Дискриминация

Какво представляват “расовите предразсъдъци”? / Наемане на работа и обучение

Какво представляват “расовите предразсъдъци”?
“Расовите предразсъдъци” включват:
• цвят;
• раса;
• националност;
• етнически или национални корени. “Етнически корени” е условие, което трудно може да бъде определено. Все пак, повечето случаи на дискриминация се отнасят до определени групи от хора. Например, евреи, роми, членове на Irish traveller community и Sikhs се смятат за етнически групи, докато Rastafarian – не. Хората от Уелс и Англия са расови групи с смисъл “национални корени”.
Не е необходимо да принадлежите към някоя от тези групи, за да става въпрос за расова дискриминация. Някой може да ви дискриминира, защото смята, че принадлежите към различна расова група.

Къде расовата дискриминация е незаконна
Незаконно е да се дискриминира по расови предразсъдъци по време на:
• наемане на работа и обучение;
• образование;
• осигуряване на стоки и услуги, например, при финансови въпроси, развлечения и транспорт;
• жилищно настаняване.

Наемане на работа и обучение
За даден работодател е незаконно да дискриминира някого по расови предразсъдъци. Това се отнася за всички работодатели, независимо от това колко работници са наели. Повечето работници, включително и служители, стажанти и самонаети, имат законно защита срещу расова дискриминация във всички аспекти на професията, като тук се включва набиране на персонал, подбор, повишение, обучение, изплащане на надбавки, съкращение, уволнение и условия на работа.
Професионалните съюзи са длъжни да не дискриминират членовете си или евентуалните си членове.

Смятам, че отношението към мен е неправомерно поради религията ми. Това законно ли е?
Аз съм евреин и ми се налага през зимата да отсъствам от работа всеки петък следобед, за да се прибера у дома преди да се е стъмнило и да се приготвя за Sabbath. В момента, моят шеф няма нищо против да го правя, като си наваксвам през останалата част от седмицата. Обаче, той смята да представи нов график на смените, което означава, че аз няма да имам повече такава възможност. Може ли той да направи подобно нещо?
Незаконно е да се дискриминира даден работник поради неговата религия или вяра. Така че, ако вашия работодател представи нов график на смените, който ще бъде трудно изпълним за вас поради религията ви, може да се окаже, че сте жертва на косвена дискриминация по религиозни предразсъдъци. Вашият работодател трябва с точност да обясни защо е необходимо да работите в петък следобед. Ако той не успее да покаже, че няма друг приемлив начин за организиране на работата ви, неговото отношение към вас може да се счете за дискриминация по расови предразсъдъци.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

  • Когато ме търсите извън работно време юли 14, 2019
    Благодаря ви, че ме контактувате, но го правите извън работно време и нямам възможност да ви отговоря сега.Работното ми време е 09.00 до 18.00 в делнични дни. Работя извън тези часове, както и в почивни дни само по предварителна уговорка с клиенти.Вие е възможно да имате важен и спешен за вас въпрос и да сте […]
    Atanas Chikov
  • Получих статут от Home Office и сега какво става? юни 21, 2019
    Честито за вашия статут! Всеки ден голям брой сънародници получават статут за уседналост във Великобритания и вече имат доказателство, че са законно тук. Нека дам отговор на най-често задаваните въпроси за статути и изясним нещата около това, какво се случва, когато получите статут. След като сте кандидатствали и е взето  решение, че вие вече сте […]
    Atanas Chikov

Follow us on Facebook!