Шофиране

Какво да правим след като си купим автомобил на старо

Покупката на автомобил на старо може да има своите предимства, но определено крие и рискове за купувача. За да бъдете максимално сигурни в покупката си ви препоръчваме да прочетете статията ни „Купуване на автомобил на старо“.

В тази статия обаче ще се спрем на важните неща, които всеки от нас трябва да направи след като си купи автомобил втора употреба.

Задължително непосредствено след покупката сменете:

 • Маслото в двигателя;
 • Ангренажен ремък;
 • Ангренажна ролка;
 • Обслужващ ремък;
 • Въздушен филтър;
 • Маслен филтър;
 • Горивен филтър.

Тези консумативи трябва да се сменяват редовно, но не е ясно дали предишният собственик го е правил, затова ако искате да шофирате дълго време „новия“ си автомобил, ще трябва да го направите веднага след като го купите.

Препоръчително е да купувате консумативите от оторизирани магазини за части, за да не останете неприятно изненадани от повредите в следствие на некачествени консумативи. В този случай по-евтиното не е по-изгодно.

Когато купувате масло за двигателя се старайте то да отговаря на спецификациите, които са дали производителите на автомобила, защото в противен случай може да го повредите. Не трябва да забравяте и масления филтър, чиято важност не е по-малка от тази на маслото. Запомнете, че тези два консуматива винаги се сменяват заедно. Важно е да не слагате по-малък маслен филтър, отколкото трябва, защото ще обезсмислите смяната на маслото и има опасност от повреда на мотора.

Освен маслото е добре да смените и останалите течности в автомобила. Ако антифризът е наливан отдавна и не отговаря на съответните норми, това значи, че охладителната система на колата няма да работи правилно и съществува риск от прегряване. Имайте в предвид, че охлаждащото действие на антифриза е много по-добро от това на водата, така, че се замислете преди да налеете вода в казанчето. Освен охлаждащо действие, антифризът има и смазочно и почистващо действие, което е още една причина, за да го предпочетете пред водата. Съобразете антифриза с препоръчания от производителя на автомобила, за да нямате проблеми в близко бъдеще.

Спирачната течност е друг важен консуматив, който често остава пренебрегнат от шофьорите. Тя се сменя на всеки 2-3 години, като е препоръчително да я смените, когато купите автомобил на старо. Изборът на спирачна течност трябва да бъде съобразен с препоръките на производителя на автомобила. Не забравяйте когато сменявате спирачната течност да погледнете и в какво състояние са накладките на колата и ако е необходимо сменете и тях.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • СЕРТИФИКАТИТЕ, НЕОБХОДИМИ ПРИ КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА БРИТАНСКО ГРАЖДАНСТВО август 6, 2019
  Ако имате статут за постоянно пребиваване като, Indefinite Live to Remain ( Settled Status) или Permanent Residence, вие може да подадете документи, за да вземете британско гражданство.   Преди обаче да вземете британско поданство, трябва да са изминали 12 месеца от получаване на статута ви, както и да  имате документи за владеене на английски език и да покажете сертификат за […]
  Atanas Chikov
 • КАКВО ДА НАПРАВИМ СЛЕД КАТО СМЕ ПОЛУЧИЛИ СТАТУТ ЗА ПРЕБИВАВАНЕ август 1, 2019
  Ето стъпките, които всеки сънародник, който е получил статут във Великобритания трябва да следва. В деня, в който сте получили статут за пребиваване в Обединеното кралство,  освен да си кажете едно честито и ако искате да го полеете, препоръчвам да направите следните неща. Стъпки за тези които са получили временен статут (pre-settled status) ILR Indefinite leave […]
  Atanas Chikov

Follow us on Facebook!