Обща информация

Как да използваме платежната система „Епъл пей“

От 14 юли калифорнийската компания “Епъл” въведе официално платежната си система “Епъл пей” (Apple pay) и във Великобритания. Сега всеки, който притежава Айфон 6, Айфон 6 Плюс или часовник Епъл Уоч (Apple Watch), свързан към по-стар модел Айфон, ще може да плаща бързо и лесно, без да използва карта или пари в кеш.

„Епъл пей“ е сравнително нова система и все още повечето британци се питат как се използва, къде може да се ползва, до какви суми могат да минават през нея и др. В тази статия ще отговорим на тези и други въпроси или накратко казано – ще ви обясним как да използвате „Епъл пей“.

Какво представлява „Епъл пей“?

Платежната система на „Епъл“ е услуга, която ви позволява да плащате за стоки и услуги във физически обекти (магазини, ресторанти, кафенета и т.н.), онлайн магазини и мобилни приложения.

Безконтактното плащане във физическите обекти става благодарение на NFC чиповете, които калифорнийците започнаха да вграждат в своите последни модели Айфон 6 и 6 Плюс, както и в умният си часовник. Тези чипове комуникират от разстояние с платежните устройства и терминали в стотици хиляди обекти из цяла Великобритания и така осъществявате безконтактно плащане директно от смартфона си.

За да използвате услугата, трябва да си създадете профил в „Епъл пей“ и да свържете към него дебитна или кредитна карта. След това е необходимо само да доближите смартфона или часовника си към платежното устройство и да потвърдите плащането чрез пръстов отпечатък, с цел по-висока сигурност.

Освен във физическите обекти, „Епъл пей“ започва да навлиза и в онлайн магазините и мобилните приложения. Все повече онлайн търговци започват да поставят бутон „Плати чрез Епъл пей“ на сайтовете си, както и разработчиците в приложенията, които създават.  Така вместо да попълвате сложни и дълги форми за поръчка и данни на кредитна или дебитна карта, с натискането на един бутон вие плащате моментално.

Искам да започна да ползвам услугата. Какво трябва да направя?

Преди всичко трябва да разполагате с Айфон 6, 6 Плюс или Епъл уоч, свързан към по-стар модел Айфон. След това се погрижете операционната ви система да е обновена до най-новата, която поддържа „Епъл пей“.

Следващата стъпка е да добавите кредитна или дебитна карта към системата. Тя ще поддържа карти на повечето големи банки като „Лойдс“, „Халифакс“, „Натуест“, „Ейч Ес Би Си“, „Сантандер“, „Роял банк ъф Скотланд“, „Американ експрес“, „Нейшънуайд“, „Фърст дайрект“ и „Ти Ес Би“. Все пак имайте предвид, че в самото начало може и да не се поддържат карти на всички банки, но от „Епъл“ обещават в съвсем кратък срок да осигурят такава поддръжка.

За да въведете своята карта в системата, трябва да отворите приложението Passbook и да изберете иконката със знак плюс, която се намира точно до „Епъл пей“ в горния десен ъгъл. Ако вече сте въвели данните от своята карта в Айтунс (Itunes), системата автоматично ще използва нея, като само ще ви помоли да въведете трицифрения код от гърба на картата.

Ако искате да въведете нова карта, приложението ще ви помоли да направите снимка на картата с камерата на телефона си. Отново може да ви се наложи да въведете и трицифрения код от гърба на картата.  Може да ви се наложи да изчакате одобрение от банката за ползването на картата към услугата, но това зависи от самата банка и нейната политика.

След като завършите процеса, платежната система „Епъл пей“ е готова за използване. Имайте предвид, че поне в началото от „Епъл“ са сложили дневен лимит за плащания през системата от 20 паунда, за да се избегнат злоупотреби. От компанията обещаха, че по-късно тази година ще увеличат лимита до 30 паунда.

Категории