Здраве и здравеопазване

Здравни съвети за мъже

В тази статия ще прочетете няколко съвета за това как сами да проверявате и следите здравословното си състояние и да го поддържате добро за в бъдеще.

  • Следете теглото си – две трети от мъжете са с наднормено тегло или даже прекалено пълни. Следете теглото си и ако попадате в групата на мъжете с наднормено тегло, опитайте се да намалите излишните килограми. Рискът от заболявания като диабет, болести на сърдечно-съдовата система и рак се увеличава при хора с наднормено тегло и става още по-голям при прекалено пълните.
  • Мерете обиколката на талията си – освен да следите теглото си е хубаво да измервате обиколката на талията си, защото повечето излишни мазнини се трупат именно там и са трудни за премахване. Измервайте я със сантиметър точно, всеки път, а не чрез размера на дрехите ви. Колкото по-голяма е обиколката на талията ви, толкова повече се увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет.
  • Опипвайте тестисите си – правете го редовно, за да забележите ако имате необичайни подувания или други изменения по тях. Въпреки, че ракът на тестисите се среща по-чести при мъже под 35 годишна възраст, е възможно да се появи и при по-възрастни мъже.
  • Следете редовно кръвното си налягане – това колко често да го измервате зависи от начина ви на живот и телосложението ви, но като цяло е добре да ходите редовно при личния ви лекар или пък да си го измервате сами.
  • Разберете заболяванията в семейството ви – винаги е добре да сте запознати с това какви заболявания има в семейството ви, защото някои се предават наследствено. Такива са високото кръвно, сърдечни проблеми, диабет и някои ракови заболявания. Ако имате роднини, които имат подобни заболявания, особено ако са ваши близки, трябва незабавно да съобщите на лекуващия ви лекар тази информация, за да я има в предвид.

Категории