Обща информация

Избор на мобилни услуги за живущите на места с лош обхват

Ако живеете на място, където обхвата на повечето мобилни оператори е лош, вероятно можете да изберете между услугите на един или два мобилни оператора, което реално почти ви оставя без право на избор. Въпреки това не е задължително да използвате някой от тях, защото е много вероятно да имате и други алтернативи, за които все още не сте на ясно, но ако прочетете тази статия докрай, това вече няма да е така.

 

Мобилните оператори и мрежите, които използват

Не всеки мобилен оператор има собствена мрежа, което означава, че някои от тях използват под наем мрежите на останалите, обикновено по-големи оператори. Така например ако живеете в район с лош обхват на повечето оператори и можете да използвате порядъчно само услугите на О2, това не означава, че трябва задължително да бъдете абонат на този оператор. Просто потърсете кои други мобилни оператори използват мрежата на О2 и сравнете цените. Така например се оказва, че виртуалният оператор GiffGaff използва под наем мрежата на О2, което означава, че можете спокойно да използвате и неговите услуги без да се притеснявате от проблеми с обхвата.

Всъщност във Великобритания има изградени едва четири мобилни мрежи и те принадлежат на операторите EE, Three, O2 и Vodafone. Това означава, че всички останали мобилни оператори използват под наем тези мрежи. Така например Tesco Mobile и гореспоменатият GiffGaff използват мрежата на О2, Asda Mobile използва мрежата на ЕЕ, а TalkMobile е към мрежата на Vodafone.

За да разберете към кои мобилни оператори можете да се абонирате и да изберете най-изгодния план за себе си, просто намерете на коя от четирите мрежи обхватът ви е най-силен и направете справка по-долу за останалите оператори, които я използват и разбира се, цените и пакетите, които предлага всеки от тях.

 

Мобилна мрежа на оператор ЕЕ

Oсвен разбира се ЕЕ, мрежата се използва и от следните по-големи оператори:

Asda Mobile, BT Mobile, Co-operative Mobile, Virgin Mobile

Други виртуални оператори, които използват мрежата на ЕЕ:

Airwave Smart Mobile, Axis Mobile, Delight Mobile, Life Mobile, Natterbox – The people’s operator, Vectone Mobile.

 

Мобилна мрежа на оператор О2

Освен О2, другите големи оператори, които използват мрежата са GiffGaff и Tesco Mobile.

Виртуалните оператори в мрежата на О2 са GT Mobile и LycaMobile.

 

Мобилна мрежа на оператор Three

Освен Three, мрежата им се използва от iDMobile и PG Mobile. Други оператори, които я използват са 360 Mobile, Abica и Globalgig.

 

Мобилна мрежа на оператор Vodafone

Oсвен Vodafone, мрежата се използва и от големия оператор Talk Mobile и по-дребните и виртуални Allpay Mobile, Cortel Telephone, Glemnet, Highnet, Kontakt Mobile, Lebara Mobile, Ownphone, TalkTalk Mobile и Zest4 Mobile.

 

Защо да използвам услугите на другите оператори, а не на този, чиято е мрежата?

Това, че един оператор използва под наем мрежата на друг не означава, че той е по-ненадежден. Всъщност тези по-малки наричани още виртуални оператори (защото нямат собствена мрежа) често предлагат много по-изгодни пакети за абонатите си на по-ниски цени. Така например за 15,99 паунда на месец към ЕЕ ще получите 500 минути, неограничени СМС-и и 500 мегабайта интернет, но ако изберете оператора Life Mobile, който използва същата мрежа, за 9,45 паунда на месец получавате 2000 минути, 5000 СМС-а и 2 гигабайта интернет.

 

Има ли уловки, за които трябва да внимавам?

Всъщност използването на услуги на виртуален мобилен оператор не крие никакви рискове и с нищо не е по-различно от тези, които предоставят големите оператори със собствени мрежи. Някои хора спекулират, че когато ползват услугите на голям оператор и виртуален такъв, които са в една и съща мрежа, обхватът на виртуалния е по-лош, но от Британският телекомуникационен регулатор Ofcom казват, че няма такова нещо и обхватът е еднакъв за всички в една мрежа, независимо от това услугите на кой оператор използват. Най-голяма роля за разликата в сигнала в една мрежа играят различни мобилни устройства и местоположението на всеки абонат.

Друго нещо, което трябва да се отбележи е, че въпреки че големите оператори предлагат 4G интернет, виртуалните, които използват техните мрежи може и да не предлагат повече от 3G. Това обаче не важи за всички, защото например Virgin Mobile, който е към мрежата на ЕЕ не предлага 4G, докато Tesco Mobile предлага.

 

Ако обхватът ми е лош, може ли да се подобри без да сменявам мобилния си оператор?

Ако обхватът ви у дома постоянно е лош и изпитвате затруднения да използвате мобилните си услуги, но не искате да сменявате оператора, може и да има възможност за подобрение. Два от големите мобилни оператори предлагат безплатни приложения за смартфони, които ви позволяват да провеждате разговори и да изпращате съобщения като използвате безжичния си интернет, вместо мобилната мрежа. За абонатите на Three приложението се казва Three in touch, а тези на О2 могат да си изтеглят TU Go. ЕЕ също има опция за обаждания през Wi-Fi, но тя е налична само за устройствата, купени директно от техните магазини. Vodafone също предлага подобна ограничена опция за високия клас смартфони, купени директно от техните магазини.

 

Какви са правата ми, ако обхватът ми не е достатъчно добър?

Според закона, имате 14-дневен срок от сключването, за да развалите договор с мобилен оператор. От Vodafone са удължили срока до 30 дни. Ако проблемите с обхвата ви започнат след изтичане на този срок, тогава нещата стават по-сложни.

Ако причините за лошия сигнал са заради проблем в мрежата на оператора, то можете да потърсите компенсация или да поискате преждевременно прекратяване на договора, без да дължите неустойки. Ако обаче причините не са изяснени или не са от оператора, единствено можете да подадете жалба директно до него или чрез системата Resolver, повече за която можете да прочетете в тук.

Категории