Обща информация

Какво трябва да знаем за скоростта на домашния интернет

Не само във Великобритания, но и по цял свят, потребителите предпочитат интернетът им да бъде „бърз“, т.е. да е с висока скорост. Независимо дали искате да отворите своя имейл, да слушате онлайн радио или музика, да гледате видеоклипове или да изтеглите филм, това няма как да стане без бърза интернет връзка, всъщност може и да стане, но ще бъде прекалено бавно и мъчително, което в даден момент вероятно ще ви изнерви и ще се откажете от започнатото.

Но колко „бърз“ трябва да бъде един интернет, за да правим всичко комфортно и без да губим ценно време? Най-логичното тук като отговор е „Колкото по-високи скорости – толкова по-добре“, но не във всички случаи е така, защото по-високата скорост значи по-висока такса за интернет, а един потребител не винаги има нужда от чак толкова бърз интернет. Но преди да се впуснем по-подробно в темата, нека разясним какво представлява скоростта на интернета.

Когато рекламират своя интернет, повечето доставчици използват два вида скорости – на сваляне (download) и качване (upload).

Скоростта на сваляне е тази, с която информацията от интернет достига до вашия компютър. По-високата скорост на сваляне означава, че можете да теглите музика, филми и игри по-бързо, както и да гледате такива онлайн без да има досадно забавяне и насичане.

Скоростта на качване е тази, с която информацията от вашия компютър достига до интернет. Колкото по-висока е тя, толкова по-бързо ще качвате файлове, така например няма да ви се налага да чакате прекалено дълго когато прикачвате по-обемен файл към имейл или качвате снимки социалните мрежи. Ако сте от хората, които харесват да използват Ютюб и качвате редовно свои видеа, интернет с възможно най-висока скорост на качване е препоръчителен.

В повечето случаи, особено за домашен интернет, скоростта на качване е много по-ниска в сравнение с тази на сваляне, затова не се притеснявайте ако видите големи разлики между двете скорости. Просто ако ви трябва и по-висока скорост на качване, абонирайте се за такъв пакет или просто попитайте доставчика възможно ли е да намали скоростта ви на сваляне, за сметка на другата.

Как да разбера какви са сегашните ми скорости?

Ако в момента сте абонирани за интернет, но нямате представа какви са скоростите ви, за да прецените дали има по-изгодни варианти за вас, можете да използвате някой от сайтовете за тест на скорост, например www.broadbandchoices.co.uk/tools/speed-test или www.speedtest.net. Всеки сайт за тест на скоростта ще ви покаже както вашата скорост на сваляне, така и тази на качване, а от вас остава да прецените дали това ви е достатъчно и дали е най-изгодната оферта за интернет.

Друго важно нещо, което трябва да отбележим е, че доставчиците на интернет често не обявяват реалните скорости, които предлагат на потребителите. Всъщност има уловка и тя е , че рекламираните скорости са максимални, т.е. може да ги достигнете при определени услов, но не е задължително винаги да са такива.  Всъщност едва 10% от всички потребители успяват да достигнат максимално обявяваните от доставчиците скорости. Да, това е объркващо и дори глупаво, но към момента това са законни рекламни трикове, които телекомуникационният регулатор допуска.

Видове домашен интернет

Когато става дума за видовете интернет, във Великобритания те са два основни – широколентов и оптичен, като вторият е по-бърз, но понякога и по-бавната връзка е достатъчна на обикновения домашен потребител. Ето какво трябва да знаете за всеки от тях:

–          Широколентов интернет (ADSL Broadband) – той се доставя до дома ви по телефонната линия, т.е. по трасето за домашните телефони, което е старо и недостатъчно бързо и ефективно. Обикновено скоростите, които доставчиците му дават са до около 14-18 мегабита, но както споменахме по-горе, това са максимални и труднодостижими скорости.

–          Оптичен интернет (Fibre optic Broadband) – доставя се чрез високоскоростни, надеждни оптични кабели, оттам идва и името му. Скоростите му могат да достигнат до 200 мегабита и е по-вероятно да ги достигнете, в сравнение с широколентовия.

Кой доставчик предлага най-бърз интернет?

Ако искате бързина и надеждност, то Virgin Media (www.virginmedia.com) е вашият доставчик. Компанията предлага оптичен интернет със скорост до 200 мегабита, разбира се на съответната цена, която не е никак ниска.

Други доставчици, които предлагат оптичен интернет са BT (www.bt.com), Plusnet (www.plus.net), Sky (www.sky.com) и TalkTalk (www.talktalk.co.uk), като скоростите им са до 76 мегабита.

Сега нещата не са като преди години и ако даден потребител има нужда от бърз и надежден интернет, има голям избор от доставчици и абонаменти.

Интернет с каква скорост ми е достатъчен?

Както споменахме в началото, по-бързото не винаги е по-добро, просто защото плащате повече, а може би всъщност нямате нужда от интернет с толкова висока скорост.

Истината е, че не всеки потребител има нужда от много бърз интернет. Въпреки че цените на доставчиците падат постоянно, абонаментите с по-бърз интернет са все още сравнително скъпи. Обикновено един домашен потребител няма нужда от интернет със скорост над 100 мегабита.

Най-удачното, което можете да направите е да обмислите за какво най-често ползвате интернет и ако е само за проверка на имейл, социални мрежи и разговори, можете спокойно да се задоволите с някой от по-евтините абонаменти с по-бавни скорости.

Ако пък гледате онлайн телевизия, видеа, слушате радиа и от време на време теглите по някой филм, то заложете на по-бърз интернет, за да го правите комфортно и да намалите времето за зареждане на съдържанието, което гледате онлайн, както и това, за което теглите даден файл.

Имам ли нужда от оптичен интернет?

За да разберете дали оптичният интернет е за вас, или можете да се задоволите и с широколентов, просто си отговорете на следните въпроси:

–          Имате ли голямо семейство и всеки член ли е свързан към интернет?

–          Използвате ли в домакинството си много устройства, които искат връзка с интернет – лаптопи, таблети, смартфони, конзоли, телевизори и т.н.?

–          Теглите ли филми, музика, игри и обичате ли да гледате онлайн телевизия, видеа и стриймове, напр. Нетфликс?

–          Играете ли видеоигри в онлайн режим?

–          Свързани ли сте към момента към широколентов интернет и намирате ли го за бавен?

Ако отговорите на всичките или повечето въпроси са „да“, то тогава оптичният интернет с висока скорост е точно за вас. Ако обаче преобладават отговори „не“, то и широколентовата връзка с по-бавни скорости е подходяща за вашите нужди – поне ще спестите малко пари от абонамент.

Категории