Пазаруване

Какво трябва да знаем за гаранцията на стоките когато пазаруваме

Когато излезем на пазар ние имаме пълна свобода на избор. Може да си купим нещо, от което имаме нужда или да си похарчим парите за нещо, което може никога да не използваме. Когато купуваме уреди и други стоки, които имат определен гаранционен срок, даден от производителя, трябва вземем в предвид някои неща – марката, цвета и екстрите на уреда са въпрос на личен вкус, но най-важното, за което трябва да се замислим е дали да останем с гаранцията от производителя, да си платим за удължена гаранция или да си закупим допълнителна гаранция или застраховка. Ако се питате каква е разликата, сега ще поясним:

  • Гаранция от производителя.

Тази гаранция е безплатна. Срокът и условията по нея се определят от производителя. Този тип гаранция се счита като бонус към дадена стока, така, че понякога може да срещнете стоки на пазара, които нямат гаранция. Това е така, защото производителят не е длъжен да дава гаранция, но повечето го правят, за да изглеждат стоките им още по-привлекателни за клиентите.

Гаранцията от производителя е доказателство, че компанията-производител е сериозна и държи на клиентите си. Производителите, които предлагат гаранция на стоките си вярват в надеждността на своето производство и в случай на дефектирала стока са готови да поемат отговорност и да отремонтират проблема или заменят артикула за тяхна сметка.

Този вид гаранция не покрива случайни щети или щети от неправилна експлоатация. Гаранцията от производителя се отнася само за възникнали проблеми в следствие на производствен дефект.

Повечето компютри и електроуреди имат по 1 година гаранция от производителя, но понякога магазините, които ги предлагат добавят допълнително по 1-2 години гаранция, за да привличат повече купувачи.

  • Удължена гаранция и допълнителна гаранция.

Тези гаранции не са безплатни. Те представляват вид застраховка, за която трябва да заплатите допълнително. Гаранциите покриват ремонт и евентуална подмяна на дадена стока. Удължената гаранция ви дава по-дълъг гаранционен период за закупената от вас стока, най-често 5 години.

Гаранционните условия  на допълнителната гаранция трябва да са ясни, без скрити клаузи и малък шрифт, за който клиента да не знае, когато заплаща за такава гаранция. За съжаление, често се случва в гаранционните условия да има именно дребен шрифт, в който се упоменава, че гаранцията не покрива случайни щети или щети от неправилна експлоатация, както и загуба или кражба на стоката. Така, че ако искате гаранцията ви да покрива и тези неща, ще трябва да заплатите допълнително за това, но в някои случаи самата гаранция може да не го позволява, затова ще ви се наложи да се обърнете към застраховател и да направите застраховка на артикула.

Ако се чудите коя гаранция е по-добра и по-изгодна, това винаги зависи от личните предпочитания и закупената стока. Помислете добре дали си заслужава да закупувате удължена гаранция и застраховка на евтин електроуред, както и се замислете дали бихте рискували да не застраховате скъпият лаптоп, който мислите да закупите.

Не се тревожете, дори и избраната от вас стока да няма никаква гаранция, вие сте защитени от закона за защита на потребителите, който гласи, че всяка стока закупена в границите на Обединеното кралство, трябва:

  • Да е годна за употреба;
  • Да е със задоволително качество;
  • Да отговаря на описанието.

Ако закупите нещо и някое от по-горните условия не е спазено вие сте в правото си да върнете стоката и да ви върнат парите, да ви я заменят или да ви я поправят безплатно.

За повече информация по темата за защита на потребителя, може да прочетете нашата статия „Закон за защита на потребителите”. 

Когато закупената от вас стока  ще се използва често и не само от вас, може би си заслужава да обмислите закупуването на допълнителна гаранция, която покрива и случайни щети. Ако нямате такава гаранция, не може да предявите каквито и да било претенции за гаранционен сервиз или замяна на стоката в такива случаи. Ако пък искате да защитите напълно новата си придобивка, най-добре ще е да си закупите удължена гаранция и да я застраховате срещу случайни щети, повреди, кражба, загуба и т.н.

About the author

Daniel

1 Comment

Click here to post a comment

  • Много хора незнаят, че повечето вериги си правят безлихвен кредит за сметка на клиентите, с услугата връщане на стока ако купуваюа не му харесва. Това става по следниат начин, купуваюа плаща стоката, магазина му завърта парите в нова стока, купуваюа я връща след един месец(например), магазина му дава парите и същата тази стока я купува друг. Магазина до един месец ги е завъртял тия пари в нова стока,продал я и си изкарал процента печалба

Категории