Забележителности и култура Сгради

Замъкът Арундел (Arundel Castle)

Замъкът Арундел е средновековно съкровище и се намира в южната част на Англия, на около четири мили северно от Литълхемптън. Крепостта  е извисена над едноименното градче, което се намира на 80км югозападно от Лондон.

Арундел е построен през XI век от тогавашния граф на града Роже дьо Монтгомъри. Замъкът има гледка към река Арун и отвъд стените си крие  хиляда години история.

Замъкът е построен по време на царуването на Вилхелм Завоевателя – 1068 година, като идеята е била двореца да служи за защитно укрепление на реката. След смъртта на графа, замъка е под властта на Хенри I, а след смъртта му попада в ръцете на втората му съпруга. В следващите векове замъка принадлежи на Хенри II, който след това го завещава на Ричард I, който е известен още като Ричард Лъвското сърце.

Между 1642-1645 година Арундел претърпява две тежки поражения, но след това е напълно възстановен от Чарлс Хауърд, 11-тият херцог на Норфолк. През 1846 година кралица Виктория решава да посети двореца и това подтиква тогавашния 13-ти херцог да направи още ремонти. След посещаването й всяка стая, в която е била и до днес са известни като Покоите на кралица Виктория.

Днес постройката е частна собственост на херцога на Норфолк и неговото семейство, но по-голямата част от замъка и градините са достъпни за туристи. Забранено за влизане е мястото, където живеят собствениците на двореца. За по-голямо удобство на посетителите в замъка има ресторант и магазин за сувенири.

В Арундел могат да се видят старинни картини и мебели от различни периоди и прозорци със стъклописи. Има и множество скулптори и гербове, зад който стоят хубави дърворезби.

Кога може да посетите замъка, както и цените на билетите може да намерите тук.

Официален сайт

[nggallery id=65]

Категории