него.

Професор Хелън Стоукс-Лампард, председател на  Кралският колеж на общопрактикуващите лекари, добавя, че отговорността за здравето на пациентите не може да лежи изцяло върху здравните специалисти, пациентите трябва също да поемат своята част.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

  • Български застрахователни неволи в UK юни 3, 2019
    Често пъти нашите сънародници във Великобритания изпадат в ситуации, в които се изяснява, че ако са имали направена застраховка навреме, развръзката сега би била много по-различна. И обикновено става въпрос за проблеми, изискващи солидна парична сума. Ех, ако…, но вече е късно! И още нещо. Когато се прави застраховка, тук не е важно само да […]
    Atanas Chikov
  • Българи търсят правата си във Великобритания май 4, 2019
    Почти всеки ден някой българин се свързва с нашата фирма www.help4bg.co.uk да търси правата си. Питат ни, може ли да си търсим правата. Истината е, че то за търсенето ще може да ги търсите, ама дали ще ги намерите е въпроса. Ако пък ги намерите, дали търсенето си е заслужавало е другото нещо, над което трябва да […]
    Atanas Chikov

Follow us on Facebook!