Обща информация

Какво не трябва да правите, ако сте новодошли във Великобритания

Всяка страна има своите правила на поведения. Неписаният етикет на всяка култура трябва да се познава, за да не обидите някого или да изглеждате смешни в очите на околните. Вижте няколко неща, които не трябва да правите във Великобритания, ако сте новодошли.

Не задавайте твърде лични въпроси

Приятно е да проявявате интерес към събеседника, но всичко има своите граници. Освен ако не разговаряте с близък приятел, не задавайте твърде лични въпроси. Сред забранените теми за разговор са личният живот и материалното състояние. Също така не е прилично да разговаряте надълго и нашироко за личните си материални придобивки.

Не обиждайте кралицата

Институцията на монарха във Великобритания е със специален статут. Избягвайте да обиждате кралицата, защото голяма част от британците го приемат лично.

Не бъркайте Англия и Великобритания

Най-важното, което трябва да знаете е, че Великобритания не е синоним на Англия. Под „Великобритания“ се обхваща цялото Обединено кралство, което се състои от Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, всяка от които има свое управление, независимост и културна идентичност. Внимавайте да не наречете англичанин някой шотландец или уелсец, защото това се смята за много голяма обида. Също така правете разлика между „английски“ и „британски“.

Не се обяснявайте, когато ви попитат как сте

Често при поздрав британците може да ви попитат „Как си?“.  Това е съвсем нормално и е просто любезност от тяхна страна, равняваща се на „Здравей“. Когато кажат подобно нещо не трябва изобщо да си помисляте да започвате продължително обяснение за чувствата, мислите и преживяванията ви, просто отговорете с „Добре, благодаря“.

Не забравяйте да благодарите

Британците са подчертано учтиви. Затова не забравяйте да използвате учтива форма на общуване, когато не сте сред близки хора. Не забравяйте и за „вълшебните“ думички – „моля“ и „благодаря“.

Внимавайте с жестовете

Когато сте във Великобритания, внимавайте какви жестове правите. Избягвайте да показвате знака „V“, който се прави с показалец и среден пръст, често изразяващ мир, защото се смята за обидно и може да предизвикате неприятни реакции у събеседника. За неприличните жестове едва ли има нужда да става дума – тях просто ги забравете.

Не подценявайте маниерите на масата

Във Великобритания етикетът по време на хранене е от особено значение. Ако ястието изисква използване на нож и вилица, дръжте вилицата в лявата ръка, а ножът в дясната. Хранете се с лявата ръка, не сменяйте ръката, с която държите вилицата. Това може да е прието в някои страни, като САЩ, но не и във Великобритания.

Не стойте с шапка на закрито

Когато влезете на закрито, трябва да свалите шапката си. Това важи както за жените, така и за мъжете. Стоенето с шапка на закрито е проява на неуважение както във Великобритания, така и в много други страни.

Категории