Здраве и здравеопазване

Защо изпитваме чувство за непрекъсната умора?

Може би и вие сте от хората, които не се чувстват просто леко уморени, а са изморени непрекъснато. Ако е така, в тази статия ще откриете доста от възможните причини за това.

Според Националната здравна служба на Обединеното кралство, най-често срещаните причини за умора са следните заболявания или състояния: цьолиакия, анемия, синдром на хроничната умора, сънна апнея и намалена функция на щитовидната жлеза.

Нека разгледаме по-подробно всяка от тях и да видим какво може да означава за вас.

 

Цьолиакия

Цьолиакията e непоносимост към глутена – белтък, съдържащ се в пшеницата, ръжта, ечемика и вероятно в овеса. Когато го консумират, той разрушава целостта на тънките червата отвътре и хората не могат да усвояват хранителни вещества и често страдат от недохранване.  Разрушават се въсите – микроскопични, подобни на пръстите на ръката образувания от вътрешната страна на тънкото черво, чрез които се усвояват всички хранителни съставки. Цьолиакията обикновено не се диагностицира докато не се появи значително разрушаване на въсите в храносмилателната система, затова е възможно заболяването да не бъде открито в ранните му етапи.

Умората е един от възможните симптоми, често има и признаци на храносмилателна дисфункция (подуване на корема, диария, стомашни спазми) и тези симптоми понякога могат да се сбъркат със синдром на раздразнените черва.

Съществува и непоносимост към глутена, без да има цьолиакия – това е чувствителност към глутена без унищожаване на въсите. Симптомите на нецьолиакална непоносимост към глутен са свързани не само с храносмилателната система. Тази непоносимост може да причини мигрена, други неврологични симптоми, нарушена функция на щитовидната жлеза и чувство за умора и липса на концентрация.

 

Анемия

Ниските нива на желязо могат да дадат значително отражение на енергийното ниво на човек.  Често добавките, предписвани за лекуване на анемия, могат да влошат храносмилането и понякога трябва да се приемат във високи дози, за да се постигне задоволителен ефект. Приемът на желязо може да отслаби усвояването на други важни минерали, което също може да ви накара да се чувствате уморени.

Най-добрият подход е да се открие причината за ниските нива на желязо – може би то липсва в достатъчни количества в храната ви? Имате ли тежка менструация? Има ли друга причина за загуба на кръв? Или имате недостатъчно усвояване поради синдром на раздразнените черва или ниско ниво на стомашна киселина?

Намирането и коригирането на основната причина за недостига на желязо е най-добрият подход за поддържането на добро ниво на желязо в бъдеще.

 

Синдром на хронична умора

Има много различни пътища, които водят до развиването на синдром на хронична умора. Тази диагноза се поставя, след като се изключат всички други възможни причини за умора.

Добър вариант за подобряване симптомите на синдрома на хронична умора е прилагането на подходяща хранителна програма – рискът е нисък и има възможност да се наблюдава реално подобрение.

Подходящата програма е строго индивидуална, затова е добре да се направи консултация с диетолог и да се установи дали се приемат достатъчно хранителни вещества от всички групи и дали има недостиг, какво е усвояването и как да се подобрят функциите на червата, да се подпомогне имунната система и до производство на повече енергия от клетките на организма.

 

Сънна апнея

Сънната апнея се характеризира със силно хъркане, спиране на дишането за кратко и конвулсивно поемаме на въздух, за да се възстанови дишането. Понякога това спиране на дишането за момент води до събуждане за кратко. Ако страдате от сънна апнея, е вероятно партньорът ви да забележи симптомите, докато вие сте в блажено неведение. Може да забележите, че се чувствате ужасно изморени през цялото време и може да се събуждате с главоболие.

Сънната апнея е по-често срещата при хора с наднормено тегло и при тях правилното хранене може да даде сериозен положителен ефект. Възможно е отслабването при вас да е затруднено, ако не можете да се наспите добре. Организмът често се адаптира към липсата на сън, като се опитва да приема повече скорбялни и захарни храни и увеличава натрупването на мазнини.

Също така възпалението, което се причинява от сънната апнея, може да затрудни допълнително отслабването. Това може да затрудни преминаването на хранителен режим с ниско съдържание на захари и рафинирани въглехидрати.

Може да ви получите помощ и подкрепа от диетолог, докато правите промяната.

 

Хипофункция на щитовидната жлеза

Много хора показват признаци на намалена функция на щитовидната жлеза, въпреки че кръвните изследвания показват, че функцията е нормална.

Ако установите, че имате много симптоми, които са характерни за хипофункцията на щитовидната жлеза, може би е добра идея да се консултирате с лекар. Някои от тези симптоми са: ниска телесна температура, запек, лошо настроение и ниски нива на енергия. Много хора с хипофункция на щитовидната жлеза, изпитват тези симптоми, независимо от лекарствата, които приемат.  Често проблемът не се оправя напълно само с лекарства.

С времето симптомите могат да се влошат, защото функцията на щитовидната жлеза не е била възстановена в достатъчна степен. Ако приемате тироксин и въпреки това имате типичните симптоми на хипофункция, може да имате нужда от допълнителна помощ от диетолог.

Също така можете да поискате по-чувствителни лабораторни изследвания чрез вашия диетолог, например  изследване, което преглежда всички хормони на щитовидната жлеза, както и други важни фактори като недостиг на йод и селен и антитела.

За добрата функция на щитовидната жлеза са необходими ключови хранителни вещества и ако те липсват, това може да доведе до недостатъчно добра функция на жлезата и да се отрази значително на енергийните ви нива.

Категории