Обща информация Преди да заминем

Какви документи да си приготвим от България преди да заминем за Великобритания

Едно от важните неща, които трябва да направите преди да заминете за Великобритания е да подготвите и вземете със себе си всички документите, които имате и смятате, че могат да ви бъдат в полза при пребиваването ви в чужбина. Те трябва да бъдат или по възможност оригинали, или дубликати, издадени от същото учреждение, или нотариално заверени копия. В някои случаи е полезно да имате превод на българските документи.

Българската лична карта е официален документ и ви е необходима във Великобритания. Тя в много от случаите почти напълно може да замени задграничния ви паспорт, но е добре да имате както лична карта, така и паспорт – особено ако ви се наложи да изпратите един от личните си документи по пощата до някое ведомство, което е обичайна практика в Кралството.

Българската шофьорска книжка важи в Обединеното кралство и може както да се шофира с нея, така и тя да бъде заменена за британска. Замяната има свои плюсове и минуси. В много случаи, при замяната, получената вече британска шофьорска книжка е едно от малкото “доказателства за адрес”, с които новодошлият може да се снабди относително лесно. Имате право само на една шофьорска книжка – не можете да притежавате и българска и британска едновременно. За валидна се смята тази, която е била издадена последно.

Свидетелство за раждане, документ за осиновяване.

Брачно свидетелство или друг документ, касаещ съвместното съжителство също може да са ви от полза.

Документи за развод и за права над децата.

Картон за проведени ваксинации за децата. За възрастните, ако имат някакви специфични или хронични заболявания и смятат да останат по-дълго, е добре да си вземат медицинското досие, въпреки че, ако се наложи, ще бъдат прегледани и всички диагнози ще се наложи да бъдат потвърдени наново. Някои емигранти препоръчват при възможност да се вземе и зъболекарски картон, ако се планира да се ходи при български зъболекар.

Трудова или осигурителна книжка, доказателство за осигурителен стаж от България.

Получени дипломи и сертификати от други обучения и курсове, документи за проведени стажове, документи от проведени следдипломни обучения и др. п.

Приложения с хорариум и оценки към дипломите (ако имате намерение да продължавате образованието си, в някои случаи е полезно, за да ви впишат в регистъра на регулирана професия).

Препоръки от работодатели.

Професионални свидетелства, правоспособности и разрешителни.

Автобиография (CV).

Снимки за документи. Може да си приготвите снимки от България, ако на Острова ще разполагате с по-ограничен бюджет, но можете да се снимате лесно и тук, в кабинка, например, в някой от големите супермаркети – например, в Морисънс, Теско и др. големи вериги супермаркети има кабинки, могат да бъдат и навън. Там може да си направите и паспортни снимки. Влиза се в кабинка, следват се инструкциите и накрая се заплаща сумата. При снимане трябва да застанете така, че да видите лицето си в рамката, на екрана пред себе си, като нагласите столчето да е по-високо или по-ниско. Някои автомати могат да ви предупредят, ако правите паспортна снимка, а сте се усмихнали, както и ако има нещо нередно. Автоматът дава възможност да опитате 3 или 4 пъти и накрая може да изберете коя от снимките се е получила най-добре, за да бъде разпечатана. Проверете колко копия ще ви издаде автоматът, някои разпечатват по 4, други – по 6 паспортни снимки. Ако искаме по-малки снимки, а не паспортен размер, обикновено се разпечатват повече екземпляри.

Писмо от български автомобилен застраховател. Ако сте притежател на автомобил в България, е добре е да поискате писмо от застрахователната си компания, в което да пише колко години сте били техен клиент и не сте имали застрахователна претенция към компанията. Това писмо във Великобритания се нарича доказателство за NCB (No Claims Bonus) или NCD (No Claims Discount) и може да ви спести доста пари, когато застраховате колата си. Имайте предвид, че само някои от застрахователните компании в Кралството признават писма от застрахователни компании в чужбина, затова не можем стопроцентово да гарантираме, че писмото ще ви послужи, но е добре да го имате. Вижте дали има възможност писмото ви да бъде написано на английски, ако ли не – преведете го официално. Ако идвате с българската си кола, носете всички документи на колата и се убедете, че застраховката ви покрива шофиране в чужбина.

Документи, доказващи кредитна история от България, банкови референции, справки за ипотечни кредити или други заеми обикновено не са предмет на внимание от съответните институции. Оставяме на вашето решение да прецените дали си струва да ги взимате.

 

Категории