Здраве и здравеопазване

Грипът и противогрипната ваксина

С настъпването на есента и наближаването на зимата се променя климатът и се увеличава и рискът от грипни заболявания. Хората с по-слаба имунна система или тези, чийто организъм не може да привикне бързо с климатичните промени, са изложени на по-висок риск да се поддадат на това заболяване.

Грипът се среща най-често през студените месеци, той е инфекциозно заболяване и симптомите се развиват много бързо. Те в много случаи приличат на настинка, но настинката се лекува много по-лесно и не е толкова сериозна, колкото грипа.

Епидемиолозите обявиха, че тази година първият грип ще се появи рано, още през ноември и препоръчаха на хората да вземат необходимите мерки, преди да е станало късно. Една от тези мерки е противогрипната ваксина, към която доста хора са предубедени, поради една или друга причина, но може би тази статия ще им помогне да вземат информирано решение.

Как да познаем грипа?

Болният страда от температура, треска, главоболие, кашлица, болки и схващане в мускулите, както и от отпадналост, като не е задължително да се прояви всеки един от изброените симптоми.

Причинителите на грипа са вируси, които  се предават по въздушно-капков път и когато попаднат в тялото, инфектират трахеята и белите дробове. Понеже това са вируси, а не бактерии, те не могат да се унищожат с антибиотици.

Някои хора могат да преболедуват грипа, без дори да го усетят, просто с лек дискомфорт, но при други заболяването може да бъде в много по-силна форма. Щамовете, които се очаква да върлуват тази година, не са смъртоносни, но при поява на усложнения вследствие на грипа, рискът става далеч по-сериозен и има възможност за много неприятно развитие на болестта.

Как да се предпазим от заболяването?

Предпазването от грипа не е лесна задача, защото той е силно заразен.   Специалистите препоръчват по време на грипна епидемия да прекратите контактите си с болни хора, да си миете ръцете колкото е възможно по-често и ако ви се налага да контактувате с много хора в ежедневието си, да носите маска, която покрива носа и устата.

Ако искате да увеличите шансовете да се предпазите от коварния грип, специалистите препоръчват имунизацията. Тя трябва да се направи, преди да започне зимния сезон.

В Англия и Уелс противогрипната ваксина се предлага безплатно от Здравната служба (NHS) на всички деца от 6 месеца до 2 години, които са в риск от заразяване, както и на лица над 18 години, които са в риск от заразяване. Безплатна е и за всички хора над 65-годишна възраст.

Хората извън тези групи, могат да закупят ваксина от аптеката и да отидат при личния си лекар да им я постави.

В Шотландия ваксината е безплатна за всички деца на възраст между 2 и 5 години, както и за децата в началните училища. Това е част от Програмата за грипна имунизация, която планира постепенно да се помогне на всички деца между 2 и 17-годишна възраст да се предпазят от грип.

Освен при децата, противогрипната ваксина в Шотландия се предлага безплатно на всички хора с хроничен здравословен проблем, на бременни жени, на възрастни хора над 65 години и на всяко лице, което работи в сектора на здравеопазването.

Децата в крехка възраст получават ваксината си чрез спрей, а не чрез инжекция.

Как се създава ваксината?

Всяка година членове от Световната здравна организация (СЗО) се събират и анализират най-честите щамове на грипния вирус, които с най-голяма вероятност биха се развили и през следващата зима.

На базата на направения анализ СЗО препоръчва трите щама, които да се включат в състава на ваксината за следващата година. Тогава фармацевтичните компании започват производството на ваксината, на базата на тези препоръки.

Повечето противогрипни ваксини защитават срещу три основни щама грипни вируси, но понякога има и  такива, които защитават от повече.

Противогрипната ваксина за тази година ще е подобна на миналогодишната, като ще предпазва от познати щамове като AH1N1 „Калифорния”, известен като свински или пандемичен, който циркулира вече четвърта година поред, щамът H3N2 „Тексас” и още един, по-нов от останалите, който спада към група В.

Кога е най-добре да се имунизираме?

Важно е да не чакате да започнат големите студове или пък да започне да върлува грип, за да се имунизирате. Ваксината може да се поставя от октомври до март, но ако я поставите по-рано, ще бъдете защитени през целия рисков период. Свържете се с личния си лекар и попитайте кога да отидете, за да ви ваксинират.

Ако в момента сте болни от грип или друго заболяване, особено ако имате висока температура, няма да може да ви се направи противогрипна ваксина. Ще трябва да изчакате, докато се излекувате напълно.

Запомнете, че ваксината срещу грип трябва да се прави всяка година, защото вирусите се изменят и миналогодишната ваксина може да няма същия защитен ефект върху тях.

Противогрипната ваксина е подходяща както за възрастни, така и за деца. Винаги обсъждайте с личния си лекар каква ваксина е най-подходяща за вас и вашите деца и кога е най-добре да се направи тя.

Ваксината против грип не трябва да се прави на лица, които са показали сериозна алергична реакция към подобен тип имунизация в миналото.

Ако сте алергични към яйца или страдате от заболяване, което отслабва имунната ви система, също трябва да се консултирате с лекар преди да се имунизирате.

Доколко е ефективна ваксината?

Нито една ваксина не може да даде 100-процентова защита и ефектът върху всеки човек може да бъде различен.

Също така е възможно през дадена година да се разпространи друг щам на грипния вирус, който не е включен във ваксината. Освен това, с времето, силата на предпазния ефект на ваксината намалява.

И все пак, хората, които са ваксинирани, е по-малко вероятно да се разболеят от грип. Ако заболяването все пак настъпи, то вероятно ще протече много по-леко, отколкото при неимунизиран човек.

Какво се случва след поставянето на ваксината?

След поставяне на ваксината, през следващите 7-14 дни имунната ви система си изгражда антитела срещу грипните вируси и така, дори и те да попаднат в тялото ви, вероятността да се разболеете е значително по-малка.

Имунизирането против грип няма да ви предпази от настинка или други болести. Когато посетите личния си лекар за консултация във връзка с противогрипната ваксина, можете да попитате и за “пневмо” ваксина (pneumo jab), която предпазва против някои видове пневмококови инфекции.

Възможно е след като ви бъде поставена противогрипна ваксина да усетите някои странични ефекти като повишена телесна температура, леки болки в мускулите и подутина и болка на мястото, където са ви инжектирали, но това е напълно нормално и ще премине до няколко дни. В случай, че усетите по-сериозни усложнения, веднага трябва да се консултирате с личния си лекар.

About the author

Daniel

1 Comment

Click here to post a comment

Категории