Обща информация

Интересни Коледни традиции и факти от различните държави

Във всяка държава по света, където се празнува Коледа, има различни разнообразни и забавни традиции и обичаи, свързани с празника. Ще ви представим най-интересните от тях, които можете да споделите с близки и приятели и дори – ако имате желание – да изпробвате някои нови неща с тях, които да разнообразят празниците ви.

В Италия хората оставят подаръци в голяма купа, наречена “Урната на съдбата”, която се поставя под елхата. След това всеки член на семейството минава и си взима подарък, без да знае какъв е. Често подаръците са цветни и тематични. Също така италианците много често купуват подаръците “за купата”, след като бъде определена сума за тях. Тази традиция прави получаването на подаръци много по-забавно и вълнуващо.

Интересното е, че и в Испания има традиция, в която участва “Урната на съдбата”, но е малко по-различна. Според стария обичай, семейството и приятелите пишат имената си на листчета и ги слагат в купа. След това някой започва да тегли по две листчета и според обичая, двамата души, чиито имена са изтеглени, ще бъдат верни приятели през следващата година.

Холандците са известни с чувството си за хумор. Затова и при тях има забавна традиция, която се изразява в това да крият подаръците в пудинг, наденица или картоф или пък опаковат малък подарък в голяма кутия. Те обичат елемента на изненадата и имат всякакви съзидателни идеи, за да изненадват близките си всяка година.

В Исландия вярват, че има не един, а цели тринадесет белобради стареца, които всъщност не са като типичния Дядо Коледа, а представляват по-скоро нещо като пакостливи елфи. Те започват да посещават домовете от 12-ти декември и до 25-ти са ги обиколили всичките. Всеки от тях оставя шеговити знаци за своето присъствие. Най-често се оставят малки подаръци в обувките на децата, а за непослушните – вместо подарък има картоф, за да им напомни да бъдат по-добри.

Отново в Исландия следобеда и вечерта в деня на Коледа не се излъчва нищо по телевизията. Това се прави с цел хората да прекарват времето си в празничния ден пълноценно с близките си, без да има какво да ги разсейва.

В Шотландия има традиция, която повелява семейството да изгаря клонки от коледното дръвче, докато всеки изповядва своите лоши чувства към близки, приятели и познати и се освобождава от тях. Това е една красива традиция свързана с искреност и прошка.

В Дания вярват в пакостливия елф, наречен Ниссе, който се появява по Коледа и си прави шеги с хората. Той е облечен в червена барета, червен чорапогащник, бели дървени обувки и сиви вълнени дрехи. Обичана традиция за датчаните е да оставят купичка овесена каша в навечерието на Коледа, за да умилостивят елфа и да ограничи шегите си до определени граници. Напоследък хората често добавят още нещо вкусно към овесената каша на Ниссе, за да го „подкупят“ и той да запише имената на домакините в книгата с добрите хора и да не прави много пакости при следващата си визита.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • Ако ви е страх от мечки не ходете в гората декември 10, 2020
  Има една приказка – “Ако ви е страх от мечки не ходете в гората”. Приказката е доста правилна, но ако случайно ви е страх от мечки и се налага да отидете в гората, намерете някой, който не го е страх и знае какво прави. Всички сте съгласни с това мнение, нали. Да се върнем на […]
  novinar
 • Най-често задавания въпрос напоследък: „Кой може да кандидатства за статут на уседналост от чужбина?“ декември 10, 2020
  ✅Хора, които са били във Великобритания, поне за един ден през предходните 6 месеца, ✅Хора, които са извън страната, но притежават документ за Permanent Residence или ILR – с други думи от старите документи за постоянно пребиваване, ✅Хора, които в някакъв период в миналото са пребивавали 5 години във Великобритания и могат да го докажат, […]
  novinar

Follow us on Facebook!