Законодателство / Правни въпроси Кредитни и дебитни карти Обща информация

Измами с лични данни и кредитни карти. Начини за защита.

Измамите с лични данни (ID Fraud) са голям проблем и предизвикват страх у много хора. Има ли наистина от какво да се страхувате? Какво можете да направите, за да се предпазите?

Ще ви дадем няколко полезни съвета и трикове, които можете да използвате, за да сведете до минимум шансовете измамниците да се доберат до вашите данни.

Какво представлява измамата с лични данни?

Измама с лични данни има, когато един престъпник открадне самоличността ви, за да я използва за собствени облаги, за които вие ще трябва да плащате.

Данните ви могат да бъдат намерени сравнително лесно – чрез стари документи, изхвърлени във вашите торби за смет, стари писма и банкови извлечения. След това лицето кандидатства за различни услуги и продукти с вашите данни.

Всъщност ако сте потърпевши, едва ли ще ви подведат под отговорност за парите, похарчени чрез измама, стига да успеете да докажете, че не сте ги похарчили вие и че не сте проявили небрежност.

Защо измамите с лични данни представляват такъв голям проблем?

Оправянето на проблеми, възникнали от кражба на лични данни, отнема доста време. Подобен вид измами могат да доведат до неприятни срещи със събирачи на дългове, съдебни действия и проблеми с получаването на ипотека или кредит. Това е доста стресиращо.

Важно е да се отбележи, че банките покриват разходите по измами с личните данни.

Дебитните и кредитните карти са защитени и с помощта на ПИН. Въпреки това, от януари 2013 година, някои банки заявиха, че ако вашият PIN е лесен за разгадаване, например 0000 или 1234, те няма да платят за измамните сделки, извършени чрез вашата карта.

Как работи измамата с лични данни?

Има два начина, по които измамниците обикновено действат:

Първо, крадците се опитват да получат вашия PIN код, пароли или лични данни онлайн – процедура известна като Phishing. Те създават фалшиви сайтове, в които след като влезете и въведете паролата си, те я крадат или директно се свързват с вас по имейл, по пощата или по телефона, като твърдят, че са от вашата банка или друга институция и ви молят да си кажете PIN кода и данните, под претекст, че се е получило объркване или има някакъв проблем.

Ако схемата им проработи и вие се вържете, те ще имат всички нужни данни за достъп до парите ви и кражбата става лесно. Така че е много важно златното правило: Никога не давайте на никого своя PIN код, пароли или лични данни.

За съжаление, банките понякога имат вина за тази измама, защото и те се обаждат, за да поискат някои лични данни или пароли от клиентите си. И все пак бъдете много внимателни и не забравяйте, че никоя банка няма да ви се обади, за да иска вашия PIN код.

Вторият начин за измама е крадците да  използват самоличността ви, за да поискат кредит. За да откриете навреме това, трябва да проверявате кредитното си досие периодично, поне веднъж на година. За съжаление много хора не предприемат тази предпазна мярка, а така измамите на техен гръб могат да продължат с години, без те да знаят.

Ако смятате, че сте станали жертва на измама, докладвайте за това на  Националния център за докладване на измами във Великобритания – ActionFraud (телефон: 0300 123 2040). Като се свържете с тях ще ви предложат помощ и съвет.

Как да се предпазим?

Има редица превантивни мерки:

  • Съхранявайте PIN кодовете на картите си на безопасно място;
  • Сложете PIN за отключване на вашия смартфон;
  • Унищожавайте всякаква документация, в която са вписани вашите лични данни, чрез нарязване на ивици, така, че да не може да бъдат възстановени;
  • Защитете данните си онлайн като използвате антивурисни програми;
  • Винаги проверявайте банковите си извлечения внимателно;
  • Проверявайте кредитното си досие от време на време, за да видите дали някой е кандидатствал за заем от ваше име.

Основното притеснение е, че престъпниците ще вземат данните ви за самоличност и ще ги използват заедно с друга информация, за да изградят нов профил, с който да получат облаги на ваш гръб. Но ако се предпазвате разумно, рисковете са ограничени.

Трябва ли да имаме застраховка срещу измама с личните данни?

Не си давайте парите за подобни застраховки. Много от застрахователите не споменават, че тази застраховка покрива само разходите по разрешаване на случая, а не загубите при измамата. Така че застраховката срещу измама с лични данни всъщност може да се окаже напълно безполезна.

Освен това не забравяйте, че при измами с личните ви данни сте защитени от самата банка, стига да не сте отговорни по някакъв начин.

Може ли да се получи по-голяма защита безплатно?

Ако имате кредитна карта Capital One Aspire Elite (с годишна такса от 120 паунда) или кандидатствате за такава, ще получите безплатен абонамент за услуга за защита на личните данни. Тази карта не е за всеки и ако в сметката ви не влизат над 50 000 паунда годишно, по-добре се ориентирайте към друг вариант.

Много по-изгодно ще ви излезе ако се абонирате за услугите на някоя кредитна агенция като например Equifax, Experian, Callcredit и т.н.

Все пак повечето банки, които издават кредитни карти следят сметките на клиентите си  за подозрителни действия и се свързват с тях, забележат нещо нередно, за да потвърдят дали те са ги извършили или не.

Какво да направим, ако откраднат личните ни данни?

Ако сте забелязали необичайна активност по сметката си и подозирате, че някой използва вашата самоличност, за собствени облаги, свържете се с услугата за предотвратяване на измами CIFAS и ги помолете да защитят кредитното ви досие. Това струва 20 паунда и чрез тази защита, всички кредитори ще знаят, че трябва да извършат допълнителни проверки, преди да одобрят кредитните приложения.

Безконтактни кредитни карти

Картите с радиочестотна идентификация (RFID Cards) или наричани още безконтактни карти се превръщат в популярно допълнение към съвременните кредитни карти. Тези „смарт карти“ се очаква да бъдат по-удобни, отколкото традиционните кредитни карти. Всичко, което трябва да направите, за да ги използвате е да ги допрете до четеца на кредитни карти и да изчакате да се обработи заявката ви за плащане.

Значителен процент от високотехнологичните измами с кредитни карти имат нещо общо със картите с RFID. Така че е важно да предпазите себе си, ако решите да използвате безконтактна карта.

Всички карти с RFID работят на един и същ принцип. Много кредитни карти се предлагат в две различни версии с тази технология. Можете или да изберете или карта с RFID или традиционна карта, в зависимост от това как планирате да я използвате.

  • Проблемът с RFID технологията

Технологията за радиочестотна идентификация прави кражбите още по-лесни. Просто е нужно крадецът да има четец в себе си, да се доближи до вас и да открадне информацията от картата ви. Това може да се случи навсякъде, където има хора. Най-лесния начин за извършването на подобни кражби е като се използва само  мобилен телефон и безплатно приложение. Виждате, че крадците дори нямат нужда от специално оборудване, за да го направят.

Друг проблем с RFID кредитните карти е, че повечето фирми все още не разполагат с необходимите машини, за да обработват вашите плащания.

  • Как да защитим безконтактната си карта?

Ако имате карта с RFID, има няколко неща, които може да направите, за да я предпазите от измамниците:

• Tyvek Sleeves

Тези калъфчета се използват за защита на безконтактни кредитни карти. Скъпи са, но имат способността да блокират RFID сигналите и картата ви ще е защитена.

• RFID портфейли

RFID портфейлите могат да защитят картите, носени в тях. Работят на принципа на Tyvek Sleeves.

• Следете сметката си

Редовното следене на движенията по сметката ви е най-лесния и бърз начин за предпазване.

Не е изключено да станете жертва на измама, без значение какъв вид карти използвате.

Ако все пак сте загрижени за сигурността си, може да предпочетете карта, която не разполага с RFID технология.

About the author

Daniel

2 Comments

Click here to post a comment

Категории