Шофиране

Какво представляват камерите за автомобил (видеорегистратори)

Вероятно сте виждали или чували за камерите за автомобил, които се монтират в купето, отпред на таблото и снимат всичко, което се случва на пътя. Или може би сте гледали някое от хилядите клипчета из интернет с автомобилни произшествия и пътни инциденти, които са заснети именно благодарение на тях. Може би вече се досетихте за какво става дума? Чудесно! В тази статия ще обясним по-подробно какво представляват тези устройства и дали наистина са толкова полезни, колкото производителите им твърдят.

Видеорегистраторите или както по-често ги наричат камери за автомобил или табло (на англ. Dash cams) представляват сравнително компактни камери, които записват видео и звук, а според модела могат да имат и други екстри. Те работят безпроблемно на температури от -20 до +50 градуса по Целзий.

При покупката на такава камера, всеки шофьор може да избере на кое място в автомобила си ще я монтира. Най-често се поставя на едно от следните места: в средата на таблото, в непосредствена близост до предния прозорец или на самия преден прозорец, отново според модела.

Устройството може да се захранва посредством батерии, чрез връзка към 12-волтовата линия или чрез свързване към запалката на автомобила, като се препоръчват последните два варианта, за да сте сигурни, че камерата ще може да записва винаги, когато искате и имате нужда.

Самата камера според модела може да записва клипове с ниско качество (VGA) до FullHD 1080p висококачествено видео, като повечето от новите модели записват само висококачествено видео, на което всеки детайл да се вижда чисто и ясно. Разбира се, тези видеорегистратори струват повече, за разлика от записващите видео с ниско качество, които могат да се купят за няколко паунда.

По-високият клас видеорегистратори, освен запис на аудио и видео, поддържат и други екстри, като например постоянна връзка със сателит, който ни показва координатите ни и скоростта, с която се движим, GPS навигация, по-висока издръжливост и т.н.

Освен в лек автомобил, тези устройства могат да се монтират и на други превозни средства – камиони, тирове, автобуси, мотоциклети и дори велосипеди.

Може би се питате, защо трябва да си хвърляте парите за видеорегистратор и какви са предимствата му?

Това устройство има много предназначения, като ще започнем с по-забавните – можете да уловите и качите в интернет множество създали се комични ситуации на пътя, да снимате красиви и редки автомобили, пейзажи и др. Но нека бъдем реалисти, в повечето случаи благодарение на него се хващат на видео по-сериозни ситуации, като например пътни нарушения, леки и по-тежки катастрофи и дори побои. Тук вече видеорегистраторът няма да ви послужи само като средство за качване на интересно клипче в интернет, а ще ви помогне да оневините себе си и да докажете чужда вина, в случай, че ви се наложи. Видеоматериалът, който сте заснели благодарение на устройството, може да бъде доста солидно доказателство пред органите на реда.

Ако вече сте решили да си вземете видеорегистратор, може би се чудите трудно ли се монтира? Всъщност повечето такива устройства са изключително лесни за монтаж, просто ги залепвате за таблото или стъклото, включвате ги към запалката на автомобила, ако е необходимо – и сте готови.

Когато запалите автомобила си и потеглите, камерата се включва автоматично и започва да записва, и така – докато не спрете някъде и не загасите автомобила. Някои модели дори имат функция, която започва запис на видео дори при изгасен автомобил, но само при удар. Така ако сте паркирали колата си и някой ви удари, камерата ще започне да записва.

Когато паметта в устройството се напълни, то автоматично започва да съхранява новите записи на мястото на най-старите, за да не изтрие някой скорошен запис, който може да ви трябва.

Ако се питате дали видеорегистраторите са забранени от закона – не, не са. Шофирането с монтирана камера е напълно легално, стига тя да не е сложена на място, на което пречи на шофьора и нарушава неговата видимост. Затова, за да не отнесете глоба, препоръчваме да се придържате към стандартните места за монтаж на видеорегистратор, описани по-горе.

Категории