Образование

Какви грешки да не допускате докато сте още нови студенти

Когато университетът все още е непознато място за новия студент, той може да сгреши тук-там. Не става въпрос само за обичайните, например недейте да харчите кредита си за месечна издръжка още първата седмица, научете се да си приготвяте сами храната и т.н. или казано накратко – спестявайте откъдето ви е възможно. В тази статия ще прочетете съвети за това какво да правите и да не сгрешите в избора си.

Не се ограничавайте в сприятеляването.

Въпреки лошата музика, която търпите и мухлясалата храна, която гледате около вас, благодарение на вашите съквартиранти, никъде не е казано, че те трябва да са единствените ви приятели. Ако съседите ви в общежитието или квартирата не са хора, с които бихте искали да дружите, не се отчайвайте, че няма да си намерите приятели. Тепърва има много хора, с които да се срещнете и обикновено приятелствата се завързват към втория семестър, когато вече сте се поопознали с колегите си и другите студенти около вас.

Не се ограничавайте и винаги срещайте и се запознавайте с нови хора, никога не знаете кой от тях ще ви стане добър приятел, а може би и приятелка. Излизайте с колегите си от курса, с приятели от общежитието и съквартирантите, присъединете се към някой клуб на университета и каквото още ви дойде на ум. Просто бъдете себе си и не се срамувайте от нищо.

Разпускайте.

Запишете се на някакъв клуб, който ви харесва, независимо дали е спортен или научен. Когато сте в клуб, срещате много нови и интересни хора, правите това, което ви харесва и по този начин разпускате след тежък ден изпълнен с много натоварени лекции, работа и напрежение. Ако сте по-срамежливи или просто искате компания, вземете някой колега или съквартирант и го запишете с вас на клуб, така ще ви бъде още по-забавно. Не чакайте, запишете се веднага, защото никой не познава човека до себе си, приятелствата и „групичките“ още не са сформирани и определено, ако го направите по-рано няма да сгрешите.

Интересувайте се от политика.

Запишете се в клуб, който се занимава с политически въпроси. Това винаги е добре и освен, че понякога ще ви карат да правите досадни плакати и дебати, присъединяването си заслужава. Често студентите от такива клубове посещават парламента, ако имат нещо за казване по някой въпрос, биват изслушвани и не на последно място, всеки бъдещ работодател би се заинтересувал повече от вас, отколкото от другите кандидати, като види, че сте се занимавали с нещо толкова сериозно.

Не спете по време на лекции.

Всеки си мисли, че през първата година може да пропусне лекция или две, или пък, ако е имал тежка вечер да отиде на лекции само с мисълта да си доспи. Независимо, че повечето университети не зачитат оценките от първата ви година, това не значи, че бъдещите ви работодатели няма да се поинтересуват от тях, особено, ако търсите работа в правните и бизнес средите.

Нищо не ви пречи да внимавате по време на лекции, да отговаряте на въпроси и да получавате добри оценки. Това само ще ви помогне за в бъдеще и ще направите добро впечатление на преподавателите си.

Не се опитвайте да убеждавате себе си, че като пропуснете лекция или я проспите, после ще наваксате. Това само ще се повтори и няма да направите нищо. Не обръщайте и внимание, че вашите съквартиранти си поспиват сладко до 12 на обяд, това не значи, че и вие трябва да го правите и да пропускате лекции.

Мислете и за бъдещето.

Повечето „новаци“ не мислят занапред, за живота си след университета. Защо им е, като сега тепърва усещат какво е свобода, живот без родители и от въодушевлението въобще не се и замислят какво може да бъде, когато вече са работещи хора.

Но намирането на работа след завършване въобще не е лесна работа и, ако нямате никакъв опит ще е още по-трудно. Затова, ако например учите журналистика, пишете статии в местния вестник или, ако университета има свой собствен – в него, ако учите счетоводство, разпитайте в местните фирми за стажове и работа. Завържете контакти и се старайте да се представяте добре за да си оставите отворени вратички когато завършите.

Ценете времето като студенти.

Ако тепърва започвате, може би си мислите, че ще завършите чак след 4-5 години и това време никога няма да дойде, но всъщност не е така. Повечето хора, които са били студенти и дори след 30 годишна възраст казват, че това са били най-хубавите им години, но те също така минават и най-бързо.

Затова ценете времето като студент, учете здраво, работете здраво и се веселете още повече и създайте своите незабравими моменти, които ще помните до края на живота си.

Категории