Жилище

Какво е HHSRS и за какво служи?

Ако сте решили да отдавате жилище под наем, трябва да имате всички необходими разрешителни. Документите ви трябва да са изрядни и най-вече жилището ви трябва да е класифицирано според Housing Health & Safety Rating System.

За да разберете добре Housing Health & Safety Rating System (системата за класифициране на безопасността на жилищата), трябва да имате предвид, че тя се отнася не само до жилищната част на имота, но и до стълбищата, външните допълнителни постройки и пътеките за достъп и всички те трябва да са класифицирани като безопасни за живущите и техните гости.

Трябва да отбележим, че всяко едно жилище съдържа определен риск, но така или иначе не всички рискове могат да бъдат премахнати. Важното е те да бъдат минимизирани оптимално.

Почти всички общини имат различни стандарти за безопасност, но най-важните точки, на които се обръща сериозно внимание са влага, замърсители, например азбест или въглероден окис, достатъчно лично пространство, сигурност и осветление, хигиена и санитарни условия, ефективно водоснабдяване, предотвратяване на инциденти като падане, токов удар, пожари, изгаряния и т.н.

Регулациите могат да се разглеждат така, че предотвратяването на увеличаването на влагата и мухъла да е основен приоритет, докато увеличаването на конденза да бъде контролирано чрез по-добра вентилация.

Азбеста трябва да бъде премахнат от жилището чрез специализирана фирма, както и да бъдат поставени детектори за монооксид. Безопасността на жилището може да се повиши като се сложи осветление с фотоклетки и да се инсталира 5 степенно заключване на външните врати.

Също така според регулациите за безопасност на жилищата, трябва да се подменят износените настилки по подовете, ако има неравности, те да се оправят, за да се избегне падане и нараняване на живущите и техните посетители.

Електрическата инсталация трябва да бъде подложена на редовно тестване от специализирана фирма, противопожарната инсталация трябва да работи изрядно, жилището трябва да е снабдено с противопожарни одеяла и пожарогасители в кухните.

В кухните трябва да има задължително уреди за готвене, течаща гореща и студена вода, дренажни тръби, съоръжения за приготвяне на храна, електрически гнезда, работни повърхности, кошове за отпадъци.ако кухнята е в къща за споделено съжителство, трябва да има достатъчно място за съхраняване на храната, достатъчно хладилници, противопожарни одеяла и противопожарни изходи.

Къщата трябва да има достатъчно места за лична хигиена или ако е къща за споделено съжителство, банята трябва да е разположена с удобен достъп от всяка една стая. За четирима или по-малко съжителстващи, може да има една баня с вана или душ-кабина и една тоалетна, която може да бъде и в банята. За повече от четирима души, трябва да има задължително една отделна тоалетна с мивка освен банята и тоалетната и поне една баня за всеки пет човека.

Отопление трябва да има във всяко едно помещение.

Задължително трябва да има достатъчно противопожарни уреди и екипировка, детектори за дим и алармена система.

Според правилата за безопасно жилище, електрическата система трябва да бъде в перфектно състояние и с нисък волтаж, също така трябва да бъде инспектирана от оторизирана фирма за проверка на състоянието й. Много от общините приемат проведени проверки само от NICEIC или ECA, но на места в страната има и други фирми, чиито проверки са приемани от местните общини.

Безопасността на газовата инсталация подлежи на проверка всяка година. На проверка подлежат всички уреди, независимо дали те са портативни или вградени. Документа, издаден от фирмата трябва да се пази, заедно с документи за евентуален извършен ремонт.

Противопожарните регулации важат за всички тапицерии и всяко тапицирано обзавеждане, хлабави фитинги; постоянни или разхлабени капачки.

About the author

admin

5 Comments

Click here to post a comment

  • Dobre dochli v stranata na big brother , kato 4eta tazi statiq mi se povrachta , ne iskam da jiveq v takava darjava . Darjavata na big brother . Prosto ujas

  • Obchtinata chte proverqva li hazqite I kvartirantite s kakvo belio SA oble4eni , zachto darjavata se barka tam kadeto ne I e rabotata . Prez komunizma svobodata beche v pati pove4e . Sega , ako kajech na afroevropeec , 4e e 4eren , chte ostanech bez rabota . Eii dolni lihvari ,chto ne si ebete maikata

  • Имам опит в обезопасяване на офиси ,жилища банки от 1986 година.

    До 1999 година най вредни за едно жилище и офис бяха гео патогенните зони вкл на Хартман,Кюри,уранови и други аномалии.
    след 2000 година техно патогенните уреди станах водещи.Милион са увреждани жестоко от високо активни скенери маскирани като „енергоикономични лампи“. Луминисцентното облъчване уврежда трайно жертвите.Много вредни са и фото клетки,датчици за движение,СОТ техника..Телевизорите увреждат трайно жертви даже през стените на апартамента и офиса.Тежки увреждания може да получите от камери вкл незаконно монтирани.

  • „dgidgo“, че си олигофрен ясно личи от простотията, която си избълвал в коментарите си. Като не можеш да асимилираш за какво става дума в тази статия, не коментирай! Стой си в България и изгний там! Не е лошо и да не поумняваш, създай поколение по твое подобие и нека то също да остане в БГ. Това е целта на предишните, сегашните и бъдещи управляващи Държавата. Да се въдят такива като теб! Идиоти!

Категории