Законодателство / Правни въпроси

Какво ни позволяват британските закони, ако някой влезе с взлом в дома ни

Мисълта за конфронтация с човек, нахлул в дома ни, е ужасяваща, но може да се случи на всеки. Докъде ни позволяват да стигнем британските закони, за да защитим себе си и близките си?

Каква употреба на сила позволява законът?

В Англия и Уелс всеки може да използва “разумна” сила, за да защити себе си или другиго или за да извърши арест или да предотврати престъпление. Живущите в жилището са защитени от съдебно преследване, стига да са действали “честно и инстинктивно” в разгара на ситуацията. В такива случаи не се очаква да се прави “фина преценка” за нивото на използвана сила, обяснява Прокуратурата.

На практика това означава, че човек може да твърди, че е нападнал като самозащита, ако действително е вярвал, че е в голяма опасност – дори и след това да стане ясно, че много е сбъркал в преценката си.

Жертвите не са длъжни да чакат да бъдат нападнати, ако са в дома си и се страхуват за себе си или за близките си. Тези насоки важат и ако човек импулсивно грабне предмет, който да използва като оръжие. Законът много ясно казва, че не се очаква живущите в жилището да претеглят аргументи “за” и “против” в разгара на момента – но те трябва да покажат, че действията им са били разумни в онзи момент.

Британската прокуратура публикува становището си по този въпрос и очерта как  ще действат полицията и прокуратурата в подобни случаи.

Прокуратурата и полицията призовават хората винаги първото им обаждане да е в полицията – ако е възможно. Техните съвети ви представяме в тази статия – основните неща, които ще ви помогнат да не извършите престъпление в случай, че ви се наложи да защитите себе си или близките си ако някой нахлуе във ваша собственост.

Трябва ли да чакате да ви нападнат?

Накратко – не.

Ако сте в дома си и се страхувате за себе си или околните, законът не ви задължава да чакате да ви нападнат, за да използвате защитна сила.

Какво е “разумна сила”?

Като основно правило, колкото по-екстремни са обстоятелствата и изпитваният страх, толкова повече сила имате законно право да използвате в своя защита.

Законът защитава ли ви в такъв случай?

Всеки може да използва разумна сила, за да защити себе си или околните, или за да извърши арест или да предотврати престъпление.

Докъде стига защитата според закона?

Ако правите това, което смятате за необходимо, това е най-доброто доказателство, че сте действали според закона и в самозащита, дори и да използвате предмет, който имате под ръка, като оръжие.

Ами ако нарушителят умре?

Прокуратурата казва: „Ако сте действали в разумна самозащита, както е описано по-горе, но нарушителят умре, вие пак ще сте действали според закона“.

А ако прогоните нарушителите и те побягнат?

В този случай няма действие при самозащита и прилагането на същата сила може и да не е законно, но въпреки това можете да използвате разумна сила, за да си върнете ваша собственост или да извършите граждански арест.

Какво е “разумна сила”,  ако преследвате нарушителите?

От прокуратурата съветват да помислите за личната си безопасност и за това, дали сте уведомили полицията, преди да тръгнете да преследвате някого. От друга страна, едно поваляне на земята или един удар вероятно биха били “разумна сила”.

Какво е несъобразена или изключително несъобразена сила?

Законът приема случаите, когато действията са несъобразени, но са извършени при екстремни обстоятелства. Това важи само при самозащита или при защита на околните.

Какво означава това? Законът не ви защитава, ако действията ви са прекомерни или ако има планирано отмъщение. Например, сваляте в несвяст нарушителя, но след това продължавате да го ритате и удряте.

На нарушителя ли ще повярва полицията и прокуратурата или на вас?

Полицията преценява всички факти при разследването – включително и този, че нарушителят е причинил ескалирането на ситуацията. Полицията има задължение да разследва всяка смърт или нараняване.

Как ще проведат разследването полицията и прокуратурата?

Бързо и със съчувствие. Ако фактите са пределно ясни или са причинени по-малко сериозни наранявания, разследването ще бъде проведено бързо.

Колко бързо може да бъде проведено едно разследване?

Случаите се разглеждат възможно най-бързо. Назначават се специални мерки като опитни следователи и старши адвокати.

About the author

Daniel

2 Comments

Click here to post a comment

Категории