Забележителности и култура Сгради

Замъкът Карнарвър (Caernarfon Castle)

Замъкът Карнарвър е сред най-впечатляващите крепости на територията на Уелс. Идеята за неговото построяване е родена от стремежа той да се превърне  в символ на английското надмощие над уелския народ и територии. Дворецът се извисява величествено на брега на река Сионт в град Карнарвър, който се намира в северозападната част на Уелс.

Крепостта е построена по време на нашествията на Едуард I в териториите на Уелс през 1283 година. Владетелят харесал мястото, защото било стратегическо и затова решил да издигне замъка точно върху него. От новопостроената крепост той лесно можел да упражнява контрол към плодородните земи на Англесите, към северното крайбрежие и към западния бряг на Уелс.

Карнарвър е част от известния „Железен пръстен“ от замъци, които са построени по заповед на Едуард I, но е единственият, който е построен на бряг. Главната цел на владетеля била да построи поне един от замъците си на подобно място, за да може да получава доставки с кораби по вода.

Английският крал изградил и цял нов град около двореца си, като преди това не пропуснал да разруши всичко уелски постройки около него. По време на Средновековието замъкът е бил защитен от две страни с вода, а другите две били подсигурени от стените на града. Синът на Едуард I е роден именно в Карнарвър.

В наши дни тази крепост е една от най-атрактивните постройки на територията на Уелс и годишно я посещават десетки хиляди туристи. Посетителите могат да се насладят на красивите кули на замъка – Орловата кула, Кулата на Кралицата, Кулата Чембърлейн и Черната кула. Всяка от тези кули е построена на няколко етажа и има собствен параклис, което за онова време е било знак за надмощие и високопоставеност. Освен кулите, в замъка Карнарвър има и интересен исторически музей, чието посещение също си струва.

Замъкът може да посетите:

  •  1 март – 30 юни – всекидневно от 09;30 до 17;00 часа;
  • 1 юли – 31 август – всекидневно от 09;30 до 18;00 часа;
  • 1 септември – 31 октомври – всеки ден от 09;30 до 17;00 часа;
  • 1 ноември – 28 февруари – от понеделник до събота – 10;00 – 17;00 часа; неделя – 11;00 – 16;00 часа.

Цените на билетите са:

  • Възрастни – 5,25GBP;
  • Семейства – 15,35GBP;
  • Пенсионери, студенти и младежи под 16 години – 4,85GBP;
  • За хора с увреждания и придружители – безплатно.

Официален сайт

[nggallery id=85]

Категории