Здраве и здравеопазване

Какво трябва да знаем за здравето при мъжете

Според статистиките, мъжете винаги са по-зле от жените когато става въпрос за здравословното им състояние. Те пият повече, по-голям процент са с наднормено тегло и се хранят неправилно като за това те плащат прекалено скъпа цена – 40% повече смъртност от жените от ракови заболявания и 22% от тях умират на възраст под 65 години. Но не винаги е нужно да става така.

Главното нещо за да останете здрави е да си обърнете внимание веднага след като даден симптом или здравословен проблем се появи. Малко информация по въпроса ще ви даде необходимите знания, които всеки мъж трябва да има, за да избегне рискови за здравословното си състояние ситуации.

13 предупредителни признака, които никога не трябва да игнорирате

Ако забележите някой от следните симптоми, особено ако продължават с времето, значи ще трябва да си запишете час при личния лекар.

Болка в прасците.

При изпитване на болка в прасците, бедрата или стъпалата когато вървите и болката винаги е на едно и също място и намалява когато спрете или се влошава при студено време.

Това е показател, че артериите в краката ви са блокирани от мастни натрупвания и кръвта не стига до мускулите и оттам идва и болката.

Посетете личния си лекар за да се убедите, че нямате подобни запушвания на други места, които могат да доведат до случаи на инфаркт или инсулт. Ще ви бъдат изписани лекарства, които подобряват циркулацията на кръвта в организма.  В такива случаи е препоръчително да спрете да пушите, ако сте пушач и да наблегнете на разходките.

Жажда.

Жажда и умора, често уриниране, особено през нощта, и сърбеж около гениталиите. Това са признаци за диабет от 2-ри тип. Симптомите може да се бъркат с това, че просто остарявате, но това е опасно заболяване, което увеличава риска от инфаркт и инсулт и може да доведе до слепота, бъбречна недостатъчност и увреждане на нервите. Рисковете за диабет от 2-ри тип са по-големи при хора над 40 годишна възраст, особено ако сте с наднормено тегло или сте предразположени към болестта по наследство.

Еректилна дисфункция.

Проблеми с поддържането или получаването на ерекция се получават при повечето мъже при определена възраст, но когато се случва постоянно, особено ако ви е все още рано за това, може да се окаже симптом на диабет, високо кръвно налягане или на запушени и стеснени артерии. Много мъже не ходят на лекар в такива ситуации, защото са прекалено засрамени от „проблема“, но това е от значителна важност и трябва да го обсъдите с лекаря си. Въпреки, че в една четвърт от случаите проблема се дължи на психологична основа, може да се окаже, че се дължи и на физически проблем. И в двата случая има лечения, които почти винаги се оказват успешни.

Проблеми при уриниране.

Трудност докато уринирате, малка струя, неотложна нужда и повишено уриниране през нощта са признаци за увеличена простата. Увеличаването на простата достига 50% от мъжете на възраст до 60 години и 80% от тях на възраст до 80 години. Обяснете всичките симптоми на лекаря ви и той ще ви направи необходимите изследвания за да разбере дали причината е в увеличената простата.

Промяна в изпражненията.

Признаци на диария или запек, промяна в цвета и консистенцията на изпражненията и кръв по тях – ако особено това продължава повече от няколко седмици, това няма как да е добър признак. Кървенето може да е знак за хемороиди, промяната в изпражненията може да е признак за раздразнено дебело черво и други стомашно чревни проблеми. Тези симптоми може също да са предупреждение за рак на дебелото черво, който поразява над 21,000 мъже годишно.  Посетете личния си лекар възможно най-бързо за да ви направи необходимите изследвания и да ви постави лечение.

Други симптоми, на които трябва да обърнете внимание.

  • Рани, които не заздравяват;
  • Бучки по тялото ви;
  • Хронична или повтаряща се болка;
  • Изкашляне на кръв;
  • Кръв в урината;
  • Трудност при преглъщане;
  • Упорита кашлица и дрезгавост на гласа;
  • Необяснимо отслабване.

Категории