Шофиране

Начини за закупуване на нов автомобил

Освен ако разполагате с достатъчно материални средства и покупката на нов автомобил не ви затруднява по никакъв начин материално, хубаво е, преди да предприемете тази стъпка, да  обмислите от  какъв автомобил наистина се нуждаете, както и какво точно ще сте в състояние да си позволите като разход. По този начин ще можете да подберете по-правилно  вида на колата, която ще купите.

Например, ако сте семеен, малките двуместни автомобили едва ли са уместен избор, освен ако всеки в семейството разполага със собствена кола. Ако пък имате само две деца, наистина ли се нуждаете от някой огромен и мощен автомобил, за който ще плащате доста високи данъци?

От друга страна, една кола е и удоволствие, освен необходимост, така че ако искате конкретен модел и не ви е проблем да похарчите парите си за него – действайте!

Джиповете са доста актуални, защото те са единствените превозни средства, които се справят добре с пътни препятствия и неравни терени. Бензиновият вариант ще ви струва най-малко 30% повече гориво, отколкото дизеловия. Но пък колата на дизел може да бъде по-бавна. Джиповете 4х4 обикновено са по-предпочитани от тези със задвижване на две от колелата.

Великобритания е една от страните, където марката на автомобила е въпрос на престиж. Можете да си закупите предпочитан модел автомобил и след като му се нарадвате след няколко години, вероятно ще го продадете с лекота, защото все още ще е предпочитан от шофьорите. Типичен пример за това са моделите на MINI, които са се обезценили само със 6000 паунда от първоначалната си цена за период от шест години.

Съществуват три начина за закупуване на неупотребяван автомобил. Това може да стане

  • чрез брокер

  • от официален дилър или

  • като си внесете автомобила от друга държава , което може да стане като го направите  сами или ако ползвате услугите на вносител.

В тази статия може да се запознаете с различните начини за купуване на автомобил,, за да прецените кой вид покупка ще е най-добра за вас.

В интернет може да откриете различни уеб-инструменти, с които да сравнявате цените на предлаганите нови автомобили на Острова. Добре е да се възползвате от услугите на някой от тях. Така ще сте наясно къде да търсите най-изгодните оферти.

Закупуване на автомобил от официален дилър

Ако умеете да преговаряте добре, може да успеете да се договорите за отстъпка до 10-12%, особено ако купувате автомобила си през декември, когато няма много продажби. Най-добрият начин за постигане на това е да сте информирани от какво точно идват надценките. По този начин ще сте наясно как точно е възможно цената да се намали.

Ако наближава края на месеца или годината, а търговецът няма много клиенти, той може да реши, че една печалба от 3% или 5%, въпреки че е сравнително малка,  е по-добра, отколкото  никаква – ако автомобилът  продължи да се съхранява в склада. В тези условия  голяма част от търговците биха се съгласили да сключат такава сделка.

Ако обаче дилърите имат по-голям брой клиенти, отколкото автомобили за предлагане, такава сделка не би била приемлива за тях. При такова положение, едва ли е възможно да се надявате на отстъпка от цената,, по-голяма от 4-5%. Освен това неудобството е, че ще трябва да поръчате колата, а после да почакате може би няколко месеца докато ви я доставят.

Ако притежавате стар автомобил, може да се възползвате от практиката той да се върне при закупуването на нов, като дилърът ще ви го плати или ще получите сумата за него под формата на отстъпка от цената на избраната от вас нова кола.

Запознайте се предварително колко струва колата, която планирате да върнете. Сравнете сумата, която ще ви предложат, с цената на този модел на приблизително същата възраст и пробег. Така ще знаете дали дилърът ви предлага добра оферта. Постарайте се да получите поне 15% отстъпка от цената, която е обявена за новата кола по етикет. Едно такова предложение е реално, макар и да ви изглежда много, така че се борете да го получите.

Обмисляйте предложенията добре. Ако двама дилъри предлагат автомобил, който струва 15 000 паунда, изберете този, който ще ви даде по-добра оферта за стария автомобил.

Закупуване на нов автомобил чрез брокер

Ако нямате стар автомобил, който да предадете срещу отстъпка, покупката чрез брокер обикновено е най-евтиният и най- безпроблемен начин за закупуване на нова кола.

Брокерите вършат работата за вас, сключват сделки с търговци в Обединеното кралство, които им позволяват да получат отстъпки за количество от производителите.

Не винаги може да получите всеки модел и всеки цвят автомобил ако купувате чрез брокер. Отстъпките, които ще получите, са най-големи, ако купувате автомобил, който е в наличност и не трябва да се поръчва.

Понякога може да попаднете на изключителни оферти, като 10500 паунда за нов Mercedes SL, например. Въпреки, че колата може да не е боядисана в най-добрия цвят, подобно предложение безспорно не е за изпускане.

Търговците често пренасочат клиентите си, защото не разполагат с наличност от търсеното от вас и бавят поръчките, като изготвят тримесечни планове. Това може да се избегне, ако купувате чрез брокер.

За по-обикновените коли отстъпки от типа на 2000 – 5000 паунда са типични, особено ако моделът е изправен пред фейслифт или нов модел предстои да пристигне в съвсем скоро време в шоурумите.

Най-добрият начин да се спестят пари е да имате реалистична представа и очаквания. Както когато сте на пазара, старайте се да купите най-добрата налична кола на възможно най-ниската цена, без да имате фикс идея какво точно искате, ако парите, които може да отделите, не са много. Бъдете реалисти и очаквайте да получите толкова, за колкото плащате.

Самостоятелно внасяне или закупуване от вносител

Ако колата, която искате да си купите, е много скъп и рядък модел, вероятно ще е трудна за откриване и закупуване. Понякога има и партиди автомобили, предназначени за други пазари, които са по-евтини. В тези случаи е изгодно да внесете сами автомобила. Само не забравяйте да проверите каква гаранция има и къде важи тя.

Ако не можете да си внесете сами автомобил, трябва да знаете, че британските купувачи се интересуват от изгодните цени на возилата и именно заради това вносителите са принудени да обявяват истинската им продажна цена, когато ги пуснат за продажба на Острова, затова в някои случаи може да ви бъде изгодно да пазарувате и от тях.

Категории