Обща информация

Използване на мобилен телефон в чужбина – какво трябва да знаем?

Живеем във време, в което технологиите са навсякъде около нас, а мобилният телефон е нещо, без което много малко хора могат да живеят, а дори и за останалите често той трябва да е под ръка, дори и когато пътуват в чужбина. Затова пък мобилните оператори са се погрижили да можем да използваме телефоните си пълноценно дори и зад граница. Те са създали специална услуга за целта, която се нарича „роуминг“. Уловката е, че в повечето случаи тя не е безплатна, т.е. трябва да заплатите допълнително за нея. Това е така, защото когато се намирате в друга държава, вашият мобилен оператор ползва под наем мрежата на местните оператори и логично им заплаща за това и съответно после търси тези пари от вас.

Въпреки това, цените на роуминга из Европа са сравнително поносими, защото от 2012 до 2014 година имаше кампания на Европейския съюз за намаляване на цените за разговори между държави-членки, каквито са Великобритания и България.

Максималните тарифи  за роуминг в Европейския съюз за това време спаднаха значително и от 1 юли 2014 година те са:

– 0.15 паунда/мин (0.19 евро/мин) за провеждане на изходящо обаждане;

– 0.04 паунда/мин (0.05 евро/мин) за приемане на входящо обаждане;

– 0.05 паунда (0.06 евро) за изпратено текстово съобщение.

– 0.15 паунда (0.20 евро) за мегабайт мобилен интернет.

Горепосочените тарифи са актуални и към юни, 2015 година.

Обажданията от и до Съединените щати са доста по-скъпи, като цената им зависи от тарифите на мобилния оператор. Повечето големи британски оператори таксуват от 1 паунд до 1.35 паунда на минута за изходящи обаждания и от 0.70 паунда до 1.20 паунда на минута за входящо обаждане. Изпращането на текстови съобщения пък струва между 0.35 и 0.40 паунда.

За разговори в роуминг от Великобритания към Съединените щати и обратно препоръчваме да ползвате услугите на оператора „Три“ (Three), който предлага пакет с тарифи от 0.16 паунда на минута и 0.05 паунда на текстово съобщение.

За други презокеански обаждания и съобщения тарифите на мобилните оператори могат да бъдат и малко по-високи, зависи от или към коя страна звъните, но в повечето случаи поскъпването е с около 0.20 паунда на минута спрямо тарифите за Съединените щати. Въпреки това ви съветваме да проверите тарифите на мобилния си оператор, за да знаете точно колко ви таксуват във всеки един момент.

Ако възнамерявате да пътувате към България и искате да говорите изгодно в роуминг, можете да се възползвате от плановете на „Ай Ди Мобайл“ (ID Mobile), които ви позволяват да ползвате безплатните си минути и в България, т.е. няма да плащате за роуминг. За повече информация посетете сайта на оператора на адрес www.idmobile.co.uk.

В кои случаи плащам роуминг?

Роумингът се плаща само от лицето, което се намира в чужбина. Например, ако се намирате в друга държава, ще платите роуминг в случаите, в които правите изходящо обаждане, пращате текстово съобщение, но също и когато приемате входящо обаждане.

Ако се намирате във Великобритания и искате да се обадите на някого в чужбина, който ползва британска СИМ-карта, няма да платите нищо допълнително. Разговорът ще се таксува така, както нормално би се таксувал, ако и двамата се намирахте в една и съща страна.

В случай, че имате безплатни минути към мобилните оператори и решите да се обадите на човек, който е в чужбина, то вие отново не плащате нищо допълнително, само ползвате от безплатните си минути. Същото е и когато ви звъни номер от чужбина – можете да вдигнете спокойно, тъй като вие не заплащате нищо, защото ползвате мрежата на вашия мобилен оператор или с други думи, плаща само този, който не ползва своята мобилна мрежа.

Ползването на мобилен интернет докато сте в чужбина може да ви донесе много нежелани разходи

Освен ако нямате мобилен план, който включва мобилен интернет и трафик в роуминг (обикновено това е бизнес план, често – доста скъп), съществува вероятност да платите много голяма сметка в края на месеца. Когато пътувате из страните в Европейския съюз, има фиксирана такса за изразходван мегабайт в роуминг от 0.15 паунда, но в държавите извън Евросъюза таксата за мегабайт може да достигне до 10 паунда.

Ако в пакета си нямате включен мобилен трафик в роуминг, най-добре ще бъде просто да изключите ползването на мобилен интернет от телефона и се старайте да не го пускате, докато не се приберете. Ако ви потрябва спешно интернет връзка, можете да се свържете към отворена Wi-Fi мрежа, например тази на хотела, някой ресторант, бар или др. заведение и т.н.

Категории