Шофиране

Какво да правим след като си купим автомобил на старо

Покупката на автомобил на старо може да има своите предимства, но определено крие и рискове за купувача. За да бъдете максимално сигурни в покупката си ви препоръчваме да прочетете статията ни „Купуване на автомобил на старо“.

В тази статия обаче ще се спрем на важните неща, които всеки от нас трябва да направи след като си купи автомобил втора употреба.

Задължително непосредствено след покупката сменете:

 • Маслото в двигателя;
 • Ангренажен ремък;
 • Ангренажна ролка;
 • Обслужващ ремък;
 • Въздушен филтър;
 • Маслен филтър;
 • Горивен филтър.

Тези консумативи трябва да се сменяват редовно, но не е ясно дали предишният собственик го е правил, затова ако искате да шофирате дълго време „новия“ си автомобил, ще трябва да го направите веднага след като го купите.

Препоръчително е да купувате консумативите от оторизирани магазини за части, за да не останете неприятно изненадани от повредите в следствие на некачествени консумативи. В този случай по-евтиното не е по-изгодно.

Когато купувате масло за двигателя се старайте то да отговаря на спецификациите, които са дали производителите на автомобила, защото в противен случай може да го повредите. Не трябва да забравяте и масления филтър, чиято важност не е по-малка от тази на маслото. Запомнете, че тези два консуматива винаги се сменяват заедно. Важно е да не слагате по-малък маслен филтър, отколкото трябва, защото ще обезсмислите смяната на маслото и има опасност от повреда на мотора.

Освен маслото е добре да смените и останалите течности в автомобила. Ако антифризът е наливан отдавна и не отговаря на съответните норми, това значи, че охладителната система на колата няма да работи правилно и съществува риск от прегряване. Имайте в предвид, че охлаждащото действие на антифриза е много по-добро от това на водата, така, че се замислете преди да налеете вода в казанчето. Освен охлаждащо действие, антифризът има и смазочно и почистващо действие, което е още една причина, за да го предпочетете пред водата. Съобразете антифриза с препоръчания от производителя на автомобила, за да нямате проблеми в близко бъдеще.

Спирачната течност е друг важен консуматив, който често остава пренебрегнат от шофьорите. Тя се сменя на всеки 2-3 години, като е препоръчително да я смените, когато купите автомобил на старо. Изборът на спирачна течност трябва да бъде съобразен с препоръките на производителя на автомобила. Не забравяйте когато сменявате спирачната течност да погледнете и в какво състояние са накладките на колата и ако е необходимо сменете и тях.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • Български застрахователни неволи в UK юни 3, 2019
  Често пъти нашите сънародници във Великобритания изпадат в ситуации, в които се изяснява, че ако са имали направена застраховка навреме, развръзката сега би била много по-различна. И обикновено става въпрос за проблеми, изискващи солидна парична сума. Ех, ако…, но вече е късно! И още нещо. Когато се прави застраховка, тук не е важно само да […]
  Atanas Chikov
 • Българи търсят правата си във Великобритания май 4, 2019
  Почти всеки ден някой българин се свързва с нашата фирма www.help4bg.co.uk да търси правата си. Питат ни, може ли да си търсим правата. Истината е, че то за търсенето ще може да ги търсите, ама дали ще ги намерите е въпроса. Ако пък ги намерите, дали търсенето си е заслужавало е другото нещо, над което трябва да […]
  Atanas Chikov

Follow us on Facebook!