Забележителности и култура Сгради

Замъкът Бъркли (Berkeley Castle)

Замъкът Бъркли е ценна част от средновековното наследство на Англия. Крепостта се намира в югоизточната част на град Бъркли, който е разположен в графство Глоукастършир. Смята се, че през 1327 година именно в този замък е изтезаван и убит Едуард II, заради хомосексуалните връзки, които имал с много мъже.

По заповед на крал Хенри II, през 1154 година започва строителството на замъка, като целта му е била крепостта да охранява и брани Бристол, който по това време бил важен път по устието на река Сивърн и Уелската граница. Смята се, че замъкът е бил построен напълно около 1189 година от рода Бъркли.

От както е построен, дворецът е обитаван постоянно, което му е помогнало да се запази в отлично състояние и до днес. Архитектурата на Бъркли не се отличава с нищо по-различно от останалите крепости, построени през XI и XII век. В него е запазена клетката, в която е държан и измъчван Едуард II, както и тъмницата където е убит.

Изключително атрактивна и забележителна е външната страна и екстериорът на главната зала, известна още като баронската зала. Тя е запазена в почти оригинален вид, както е била построена преди толкова много години, а към нея дори има прилежащ параклис. Апартаментите в двореца са множество, като голяма част от тях са запазили духа и атмосферата на миналото, а това от своя страна ги прави доста мрачни и стряскащи.

И до наши дни замъкът е останал собственост на рода Бъркли и това се счита за единствения дворец, който  е бил собственост на една фамилия толкова дълго време. Днес по-голямата част от крепостта е достъпна за посещения, защото семейство Бъркли обитава едва 15% от апартаментите в него.

Замъкът Бъркли може да посетите:

  •  1 май – 30 септември : от неделя до сряда в периода 11:00 – 17:00 часа;
  • за посещения след 30 септември направете справка тук.

Цените на билетите са:

  • Възрастни – 9,50GBP;
  • Деца (от 4 до 16 год.) – 5,00GBP;
  • Студенти и пенсионери – 7,50GBP;
  • Семейства (2 възр. + 2 деца) – 24,00GBP;
  • Деца (до 3 год.) – безплатно.

Замъкът може да се резервира за частни събития и тържества само в четвъртък, петък и събота.

Официален сайт

Галерия:

[nggallery id=84]

Категории