Почивки и ваканции в страната и чужбина Пътуване и транспорт

Как да избегнем големите сметки за мобилен интернет когато сме в чужбина

Използването на мобилен интернет докато сме в чужбина може да ни струва стотици, дори хиляди паунда в края на месеца. Тарифите за използването на интернет от оператор докато сме в роуминг са 70 пенса за мегабайт, ако се намираме в държава-членка на Европейския съюз, но за държави извън него цената може да достигне до 10 паунда за мегабайт.

Най-добрият начин, чрез който можем да избегнем плащането на огромна сума за телефон в края на месеца е просто да изключим мобилния си интернет и да не го ползваме докато не се приберем, но в някои случаи това е невъзможно, затова има няколко други начина за избягване на големите сметки:

 • Използвайте безжичен интернет (wi-fi) винаги когато е възможно.

Когато имате нужда от интернет свързаност, най-добрият начин е да се свържете към безжична мрежа. В някои заведения и хотели за клиентите се предлага безплатен интернет, а в някои случаи може да се наложи да си платите за услугата, но и в двата случая това ще ви бъде много по-изгодно, отколкото да ползвате мобилен интернет в роуминг.

 • Добавете към плана си пакет за мобилни данни в чужбина.

Преди да заминете посетете офис на вашия мобилен оператор и ги информирайте, че ще пътувате в чужбина и искате да ви се прибави пакет за мобилни данни за чужбина. В повечето случаи той ще е ограничен по трафик, което значи, че ще платите фиксирана такса за определено количество мегабайти. За Orange например една от тарифите е 3 паунда дневно за 30 мегабайта трафик в държава от Европейския съюз, но при всеки оператор цените и условията са различни, а за държавите извън ЕС тарифите са доста по-високи.

 • Вземете си предплатена карта на местен оператор.

Друг добър вариант е когато пристигнете и се устроите да си потърсите офис на някой от местните мобилни оператори и да си закупите предплатена карта с включен пакет за мобилни данни. Така ще плащате колкото плащат и местните за мобилен интернет и ще сте сигурни, че няма да ви дойде огромна сметка в края на месеца, защото картата е предплатена и не сте обвързани по никакъв начин със съответния оператор.

Ако не възнамерявате да провеждате разговори и да пишете текстови съобщения, можете да си закупите предплатена карта само за мобилен интернет, така ще ви бъде още по-изгодно.

Още няколко кратки съвета

Ето още няколко съвета, с които ще успеете да намалите месечната сметка за телефон от мобилен интернет:

 • Изключете мобилните данни (3G) от телефона си докато сте в чужбина и ползвайте само wi-fi свързаност;
 • Изключете автоматичното обновление на програмите, за да не ви правят излишен трафик докато ползвате мобилен интернет;
 • Не гледайте телевизия, филми и не слушайте музика онлайн;
 • Направете необходимите обновления по софтуера на смартфона си преди да заминете;
 • Не теглете прикачените файлове към имейлите си.

Ако спазвате тези съвети вие ще си спестите доста пари и главоболия, а освен това ще се насладите максимално на престоя си в чужбина, защото няма да се притеснявате за нищо подобно.

Голяма сметка

В случай, че се приберете от чужбина и в края на месеца сметката ви за телефон е шокиращо голяма, въпреки, че сте спазили съветите описани в статията, трябва да направите следните неща:

 • Свържете се с мобилния си оператор моментално и поискайте детайлна справка за всички услуги, за които сте таксувани през месеца. Ако забележите нередности веднага информирайте оператора си и поискайте обяснение.
 • Ако до 8 седмици проблемът ви не е разрешен или не сте доволни от крайното решение на оператора ви, вие имате правото да отнесете случая до по-високо ниво, където той ще бъде преразгледан и ще бъде взето абсолютно безпристрастно решение.
 • За да обжалвате решението на оператора, можете да отнесете случая до CISAS  или до Омбудсмана.

About the author

Daniel

2 Comments

Click here to post a comment

 • МТел свалиха цените на мобилният интернет в чужбина. Използването на уай-фай също е предимство

 • аз съм много доволна от услугите на мтел в чужбина, а и цените наистина са паднали.

Категории