Образование

Какво представляват класическите гимназии и защо срещат неодобрение сред хората

Класическата гимназия (на англ. Grammar school) е държавно средно училище, в което учениците в Англия и Северна Ирландия имат възможността да получат по-добро образование и последваща реализация пред обикновените средни училища. Тези учебни заведения подбират учениците си след изпит, който те държат на 11 години, т.е. в началото на шестата си година в училище или с други думи преди завършване на прогимназия.

Учениците, които преминат успешно входния тест, могат да се запишат в класическата гимназия, а тези, които не могат да го издържат, продължават в местното “средно съвременно училище” (secondary modern school).

По-често срещана във Великобритания е т.нар. обща система, при която ученици с различни възможности и знания се обучават заедно.

В Англия към момента има са само 163 класически гимназии с общо 167 хиляди ученика, от общо около 3000 средни училища. В Северна Ирландия има 69 класически гимназии. В Уелс и Шотландия няма държавни класически гимназии и въпреки че някои учебни заведения използват думата “grammar” в заглавието си, те не приемат учениците си чрез селекция и нямат специален статут.

 

Кога са се появили класическите гимназии?

Класическите гимназии съществуват още от 16 век, но правилата в познатите ни до днес модерни класически гимназии са въведени със Закона за образованието от 1944 година, който прави средното образование над 14-годишна възраст безплатно.

В същото време средното образование е реорганизирано в два основни вида:

         Класически гимназии, които се концентрират върху академично обучение и повечето техни ученици могат и възнамеряват след завършването си да продължат обучението си във висше учебно заведение;

         Съвременни средни училища, които са предназначени за децата, които ще се ориентират към професии и занаяти, не изискващи висше образование..

Имало е и трети вид училища – техническите, но от тях са създадени съвсем малък брой.

С тази реорганизация, системата е успяла да раздели учениците на два вида – такива, с университетско бъдеще и по-добра работа и такива, за които са по-подходящи по-нискоквалифицирани професии.

 

Защо системата е била променена?

През 50-те и 60-те години на 20 век политиците от Лейбъристката партия и учителите с убеждения, че всички в обществото трябва да са равни, започват да повдигат въпроса, че избирателната образователна система подстрекава разграничението на учениците от различните класи и дава привилегии на децата от средната класа.

През 1965 година правителството нарежда на местните образователни власти да започнат постепенното закриване на класическите гимназии и модерните средни училища и да ги замени с общата система, при която всички учат заедно.

Най-бързо промените са извършени в районите, където на власт били лейбъристите, докато в тези на консерваторите промените ставали много по-бавно или изобщо не са започвани.  Така малка част от районите в Англия запазили класическите си гимназии. Сред тях били Кент, Медуей, Бъкингамшър и Линкълншър, докато в Глостършър, Трафърд и Слоу останали и двата вида училища.

На други места като Бирмингам, Борнмът и квартали на Лондон, повечето класически гимназии затворили, но по няколко успели да се запазят.

През 1998 година лейбъристите забраняват със закон учредяването на нови класически гимназии.

 

Как класическите гимназии избират учениците си?

Както стана ясно в началото, класическите гимназии избират учениците си след преминаване на изпит, известен под името 11а, който се държи в последната година на основното училище.

Целта на изпита е да провери знанията и възможностите на децата, за да се разбере дали са достатъчно добри за класическа гимназия.

Много ученици и родители се оплакват от самия изпит, защото често в него има въпроси, които не се изучават в обикновените основни училища.

Изпитът за прием в класическа гимназия се състои от следните компоненти:

         Математика;

         Конструктивно мислене и изразяване на английски език

         Умение за разбиране и изразяване на английски език, правопис и пунктоация;;

         Логически задачи;

         Творческо писане.

Приемните изпити обикновено използват множество въпроси, базирани на четенето с разбиране и логиката, като някои родители недоволстват, като посочват, че за да се справят с тези неща, на децата им е необходима дългогодишна частна подготовка.

Наскоро бяха направени опити изпитите за прием в класическите гимназии да бъдат по-лесни и близки към проблемите и темите, с които децата се сблъскват в обикновените основни училища.

Някои класически гимназии признават, че приемат учениците си само по представянето на изпита, без да гледат други критерии. Други пък имат точкова система, в която освен оценката от изпита, се взема предвид и колко далеч от гимназията живее ученика, дали негов близък или роднина учи или е учил тук и др.

 

Избор на класическа гимназия

В Англия има 163 класически гимназии и те не са във всеки град, както и не всички са държавни. В Уикипедия (en.wikipedia.org/wiki/List_of_grammar_schools_in_England) може да намерите най-близката до вас държавна класическа гимназия, както и да видите всички останали в случай, че не искате детето ви да учи в най-близката и сте готови да се преместите.

Добре е да обсъдите и с детето къде би искало да учи и да вземете и неговото мнение  предвид. След като сте избрали гимназията, е време да се захванете с подготовката, която не е никак лека.

 

Подготовка за изпити за прием в класическа гимназия

Преди всичко трябва да знаете възможностите на вашето дете и да помислите много внимателно, дали те са достатъчни, за да учи в класическа гимназия. Ако имате съмнения, че то ще се справи, може да се окаже, че сте изгубили много време и средства за подготовка, която всъщност не е дала никакъв резултат. Тук е важна обективната ви оценка като родители, защото въпреки че на един родител може да му е трудно да признае, че детето му няма възможност да се справи с нещо, понякога фактите сочат точно това. И все пак никога не трябва да се предавате, ако искате добро бъдеще за детето си, запретнете ръкави и въпреки всичко застанете зад него и започнете да го подготвяте.

Ако детето ви е израснало във Великобритания и знае езика, тогава подготовката ще е малко по-лесна. Обаче ако сте се преместили скоро и трябва да го научите да чете и пише на английски език, тогава нещата стават по-сложни.

Преди да започнете с каквото и да било, трябва да се убедите, че вашето дете знае да чете и пише отлично на английски език. Ако и вие самите изпитвате затруднения с английския език и не можете да го научите, в такъв случай го запишете на частни уроци. Постарайте се детето ви да научи езика до началото на петата година, за да имате време да започнете същинската подготовка.

Подготовката трябва да започне най-късно в началото на петата година от обучението на вашето дете, за да имате достатъчно време преди изпитите, които се провеждат в началото на шестата година. Точно така – приемните изпити са в началото на шестата година, но всъщност детето ще започне да учи в класическата гимназия (ако бъде прието) чак в началото на седмата. Подробна информация за всеки от тях можете да намерите на следния адрес: www.elevenplusadvice.co.uk/what-is-11-plus.aspx.

В интернет можете да намерите и различни сайтове, които да ви помогнат с подготовката на детето ви, ако сте решили да се опитате сами, без услугите на частни учители. Може да се регистрирате безплатно и да се възползвате от всички ресурси, които предлагат тези сайтове. В някои от тях може да заплатите и да получите достъп до допълнителни ресурси и тестове.

         www.elevenplusexams.co.uk;

         www.11plusdiy.co.uk;

         www.bond11plus.co.uk;

         www.bofa11plus.com;

         www.primaryresources.co.uk;

         uk.ixl.com;

         www.mgs.org.

Ако нямате времето сами да подготвяте детето си, може да наемете и частен учител или да го оставите да се подготвя само, но това не е особено добър вариант.  Само и единствено вие решавате кой и как ще подготви детето ви. Подготовката е доста трудна и дълга, но не бива да се отчайвате, защото резултатите си заслужават.

Наблегнете на решаването на примерни изпитни тестове и ако забележите някакви пропуски в знанията на вашето дете, се постарайте да му ги обясните добре. Най-важното е то да мисли правилно и да не се притеснява от времето.

Отначало, когато решава примерни изпитни задачи, му давайте повече време, за да свикне и чак след това започнете да му засичате време. Ако сте решили примерните тестове из интернет, може да си купите такива от книжарницата.

Представяме ви и няколко примерни въпроса, които се задават на приемния изпит за класическа гимназия. Отговорите ще намерите след въпросите.

1.Марко, Лора, Питър, Бен и Сали са на пазар за якета. Бен и Лора искат водоустойчиви якета, Питър и Сали искат якета с качулки в светъл цвят, Лора и Марко искат леки якета, а Марко и Бен искат светли якета, но с топла подплата.

Кое от следните твърдения е вярно?

А. Сали и Питър искат различни видове якета.

Б. Само двама души не искат якета в светъл цвят.

В. Никой не иска леко яке с качулка.

Г. Сали иска палто с качулка и топла подплата.

Д. Четирима не искат водоустойчиви якета.

2.Определете коя форма от горепоказаните, ако изобщо има такава, след завъртане може да се превърне във формата отдолу.

  1. Изберете кое от изреченията има най-правилната граматика:

A. Was it he whom had a house burn down?

Б. Was it he whose house burnt down?

В. Was it he that had a house burn down?

Г. Was it he who’s house burnt down?

Верни отговори: В, Е, Б

Провеждане на изпити, резултати и записване

Преди същинските приемни изпити, може да заплатите и да запишете детето си на подготвителниизпити или т.нар mock exams. Независимо дали то се явява на подготвителен изпит или направо на същинските изпити, трябва да му обясните, че се работи за време, което в повечето случаи е 2 часа с 15 минути почивка между тях. Ако детето ви е подготвено добре, но не работи бързо и не се справи в рамките на тези 2 часа, то тогава всичко е било напразно.

Предварителните изпити не оказват никакво влияние върху резултата от същинските изпити. Провеждат се на определени дати в определени градове и се заплащат, така че ако искате да запишете детето си, трябва да проучите как стоят нещата около тях. Предварителните изпити са с времетраене 2 часа и след като вашето дете се е явило на тях ще получите резултати за неговото представяне и ако има пропуски – къде да наблегнете. Ако детето ви се представи добре с резултат над 75%, то има реален шанс да бъде прието в класическа гимназия.

Предварителния изпит се състои от всички компоненти, като всеки от тях се състои от по 50 въпроса и децата имат по 30 минути за работа или общо време 2 часа. Компонентът по английски език се състои от 75 въпроса.

След като получите резултатите на вашето дете, ще имате около 2 месеца, за да затвърдите знанията му и да запълните пропуските му, ако има такива.

Проверете кога е открития ден в избраната от вас класическа гимназия. Тогава може да отидете с детето си да разгледате гимназията и да получите повече информация. След като подадете формуляра за кандидатстване на вашето дете, ще получите по пощата всички необходими документи за попълване и подробности кога и къде ще се проведе изпита.

Ако детето ви не може да се яви на тази дата, то трябва да има уважителна причина за това и да си насрочите друга дата.

Един месец след провеждане на приемния изпит, ще получите резултатите и ако детето ви се е класирало, ще трябва да попълните формуляр за кандидатстване до общината, в който да впишете по ред гимназиите, в които искате да бъде прието. На челните позиции сложете избраната класическа гимназия, като може да впишете няколко, ако не сте се спрели на една определена и след това и други основни училища. Ако детето ви не бъде прието в училището, което сте вписали на първо място, то тогава ще продължи да се бори за място във второто и т.н.

След време ще получите писмо от общината, а след него и от гимназията/училището, в което детето ви е прието.

 

Какво смятат полиците за класическите гимназии?

Лейбъристите са против отварянето на нови класически гимназии, защото според тях, те минират равенството между хората.

Консерваторите пък одобряват гимназиите и биха искали да се появят още.

Либерал-демократите пък остават неутрални – нито искат да закриват класически гимназии, нито да отварят нови.

 

Какви промени иска да направи настоящият премиер Тереза Мей?

В средата на месец септември премиерът Тереза Мей направи изявление, в което обяви, че иска да направи някои промени по учебната система и най-вече по класическите гимназии.

Тя иска всяко училище, включително новите училища, свободните училища и вече съществуващите общи, да имат възможността да се превърнат в класическа гимназия и да въведат приемен изпит. Това обаче ще зависи от определени условия, като за начало, всеки който иска да отвори класическа гимназии, ще трябва да отвори и средно училище.

Тереза Мей знае много добре, че предложението й ще срещне доста упреци, затова е подготвила и защитата си. Тя казва, че това няма да е завръщането на модерните средни училища и на двоичната система от едно време, която е деляла децата, но не обяснява защо и не се аргументира.

Попитана дали е редно съдбата на едно дете да се решава още на 11-годишна възраст, Мей отговори „не“. По нейни думи, учениците няма да имат възможността да влязат в класическа гимназия само на 11 години. Те ще имат възможност да бъдат приети и на 14 и на 16-годишна възраст.

На въпрос, какво ще попречи на заможните хора да плащат крупни суми на частни учители, за да подготвят децата им за приемен изпит в класическа гимназия, Мей каза, че новите изпити ще се много по-логически и само наистина умните деца ще могат да се справят с тях.

Категории