Шофиране

Как да избегнем увеличенията на цените на автомобилните застраховки

Очаква се ново повишаване на цените на автомобилните застраховки във Великобритания през настоящата година, което ще засегне основно младите  шофьори.

За изминалата година цените на автомобилните застраховки бяха увеличени средно с около 35 паунда, като за съжаление тази тенденция ще продължи и през 2015-та.

През последната година по-опитните водачи също са платили повече за застраховка. Шофьорите над 30-годишна възраст са дали на застрахователите с 38 паунда повече (обща средна цена от 460 паунда) , а тези над 40 години – 36 паунда отгоре (обща средна цена от 358 паунда).

Междувременно, младите шофьори са платили със 133 паунда по-малко, но въпреки това все още  плащат много по-високи застраховки – средно 1115 паунда.

Шофьорите на 60 – 70-годишна възраст плащат най-малко за автомобилна застраховка – средно около 224 паунда.

Това са статистиките от миналата година, но както споменахме вече, през настоящата 2015-та се очакват още увеличения на цените на застраховките.

Експертите твърдят, че младите шофьори не трябва да свикват с по-ниските цени, защото те ще са основните засегнати от тазгодишните увеличения. Освен тях, рисковите водачи също ще плащат повече.

Не е задължително обаче да се примирявате с високите цени на автозастраховките. Първото нещо, което всеки водач може да направи, е да смени застрахователя си. В интернет има много сайтове за сравнение на цените на всеки застраховател, така ще можете да изберете най-изгодния вариант за вас.

Друг начин да избегнете увеличението на цената на застраховката ви е да монтирате в автомобила си телематично устройство или т.нар. „черна кутия“. Особено препоръчително е да имате такова устройство ако сте начинаещ или рисков шофьор – то може да ви спести много пари.

Все повече британски застрахователи предлагат монтаж на подобни устройства в автомобилите на клиентите си. Както може би се досещате, тяхната цел е да следят доколко добре шофирате и поведението ви на пътя като цяло.

С подобно устройство можете да намалите цената на застраховката с до 50%, или в цифри – при младите водачи с до 629 паунда.

Имайте предвид, че не всички застрахователи предлагат подобна услуга. Ако сте решили да пробвате, трябва да попитате настоящия си застраховател дали е възможна тази опция и ако не е, да намерите друг, при който ще е възможно да се възползвате от нея.

About the author

Daniel

2 Comments

Click here to post a comment

Категории