Пътуване на деца Шофиране

Забраняват пушенето в автомобилите, ако в тях пътуват и непълнолетни

От 1-и октомври в Англия се забранява пушенето в автомобилите, ако в тях пътуват деца и младежи под 18-годишна възраст. Забраната се обмисля и за Шотландия, но за сега все още не е решено дали ще влезе в сила и там.

Нарушителите на новата забрана ще трябва да платят фиксирана глоба в размер на 50 паунда. Тя не важи за случаите, в които в превозното средство няма непълнолетно лице или ако колата е кабрио и е със спуснат покрив.

Причините за мярката са, че над 430 хиляди деца стават жертва на пасивното пушене в автомобилите всяка седмица. То може да увеличи риска от развиване на астма и менингит и повишава случаите на детската смъртност, твърдят експерти.

Както всяка забрана, и тази има своите поддръжници и противници. Британската белодробна фондация приветства новата мярка, докато Организацията на пушачите във Великобритания се гневи.

Здравният министър Джейн Елисън заяви, че над 3 милиона британски деца дишат цигарен дим в колите, което значително застрашава тяхното здраве.

„Повечето деца се страхуват или срамуват да направят забележка на възрастните за това, че пушат в автомобила, затова ние въвеждаме тази забрана“, добавя Елисън.

Доктор Пени Удс, Изпълнителен директор на Британската белодробна фондация също смята, че новата забрана е голяма победа срещу тютюнопушенето. Тя твърди, че когато се въведат и неутралните кутии на цигарите от 2016 година, поне 200 хиляди деца и младежи до 18 години ще се откажат от пушенето.

„Ние сме сигурни, че тези две мерки ще помогнат за общественото здравеопазване. Децата ще са по-здрави и няма да са изложени на толкова голям риск от пасивно пушене, а пушачите ще се замислят повече и повече за отказване от вредния навик“, твърди Удс.

Представяме ви и няколко кратки факта за пасивното пушене:

–          Цигареният дим може да остане във въздуха на затворено помещение до два часа и половина, дори и при отворен прозорец. Това важи и за автомобилите.

–          Издишаният цигарен дим съдържа над 4000 различни химикала, някои от които причиняват рак.

–          Пасивното вдишване на цигарен дим може да причини инфекции на гръдния кош, астма, проблеми с ушите и смърт при невръстните деца.

–          Забрана за пушене в автомобилите, ако в тях пътуват непълнолетни, има и в някои американски щати, Канада и Австралия.

–       Препоръките, които се дават от медицинските лица на бащите-пушачи на новородени деца, са, да пушат навън, след което при влизане да си измият ръцете и да сменят горната си дреха (дори и ако е пуловер), и след това да контактуват отблизо с детето след 1 час. Това е минималният срок, в който димът се задържа в косата и дрехите, ако са от естествени тъкани – вълна, памук и т.н. При дрехите от изкуствени материали изветряне не се получава. Остатъците от дима могат да се премахнат само чрез изпиране.

Категории