Пътуване и транспорт Шофиране

Имаме ли право да шофираме чужд автомобил с личната ни автозастраховка?

Ако смятате, че вашата пълна “автокаско” автомобилна застраховка на собствения ви автомобил ви позволява да шофирате и всяко друго превозно средство в Обединеното кралство, може да нарушите закона. Допреди няколко години във всяка застраховка “пълно автокаско”  (Comprehensive Insurance) беше включено и застрахователно покритие, позволяващо титулярът на застраховката да шофира и чужд автомобил,  като това даваше покритие на “Гражданска отговорност” (third-party) за чуждия автомобил. Понастоящем обаче, все повече застраховки “Каско” вече или не включват подобна екстра или има някаква скрита уловка. Често, за да я получите, ще трябва да си я поискате или да доплатите.

Строги правила

Много шофьори вярват, че след като имат застраховка “Каско” на личния си автомобил, могат да шофират чужд автомобил спокойно. Тук обаче има строги ограничения.

За начало шофиране на чужд автомобил може да се извършва само при спешни случаи, а не например, ако искате да изкарате автомобила на приятел за едно кръгче.

А ако сте на възраст под 25 години, може направо да отпишете шофирането на чужд автомобил от сметката. При навършване на 25-ата година, също не получавате автоматично правото да шофира чужд автомобил с личната си автозастраховка. За да получите това право, трябва да се обадите на застрахователя си и да поискате да се добави тази опция, като в някои случаи може да се наложи да доплатите. Някои застрахователи включват това допълнително право чак при следващото годишно подновяване на застраховката, след 25-ия рожден ден на водача.

Изискването за навършени 25 години съществува, защото повечето застрахователи изключват от правото да карат чужди автомобили шофьорите, влизащи в групата “млади шофьори”.  Ако сте на възраст под 25 години и искате да седне зад волана на чужд автомобил, ще трябва да бъдете добавен като втори шофьор на съответното превозно средство или да си купите временна застраховка (Temporary Insurance) на ваше име. Има няколко компании, които не слагат възрастови ограничения върху шофиране на чужд автомобил с лична  застраховка “Каско”, та може да извадите късмет.

Защо професията ви е от значение?

Друго основно правило, което може да ви ограничи в това отношение, е професията ви – застрахователят ви има право да ви откаже тази екстра, ако смята работата ви за твърде рискова. При някои длъжности е по-вероятно застрахованото лице да трябва да шофира и други превозни средства. Затова застрахователите изключват от тази екстра много професии от автомобилната индустрия.  Ще трябва, преди да седнете зад волана на чужд автомобил, да проверите и да уточните как стоят нещата при вас.

Например, някои застрахователи твърдят, че колата, която взимате назаем, не трябва да е ваша собственост или на партньора ви, не бива да е наета под наем или  отпусната на лизинг на някой от вас..

Вероятно вече сте се уверили колко сложни и рискови са нещата около това да шофирате чужд автомобил, използвайки автозастраховката на личния си. Затова експертите съветват винаги да проверявате внимателно какво покритие ви осигурява застраховката ви и дали изобщо ви се разрешава да я използвате за друго превозно средство. В противен случай може да има последствия за вас, ако ви хванат в подобно нарушение.

Последствията

Ако полицията ви хване да шофирате чужд автомобил по този начин, това означава, че нямате застрахователно покритие и може да ви наложат наказание с код IN10 -”Използване на автомобил, незастрахован с “Гражданска отговорност”, може да ви наложат от 6 до 8 наказателни точки, чиято давност е четири години от датата на провинението. Санкцията най-вероятно ще повиши цената на автомобилната ви застраховка през следващите 5 години, а някои застрахователи дори може да ви откажат сключване на полица. С други думи, това е едно от най-тежките пътни нарушения, дори на пръв поглед да ви се струва незначително, и ще сложи огромна черна точка върху името ви, затова по-добре не рискувайте.

Ако пък вие самите позволите на друг човек да седне зад волана на автомобила ви, без валидно застрахователно покритие, общо взето извършвате същото нарушение от гледна точка на застрахователите.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

  • Страшни разкази за социалните в UK юни 17, 2019
    Социалните служби във Великобритания си вършат работата, без да мигнат, и нашите сънародници с деца (особено новодошлите) разбират за това едва когато буквално им звъннат на вратата. Както неведнъж сме казвали досега – незнанието за порядките тук не е оправдание. Защото, когато имате проблем със социалните служби, в UK съществува съвсем реалната опасност те да […]
    Atanas Chikov
  • Български застрахователни неволи в UK юни 3, 2019
    Често пъти нашите сънародници във Великобритания изпадат в ситуации, в които се изяснява, че ако са имали направена застраховка навреме, развръзката сега би била много по-различна. И обикновено става въпрос за проблеми, изискващи солидна парична сума. Ех, ако…, но вече е късно! И още нещо. Когато се прави застраховка, тук не е важно само да […]
    Atanas Chikov

Follow us on Facebook!