Забележителности и култура Сгради

Замъкът Бъркли (Berkeley Castle)

Замъкът Бъркли е ценна част от средновековното наследство на Англия. Крепостта се намира в югоизточната част на град Бъркли, който е разположен в графство Глоукастършир. Смята се, че през 1327 година именно в този замък е изтезаван и убит Едуард II, заради хомосексуалните връзки, които имал с много мъже.

По заповед на крал Хенри II, през 1154 година започва строителството на замъка, като целта му е била крепостта да охранява и брани Бристол, който по това време бил важен път по устието на река Сивърн и Уелската граница. Смята се, че замъкът е бил построен напълно около 1189 година от рода Бъркли.

От както е построен, дворецът е обитаван постоянно, което му е помогнало да се запази в отлично състояние и до днес. Архитектурата на Бъркли не се отличава с нищо по-различно от останалите крепости, построени през XI и XII век. В него е запазена клетката, в която е държан и измъчван Едуард II, както и тъмницата където е убит.

Изключително атрактивна и забележителна е външната страна и екстериорът на главната зала, известна още като баронската зала. Тя е запазена в почти оригинален вид, както е била построена преди толкова много години, а към нея дори има прилежащ параклис. Апартаментите в двореца са множество, като голяма част от тях са запазили духа и атмосферата на миналото, а това от своя страна ги прави доста мрачни и стряскащи.

И до наши дни замъкът е останал собственост на рода Бъркли и това се счита за единствения дворец, който  е бил собственост на една фамилия толкова дълго време. Днес по-голямата част от крепостта е достъпна за посещения, защото семейство Бъркли обитава едва 15% от апартаментите в него.

Замъкът Бъркли може да посетите:

 •  1 май – 30 септември : от неделя до сряда в периода 11:00 – 17:00 часа;
 • за посещения след 30 септември направете справка тук.

Цените на билетите са:

 • Възрастни – 9,50GBP;
 • Деца (от 4 до 16 год.) – 5,00GBP;
 • Студенти и пенсионери – 7,50GBP;
 • Семейства (2 възр. + 2 деца) – 24,00GBP;
 • Деца (до 3 год.) – безплатно.

Замъкът може да се резервира за частни събития и тържества само в четвъртък, петък и събота.

Официален сайт

Галерия:

[nggallery id=84]

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • Ако ви е страх от мечки не ходете в гората декември 10, 2020
  Има една приказка – “Ако ви е страх от мечки не ходете в гората”. Приказката е доста правилна, но ако случайно ви е страх от мечки и се налага да отидете в гората, намерете някой, който не го е страх и знае какво прави. Всички сте съгласни с това мнение, нали. Да се върнем на […]
  novinar
 • Най-често задавания въпрос напоследък: „Кой може да кандидатства за статут на уседналост от чужбина?“ декември 10, 2020
  ✅Хора, които са били във Великобритания, поне за един ден през предходните 6 месеца, ✅Хора, които са извън страната, но притежават документ за Permanent Residence или ILR – с други думи от старите документи за постоянно пребиваване, ✅Хора, които в някакъв период в миналото са пребивавали 5 години във Великобритания и могат да го докажат, […]
  novinar

Follow us on Facebook!