Пътуване и транспорт Шофиране

Искате да наемете автомобил? От 8 юни ще ви трябва код от DVLA, за да го направите.

Ако планирате да наемете автомобил във Великобритания или чужбина, от 8 юни може да ви поискат специален код, заради отпадането на хартиения талон от шофьорските книжки и заменянето му с онлайн датабаза.

Понастоящем, всеки получил книжка след 1998 година получава шофьорска книжка и хартиен талон. На талона се отбелязват нарушенията на водача и съответно колко наказателни точки е получил за тях.

От 8 юни хартиеният талон отпада, защото всички нарушения на водачите ще бъдат прехвърлени в онлайн датабаза. Всички шофьори могат да проверят досието си на сайта на правителството (Gov.uk) още преди официалното пускане на новата система.

Ако искате да си вземете автомобил под наем в страната или чужбина, рент-а-кар компанията иска да види шофьорската ви книжка и често и талона, за да се уверят, че сте изряден водач. След като от 8 юни талонът няма да е валиден, вие ще трябва да представите код от DVLA, чрез който компанията да направи съответната справка за вас. Имайте предвид, че кодът е валиден до 72 часа от получаването му, така че ако изпуснете този срок ще ви се наложи да си вземете друг.

Някои рент-а-кар компании може и да не ви поискат код за справка, но за всеки случай си вземете такъв преди наемането.

Как да взема код от DVLA?

Всъщност в процедурата няма нищо сложно. Просто влезте в онлайн услугата Share Driving Licence от сайта Gov.uk или се обадете на DVLA на номер 0300 790 6801. От DVLA твърдят, че тези услугите трябва да работят и преди 8 юни, но все още* не са уточнили кога ще ги пуснат.

*към дата 15.05.2015 година

За да ви дадат кода за справка, DVLA първо ще поискат от вас да потвърдите самоличността си. За целта трябва да дадете своите номер на шофьорска книжка, национален осигурителен номер и пощенският код, изписан на книжката ви.

Полученият код ще е валиден 72 часа, което значи, че ако пътувате в чужбина, трябва да прецените кога ще е най-удобно да ги вземете.

Водачите ще могат да изтеглят и принтират .pdf документ, на който са отбелязани нарушенията и наказателните им точки, но въпреки това ще им трябва и код за справка.

Рент-а-кар компаниите винаги ли проверяват  шофьорите за нарушения и глоби?

Във Великобритания е задължително по закон да бъдат проверявана пълното свидетелство за правоуправление, което в момента включва и хартиената част, преди да им се отдаде автомобил под наем.

За чужбина нещата стоят различно за всяка страна, но е много вероятно и там да ви проверят преди да ви доверят някой от автомобилите си. Затова по-добре не рискувайте и вземете своя код за справка от DVLA и го предоставете ако ви бъде поискан.

Само аз ли мога да си взема код за справка?

Ако дадете разрешение и необходимата информация (гореспоменатите данни) на рент-а-кар компанията, те също могат да се свържат с DVLA по телефона и да вземат кода вместо вас. Имайте предвид, че може да ви таксуват допълнително за международния разговор и за услугата.

Какво да направя с хартиения талон след 8 юни?

От DVLA съветват водачите да унищожат своите хартиени талони, но независимите автомобилни организации пък твърдят, че е по-добре да се запазят, в случай, че има проблеми с новата онлайн система.

Освен това, водачите, които искат да наемат автомобил в чужбина трябва да имат предвид, че някои рент-а-кар компании и дори пътната полиция може да не са наясно за промените. В такъв случай можете да покажете талона си или да се опитате да обясните как стоят нещата с новата система.

Ако шофьорската ви книжка е издадена преди 1998 година, то тя вероятно е хартиена и не бива да я унищожавате.

Какво се случва ако направя нарушение и ме глобят след 8 юни?

Всичко си е както преди – вие отново предавате книжката си на полицията и си плащате глобите, просто нарушенията и наказателните точки се записват в онлайн датабазата, а не на талона ви.

Ако ви глобят и предадете книжката и талона си на органите на реда, след като си платите глобата ще ви бъде върната само шофьорската книжка.

Ако книжката ви е хартиена, издадена преди 1998 година, то тя ще ви бъде върната, но нарушенията ви ще бъдат вписани в онлайн системата вместо на нея.

Шофьор съм по професия – как ще ме засегнат промените?

Ако вашият работодател иска да провери нарушенията и глобите ви, единственото, което трябва да направите, е да му дадете код за справка, както в случаите, когато наемате автомобил и той ще може да извърши проверката.

Отново – кодът ви ще е валиден за 72 часа, следователно това е срокът, в който работодателят трябва да направи справката. Ако не успее, може да се наложи да вземете друг код.

Категории