Забележителности и култура Сгради

Замъкът Алнуик (Alnwick Castle)

Замъкът Алнуик е една внушителна и фундаментална за английската история крепост, запазила се и до днес като част от безценното историческо наследство на Англия. Този замък е втори по големина по обитаемост, а на челната позиция е замъкът Уиндзор.

Алнуик е разположен непосредствено до едноименното английско градче, в графство Нортъмбърленд. В двореца се съхранява най-голямата колекция от италиански шедьоври на изобразителното изкуство. Там е изложена и доста внушителна колекция от първокачествен порцелан.

Основите на замъка са поставени през далечната 1096 година от барон Алнуик. Целта на постройката е била да служи за защита на северната граница на английската империя и да предотвратява шотландските нашествия.

Дворецът се състои от две големи основни сгради. Главните помещения са разположени във вътрешен пръстен, който обгражда малък двор. Постройките, които се намират по протежението на южната стена са свързани с централния блок посредством коридорни връзки. Главният вход на замъка е разположен между две малки наблюдателни кули.

След барон Алнуик, замъкът става дом за дълго време на херцога на Нортъмбърленд. През вековете интериора и екстериора на крепостта са били драстично променяни. През XVI век, шестият граф на Нортъмбърленд извършва основен ремонт и преобразува Алнуик изцяло в готически стил, а през XIX век повечето стаи и зали са преправени в италиански стил под влиянието на Викторианската епоха.

В наши дни градините на двореца са изцяло реставрирани. В тях е изграден каскаден фонтан, около който се вият добре поддържани храсти. След като откриват реставрираната градина през 2004 година, около половин милион души я посещават. Освен да се насладят на красивия парк на двореца, туристите могат да научат много за историята на замъка докато са на обиколка из него и разглеждат изложените експонати.

Ако при посещението на замъка интериорът му ви се стори познат, това може би е така защото вътре са снимани редица известни холивудски филми, от които цели 3 от поредицата за Хари Потър.

Може да посетите замъка всеки ден от 10:00 до 18:00 часа.

Цените на билетите са:

  • Възрастни – 14,50GBP;
  • Ученици, студенти, пенсионери – 12,00GBP;
  • Деца (5-16 години) – 7,30GBP;
  • Деца (до 4 години) – безплатно;
  • Семейства – 37,00GBP.

Официален сайт

[nggallery id=64]

Категории