Обща информация

Какво представляват умните часовници и имат ли бъдеще?

Напоследък стана особено модерно всяка компания в технологичната сфера да има поне един модел умен часовник – като започнем от гиганти като Самсунг, Сони и Моторола и завършим с напълно неизвестни и дори безименни китайски компании. Дори калифорнийците от Епъл наскоро обявиха, че по някое време през 2015 година ще пуснат свой умен часовник.

Но какво всъщност представляват тези джаджи и имат ли бъдеще?

Нека започнем отзад напред. Ако става въпрос за близко бъдеще – да, умните часовници имат такова, защото тепърва започват да се налагат на пазара и потребителите все още се запознават с тях. Компаниите започват масово производство на своите модели и постоянно се чудят какви още екстри да вградят в тях, за да ги направят още по-привлекателни и примамливи за крайния потребител.

За съжаление в по-дългосрочен план няма как да се прогнозира дали умните часовници имат бъдеще, това ще оставим на всеки един от вас да прецени, след като ви запознаем по-подробно с тях.

След като пред един предмет се постави думата „умен“ (smart), в повечето случаи това означава, че той разполага с интернет свързаност. По тази логика, след като тук имаме „умен часовник“, това ни подсказва, че по един или друг начин той се свързва с интернет.

Дотук обясненото е вярно, но само донякъде. Освен с интернет, умните часовници могат да се свързват с други мобилни устройства – таблети, смартфони, лаптопи и др. Тази връзка обикновено се осъществява посредством блутут.

Може би вече се питате, защо ще ви трябва интернет на часовника или защо ще искате да свържете мобилните си устройства към него? Целта тук е посредством връзка между устройствата да се предава информация към часовника, която да се показва на екрана му. Така умният часовник освен да показва времето, може да ви дава всякаква информация – метеорологична прогноза за деня, напомняния за ангажименти, пропуснати повиквания, получени текстови съобщения и какво ли още не.

Целта на тези джаджи е да ви бъдат от помощ в натовареното ежедневие, но ако няма да се възползвате от функциите, които предлагат, а просто искате да знаете колко е часа, може би ще е по-добре да заложите на обикновен часовник, вместо да хвърляте сравнително голяма сума за умен.

Кои компании произвеждат умни часовници?

Както вече споменахме  бегло по-нагоре, почти не е останала компания, която да не е решила да пусне свой модел умен часовник. Разбира се, както всичко и тази мода е тръгнала от някъде като в този случай първи бяха Самсунг.

След това почти всички големи компании за мобилни устройства и не само, започнаха да пускат свои часовници – Сони, Моторола, Пебъл, ЕлДжи, Хюндай, Гармин, Епъл и др.

Освен добре познатите ни „гиганти“, много китайски именни и безименни компании започнаха да произвеждат собствени умни часовници или да копират тези на големите производители, като разбира се, техните джаджи са на много по-ниска цена, но и по ненадеждни.

Какво още могат да правят умните часовници?

Както вече споменахме, тези джаджи могат почти всичко, което и един смартфон, разбира се с известни ограничения. На тях можете да четете получени текстови съобщения и имейли, да проверите имате ли пропуснати повиквания и от кого са те, да проверите какво ще е времето навън, ще можете да правите снимки от смартфона си директно от часовника и разбира се, ще можете да видите колко е часът.

Някои нови модели умни часовници вече разполагат и с екстри като вграден GPS, което значи, че ще можете да следите къде се намирате по всяко време и никога няма да се загубите, ако отидете на непознато място.

Друга екстра, която срещаме все по-често е пулсомерът, чрез който можете да следите ритъма на сърцето си. От нея ще се възползват най-вече активно спортуващите потребители.

С всеки изминал ден умните часовници „поумняват“ повече и повече, така че е наистина трудно да обясним какво могат те, а съвсем скоро ще е много по-лесно просто да кажем, какво не могат да правят вместо обратното.

Какви са недостатъците им?

Умните часовници нямат кой знае какви недостатъци, освен, че някои по-бюджетни модели са по-калпави и с по-ограничени функции. Разбира се, това не означава, че ако си купите най-скъпият модел, той ще бъде неразрушим, просто ще е по-издръжлив.

Повечето компании правят часовници, които са защитени от прах, дребни частици и намокряне, като по-скъпите модели издържат дори и на потапяне под вода. Това отново обаче не означава, че всеки един умен часовник има подобни защитни функции. Винаги се интересувайте от това преди да си купите определен модел.

Най-големият недостатък, който имат почти всички умни часовници към момента е сравнително високата цена. Дори да можете да си позволите покупката на такава джаджа, вероятно ще очаквате да получите повече като екстри и като цяло за парите си, което, за съжаление, на този етап няма как да стане. Така, че ако покупката на умен часовник не се е превърнала във ваша фикс идея, по-добре изчакайте малко, за да видите дали ще паднат цените или поне дали производителите ще сложат допълнителни екстри и поддръжка на повече приложения в продуктите си, за да не останете разочаровани накрая.

About the author

Daniel

2 Comments

Click here to post a comment

Категории