Жилище

Защитете дома си от наводнение

През зимните месеци силният дъжд в Обединеното кралство е често срещано явление. Не само, че е неприятен, но и може да нанесе сериозни щети върху дома ви. Ето няколко съвета, които да следвате за да избегнете това:

Почистете олуците.

Почистете олуците от паднали листа и др. неща, които могат да ги задръстят. Ако се задръстят, няма да отвеждат водата и тя ще се връща. Може да тествате дали олука е отпушен, като излеете едно шише с вода в него. Ако водата не изтича отдолу, значи, че той е запушен и ще трябва да го откачите и почистите собственоръчно, а ако тя се стича по него, но се излива прекалено близо до дома ви, удължете олука с тръби и я отведете по-далеч от него.

Направете хидроизолация на покрива.

Когато няма изолация на покрива, рискът от протичане в проливен дъжд е голям. Хидроизолацията не е особено евтино решение, затова, ако нямате възможност да направите такава, то поне закрепете някаква изолация върху керемидите през дъждовете и после я свалете, за да не изглежда грозно домът ви.

Проверете покрива.

Качете се на тавана и проверете обстойно дали има петна от вода или мухъл. Ако има следи от тях, значи вашият покрив е протекъл. Друг признак за това е, ако видите слънчев лъч да прониква отнякъде отгоре. Препоръчително е да повикате майстор, който да го поправи, преди да е станало прекалено късно. Може и сами да опитате, но трябва да сте сигурни, че знаете какво правите, иначе накрая може да стане по-зле.

Поставете възвратни клапани.

Поставянето на възвратни клапани в тръбите и олуците ще попречи на водата да се връща в дома ви. Клапаните служат като бариера и не позволяват на водата да се върне обратно. Препоръчително е да повикате водопроводчик за тази цел.

Вдигнете кутията с предпазителите.

Ако кутията с предпазителите ви е много ниско, повикайте електротехник да я качи на по-високо. Тя трябва да е поне на 1,5 метра височина, за да не се случат неприятни инциденти при наводнения от всякакъв вид.  

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • Ако ви е страх от мечки не ходете в гората декември 10, 2020
  Има една приказка – “Ако ви е страх от мечки не ходете в гората”. Приказката е доста правилна, но ако случайно ви е страх от мечки и се налага да отидете в гората, намерете някой, който не го е страх и знае какво прави. Всички сте съгласни с това мнение, нали. Да се върнем на […]
  novinar
 • Най-често задавания въпрос напоследък: „Кой може да кандидатства за статут на уседналост от чужбина?“ декември 10, 2020
  ✅Хора, които са били във Великобритания, поне за един ден през предходните 6 месеца, ✅Хора, които са извън страната, но притежават документ за Permanent Residence или ILR – с други думи от старите документи за постоянно пребиваване, ✅Хора, които в някакъв период в миналото са пребивавали 5 години във Великобритания и могат да го докажат, […]
  novinar

Follow us on Facebook!