Забележителности и култура Сгради

Замъкът Хауърд (Castle Howard)

Замъкът Хауърд е една от най-изисканите исторически постройки на територията на Обединеното кралство. Тази уникална сграда е проектирана от фамилия Хауърд, чийто членове продължават да живеят в нея повече от три века. Английският церемониален дух не е стихвал и на територията на палата. До ден днешен тук се провежда викторианският обичай по пиене на следобеден чай, налят в порцеланови чашки, придружен с домашно сладко и прясна сметана.

Строежът на този неповторим дворец е започнат през XVIII век и по-точно около 1701-1703 година, като първо е издигнато източното крило. Замъкът е разположен в английското графство Северен Йоркшир, на около 24км северно от град Йорк.

Дворецът Хауърд е един от най-големите частни домове на Острова и всъщност не е замък в пълния смисъл на думата, но грандиозната и пищна барокова архитектура говори друго. Много от вътрешните декорации на сградата са изработени от известния майстор Джовани Антонио Пелигрини.

Днес замъкът е отворен за посетители и може да се обиколи и разгледа. Особено внимание трябва да се обърне на колекцията от картини на Гейнсбъро, Каналето, Холбайн и други именити художници, които ще накарат всеки любител на изкуството да се взира в тях с часове.

Разходката из палата е нещо уникално и дори и за момент няма да се почувствате като в музей. Невероятната благородническа атмосфера е навсякъде, а горящите камини, страхотните кристални фруктиери и уникалните вази с красиви цветя само я допълват.

Замъкът на фамилия Хауърд придоби голяма популярност след като беше използван за снимките на филма „Завръщане в Брайдсхед“ по творбата на Ивлин Уо.

Ако искате да планувате посещение, най-добре направете справка тук, за да видите кога е отворен, защото понякога се провеждат частни събития и се снимат филми и замъкът може да е затворен за посетители.

Таксите за посетителите, които искат да разгледат отвън и отвътре през натоварения сезон са:

 • Възрастни – 14,00 паунда;
 • Пенсионери и студенти – 12,00 паунда;
 • Деца (от 5 до 16 години) – 7,50 паунда;
 • Деца (под 5 години) – безплатно;
 • Семейства (2 възрастни и 2 деца) – 35,50 паунда;
 • Семейства (2 възрастни и 3 деца) – 43,00 паунда.

За таксите за посещение само на градините или таксите за посещение през ниския сезон, може да направите справка на този адрес.

Подробно упътване как да стигнете до замъка ще откриете тук.

Oфициален сайт

[nggallery id=98]

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • Ако ви е страх от мечки не ходете в гората декември 10, 2020
  Има една приказка – “Ако ви е страх от мечки не ходете в гората”. Приказката е доста правилна, но ако случайно ви е страх от мечки и се налага да отидете в гората, намерете някой, който не го е страх и знае какво прави. Всички сте съгласни с това мнение, нали. Да се върнем на […]
  novinar
 • Най-често задавания въпрос напоследък: „Кой може да кандидатства за статут на уседналост от чужбина?“ декември 10, 2020
  ✅Хора, които са били във Великобритания, поне за един ден през предходните 6 месеца, ✅Хора, които са извън страната, но притежават документ за Permanent Residence или ILR – с други думи от старите документи за постоянно пребиваване, ✅Хора, които в някакъв период в миналото са пребивавали 5 години във Великобритания и могат да го докажат, […]
  novinar

Follow us on Facebook!