Жилище Търсене и наемане на квартира в Лондон Търсене и наемане на квартира извън Лондон

Изискванията, на които трябва да отговаряте, за да наемете жилище

Много малко са хората, които след преместване от България във Великобритания могат да си позволят да си купят собствено жилище. По-голямата част от сънародниците ни предпочитат да си наемат жилище, като за целта ползват услугите на агенции или си търсят квартира сами.

Понякога обаче както частните наемодатели, така и агенциите искат наемателите да отговарят на определени изисквания, за да получат жилището. Изискванията на различните хазяи и агенции могат да варират, но в тази статия ще се опитаме да обобщим основните:

Препоръки и лична информация

Всеки наемодател, независимо дали отдава жилището си лично или чрез агенция, би искал да знае дали бъдещият му наемател е надежден. За целта е много вероятно да ви поискат препоръки от предишни хазяи, справка за кредитен рейтинг, детайли за банкова сметка, информация за трудова заетост и др.

След като дадете необходимата информация наемодателят или агенцията ще провери дали отговаряте на това изискване. За целта ще се свържат с предишни хазяи, за да проверят дали реално сте били техен наемател, дали сте плащали навреме и имало ли е някакви проблеми с вас. Справката на кредитния рейтинг ще покаже дали сте редовен платец, а на банковата сметка – финансовото ви състояние към момента. Информацията за трудовата ви заетост ще покаже дали в момента работите, колко пари получавате и изобщо дали ще можете да си плащате наема и сметките.

Гарант

Повечето новодошли във Великобритания не отговарят на горното изискване, т.е. все още нямат предишни хазяи и кредитно досие, нямат дебела банкова сметка, започнали са скоро работа и т.н. В този случай може да ви поискат и гарант – това е човек, който ще гарантира за вас. Гарантът трябва да отговаря на горното изискване, в противен случай няма да бъде подходящ. Ако бъде одобрен, гарантът ви ще споделя вашите отговорности като наемател, независимо дали живее с вас или не.

Депозит

Депозитът е още едно основно изискване. Много рядко се среща наемодател, който ще го пренебрегне; агенция без изискване за депозит не е възможно да бъде намерена. Депозитът се дава в началото, преди да се нанесете, за да бъде сигурен наемодателят, че няма да се изнесете без негово знание и да му оставите куп неплатени сметки и изпочупена покъщнина. Най-често депозитът е равен на стойността на наема ви за месец и половина, но всеки хазяин има различна политика по въпроса. Имайте предвид, че депозита не се приспада от месечния ви наем, а ви се връща когато освободите жилището, ако всичко е наред, разбира се. На практика, освен депозита, при нанасяне, ще трябва да предплатите и наема поне за един месец.

Това са основните изисквания, на които трябва да отговаряте и с които трябва да сте съгласни, ако искате да си наемете жилище във Великобритания. Както споменахме в началото при различните агенции и наемодатели те могат да варират – при някои да са повече, при други – по-малко. Затова, при контактуване с агенции или частни наемодатели винаги проверявайте какви са техните изисквания към вас. Ако преговаряте с агенция, е добре да видите и дали удържат комисиона от наемателя при успешна сделка – и ако е така – какъв е размерът й.

About the author

Daniel

4 Comments

Click here to post a comment

Категории