Обща информация Технологии

Какво е MVNO – ръководство за виртуалните мобилни мрежи

Виртуалните мрежи, понякога наричани наети мрежи или MVNO, предлагат същото покритие като големите мобилни оператори, но за малка част от цената.

В тази статия ще обясним какво точно представляват виртуалните мрежи във Великобритания и какви са техните предимства и недостатъци.

Какво означава „виртуална мрежа“?

Може и да не сте чували израза „виртуална мрежа“, „наета мрежа“ или съкращението MVNO преди. Но шансовете да сте запознати с тези мрежи, без да предполагате, е голям, може дори дори да използвате такава.

Самото съкращение MVNO идва от Mobile Virtual Network Operator или в превод „оператор на мобилна виртуална мрежа“. Това са други фирми, които наемат телефонната мрежа на основните оператори.

С други думи,  оператори като Гифгаф (GiffGaff) и Теско Мобайл (Tesco Mobile) използват под наем мрежите на ЕЕ, О2, Три (Three) и Водафон (Vodafone).

Абонирайте се за някой от виртуалните оператори и ще имате абсолютно същото покритие, което бихте имали, ако ползвате мрежата на основния оператор. Поради тази причина има смисъл да знаете кой виртуален оператор чия мрежа използва.

Ето списък с основните във Великобритания:

Виртуален оператор  – чия мрежа използва?

1p Mobile         EE

Age UK My Phone         Водафон

Airwave Smart Mobile EE

Азда Мобайл (Asda Mobile)   EE

Axis Telecom   EE

BT Mobile         EE

CT ExcelBiz       EE

Delight Mobile    EE

Dialog Viz         Водафон

Digital Phone   EE

Econet Mobile    EE

Family Mobile EE

Go Mobile        EE

Giffgaff O2

АйДи Мобайл (iD Mobile)      Три (Three)

Lebara Mobile Водафон

Lomo Mobile   EE

Lyca Mobile     O2

Matrix Cellular    EE

Natterbox        EE

Now Payg         EE

Plusnet Mobile   EE

Simple Call Mobile        EE

Шибанг (Shebang)        Три (Three)

Sky      O2

Talk Home Mobile        EE

Talkmobile       Водафон

Tок Ток Мобайл (ТalkTalk Mobile)        Водафон

Теско мобайл (Tesco Mobile) O2

The People’s Operator Три (Three)

The Phone Co-Op         EE

Truphone          Водафон

Telecom Plus   EE

Vectone Mobile EE

Върджин Мобайл (Virgin Mobile)         EE

И това е само за начало. По целия свят има общо около 1000 виртуални оператора, които обслужват над 10 процента от мобилните абонати. Защо са толкова популярни?

Виртуални мрежи: предимства и недостатъци

Цената е основен фактор. Виртуалните мрежи обикновено предлагат договори на много по-ниски цени, отколкото основните мрежи.

Също така те добавят добри оферти само за SIM карта, така че ако имате телефон, можете да спестите малко пари.

Офертите само със SIM карта стават все повече напоследък, заради феномен, който наричаме „умора от смартфоните“.

Този израз се отнася до повишаващия се брой хора, на които им омръзва постоянно да харчат стотици паунди, за да сменят смартфоните си с най-новия и лъскав модел.

Има обаче и някои недостатъци при избора на виртуален мобилен оператор.

Някои предимства са недостъпни, като например услугата „O2 Priority“ – която ви позволява да купувате билети за събития, преди да са пуснати в продажба и ви пуска промоционални оферти от големи магазини.

Vodafone пък предлага безплатно абонамент за Neflix, Sky Sport мобилна телевизия или Spotify премиум абонамент за определено време, но с виртуална мрежа няма да го получите.

Но някои пък имат собствени предимства. Теско Мобайл , например, предлага 4G без допълнителна такса и ви позволява да трупате точки в клубната си карта за всеки похарчен паунд.

Подобно, Мобайл на Сейнсбъри (Mobile by Sainsbury’s) ви дава двойни точки „Нектар“ при зареждане. Така че има доста причини да обмислите използването на виртуална мрежа.

Но коя е подходяща за вас? Нека разгледаме по-подробно някои от най-популярните.

Гифгаф

Мрежа: O2

Много по-евтино? С една дума – да. По времето на писане на статията, смартфонът iPhone 6S може да бъде ваш срещу еднократна такса от 20 паунда, а след това да плащате по 45.47 паунда на месец и всичко ви е неограничено – включени минути, СМС-и и интернет. В сравнение, Три (Three) таксува 55 паунда предварително, а след това по 49 паунда на месец за същия договор.

Предимства: Можете да се обаждате и да пишете на други абонати на Гифгаф безплатно, но ще трябва да зареждате поне веднъж на всеки три месеца.

Недостатъци: Виртуалният оператор продава едва 24 модела смартфони, като четири от тях са с операционна система Уиндоус, т.е. изборът не е особено голям.

Теско мобайл (Tesco Mobile)

Мрежа: O2

Много по-евтино? Както се очаква, отговорът е да. С по-евтини телефони, очаквайте да спестите около 5 паунд на месец докато трае вашият договор. Или общо около 120 паунда за 2 години.

Предимства: Събирате точки в клубната си карта за всеки похарчен паунд, независимо дали зареждате или плащате месечната си сметка.

Просто се убедете, че сте регистрирали клубната си карта „Теско“ към мобилния си телефон.

Теско мобайл освен това е спечелил куп награди през годините, включително за най-добро обслужване на клиентите, най-добро покритие и най-добро качество за парите за услуги на договор и предплатени абонати.

Недостатъци: При договорите само със SIM карта не получавате неограничен интернет, така че винаги ще имате лимит когато става дума за сърфиране в интернет. Договорите достигат до 8GB трафик, което е достатъчно за повечето хора, но тези от вас, които използват много интернет трябва да внимават.

Теско Мобайл също така отряза дългите стрийминг сесии – затова забравете да гледате филм на телефона си. Освен това операторът не позволява VOIP обажданията и не предлага неограничени съобщения или минути в договорите си. Въпреки това можете да си поставите лимит, за да не надвишите позволеното и да не натрупате огромна сметка.

Пийпълс Оперейтър (The People’s Operator)

Мрежа: Три (Three)

Много по-евтино? Разбира се. Ако сте с ограничен бюджет, можете да вземете план за 5.99 паунда на месец, който ви дава 100 минути, 100 СМС-а и 500 мегабайта данни. Срещу 10.99 паунда пък ще получите 600 минути, 3GB данни и неограничени съобщения.

Срещу 14.99 месечно ще получите неограничени минути и СМС-и, както и огромните 6GB данни. Най-евтиният 30-дневен абонамент на ЕЕ струва 12.99 паунда на месец, който ви дава само 250 мегабайта данни, 250 минути и неограничени съобщение, като това дори не включва 4G.

Предимства: 10% от изхарченото от вас отива за добри каузи, като това не ви струва нищо допълнително.

Просто изберете някоя от благотворителните каузи на The People’s Operator и започнете да помагате.

Недостатъци: Виртуалната мрежа не продава мобилни телефони, така че ще трябва да си купите телефон без SIM карта отделно, ако все още нямате. Обновяването на мобилното устройство може да ви струва скъпо.

Tок Ток Мобайл (ТalkTalk Mobile)

Мрежа: Водафон

Много по-евтино? Отново, да. Когато проверявахме, изчислихме спестявания до 50 паунда за целия срок на договора и то с някои от най-високия клас смартфони.

Също така можете да си вземете само SIM карта много евтино. За под 4 паунда на месец (за първите 12 месеца от договора) получавате 300 минути, неограничени съобщения и 250 мегабайта данни, което си е впечатляващо. Най-евтиния договор за 300 дни от Vodafone само със SIM карта струва 11.50 паунда на месец.

Предимства: Получавате безлатен достъп до приложението МобайлСейф (MobileSafe), което придава на вашето андроидно устройство уникален набор от функции за защита.

Недостатъци: Трябва да бъдете клиент на Ток Ток, така че ако все още нямате домашен интернет към тях, подминете ги.

Върджин Мобайл (Virgin Mobile)

Мрежа: EE

Много по-евтино? С най-водещите модели телефони изчислихме сравнително малки спестявания за срока на договора. Може би няколко паунда общо за месечни лимити, които са съпоставими с тези на Водафон и O2.

Предимства: Има голям избор на мобилни телефони за предплатени абонати. Можете да станете абонат с договор или на предплатена услуга, без да купувате телефон. Настоящите клиенти на Върджин Медия могат да получат по-изгодни сделки за SIM карти.

Недостатъци: Много по-скъпо е, ако не сте клиент на Върджин Медия.

АйДи Мобайл (iD Mobile)

Мрежа: Три (Three)

Много по-евтино? Да. Офертите само със SIM карта започват от разумната цена от 4 паунда на месец. Това включва и 4G услуги.

Предимства: Абонатите, които са се регистрирали за тарифата Тейкауей (Takeaway) получават безплатен роуминг в 29 страни по света.

Изберете план Shockproof и можете да поставите буфер, който да ви помогне ако надвишите месечното си потребление. В този случай ще можете да надвишите потреблението си само с толкова, колкото сте избрали предварително, което няма да доведе до големи сметки.

Недостатъци: Както при всички виртуални мрежи, с АйДи Мобайл не можете да добавите домашен интернет или телевизия към пакета си за услуги, за да спестите допълнително. Но с ниските цени само за мобилни договори, това едва ли ще има твърде голямо значение.

Шибанг (Shebang)

Мрежа: Три (Three)

Много по-евтино? Да. Спестяванията могат да достигнат до 200 паунда за срока от договора с висок клас смартфон.

Предимства: Шибанг е единственият виртуален оператор във Великобритания, който не прави кредитна проверка на клиентите си, така че гарантирано ще имате договор с тях ако го искате.

Недостатъци: Ако сте склонни да похарчите малко повече всеки месец, можете да получите повече минути, съобщения и данни при конкурентните мрежи. За тези, на които не искат да им се прави кредитна проверка, получават лимитиран избор на телефони.

Азда Мобайл (Asda Mobile)

Мрежа: EE

Много по-евтино? Определено. За 30-дневни договори със SIM карта, срещу 10 паунда на месец получавате 250 минути, 2000 съобщения и 1.5GB данни.

При ЕЕ, за 12.99 паунда на месец получавате 500 минути, 500 СМС-а и 100 мегабайта данни.

Азда Мобайл също така предлага и различни тарифи, започващи от 5 паунда на месец. Предплатената тарифа започва само от 8 пенса на минута и 4 пенса за съобщение – това е наравно с Мобайл на Сейнсбърис.

Предимства: Освен ниските цени, няма други предимства.

Недостатъци: Изборът на модели телефони не е огромен, повечето са бюджетни и по-страни, без висок клас модели като Samsung Galaxy S и iPhone.  Не се предлагат телефони на месечно изплащане.

Обслужването на клиентите оставя да се желае много.

Когато операторът се премести към мрежата на ЕЕ, остави свои клиенти без телефонни номера за седмици, докато при други SIM картите изобщо не работеха. Не е насърчаващо.

Категории