Пазаруване

Как да минем по-бързо на касите в супермаркета

Често се случва да нямаме много време и да искаме да минем през супермаркета набързо, за да вземем само най-важните неща. Преценяваме, че ще сме готови най-много за 10 минути и след това ще се приберем. Но когато стигаме касите, често оставаме изненадани от опашките и плановете ни бързо отиват на кино. Ричард Ларсън, професор в Масачузетския институт по технологиите е специализирал по темата за чакането и опашките. По негови думи, средно американците прекарват по 37 милиарда часа годишно в чакане на опашки.

Ето какво можем да направим в такива случаи, според вестник „Ню Йорк Таймс“:

 

Минете зад клиент с пълна количка

Това може да ви се струва противоположно на това, което трябва да направите, за да преминете по-бързо на касата, но практиката показва, че работи, според математика и главен академик в „Дезмос“ Дан Мейер.

„На всеки клиент му е нужен фиксиран период от време, за който да поздрави касиера, да плати, да каже довиждане и да си прибере покупките“, казва Мейер.

Неговото проучване показва, че за всичко изброено, на един човек са му нужни средно 41 секунди за общите приказки и плащането и по 3 секунди на прибрана стока. В такъв случай реденето на опашка с повече хора, дори с по-малко покупки, може да бъде по-лошият избор.

Мейер дава и пример, при който човек с пълна количка, в която има 100 продукта, ще мине през касата за 6 минути. Ако обаче се наредим на каса, на чиято опашка има четирима клиенти, всеки с по 20 стоки, преминаването им през касата ще отнеме 7 минути. А ако хората са повече?

Както стана ясно в началото обаче, повечето хора предпочитат да се наредят на опашка с повече хора, но с по-малко покупки, отколкото да застанат зад човек с пълна количка. Именно тук вие можете да се възползвате и да се наредите зад него, за да се опитате да минете по-бързо.

 

Минете в ляво за по-бързо обслужване

Робърт Самюъл е основател на компания, която предоставя услуги на хората, на които не им се чака. Неговите служители се редят на опашка вместо клиента и така му спестяват времето от чакане, срещу определена сума пари, разбира се.

Самюъл казва, че хората, при които водеща е дясната ръка в повечето случаи се редят на каса отдясно, а тъй като те са много повече от левичарите, лявата страна би трябвало да предлага по-бързо обслужване.

 

Огледайте се за касиерка

„Това може да ви се струва сексистко, но предпочитам да ме обслужи касиерка, вместо касиер. Опитът ми показва, че дамите са по-бързи в обслужването от мъжете, затова и предпочитам винаги да се наредя на каса, на която работи жена“, казва Самюъл.

Според Ей Джей Марсдън, професор-асистент по човешки науки и психология в Бийкън Колидж в Лисбърг, Флорида, казва да оглеждаме внимателно касиерките. Ако видим някоя, която ни се струва, че работи прекалено бавно, оглежда покупките на клиентите, бърбори с тях и като цяло се разсейва, да не използваме на нейната каса. Тук има изключение – ако няма опашка на подобна каса, все пак можем да отидем на нея, защото дори и в този случай е много вероятно да спестим малко време.

 

Огледайте клиентите пред вас и техните покупки

„Не е важен само броят на хората, които са пред нас на касата, но тяхната възраст и брой покупки“, казва професор Марсдън.

„На възрастните хора им е необходимо повече време за поставяне на продуктите на лентата, плащане и след това прибиране в торбите“, добавя тя.

Ричард Ларсън пък добавя да огледаме добре и какво купуват те. Според него, шест бутилки от едно и също безалкохолно ще бъдат сканирани на касата много по-бързо, отколкото шест различни.

 

Изберете експресни каси или каси на самообслужване

Не всички супермаркети разполагат с експресни каси, но ако има – използвайте ги. Те са за хора с кошници и малко покупки и може да ви спести доста чакане.

„Реденето на експресна каса придава и психологическо облекчение на клиентите, защото елиминира затормозяването от това да направят иначе труден избор с всичките останали каси“, казва Джули Нидерхоф, професор-асистент в университета в Сиракюз.

Където има каси за самообслужване, не пропускайте и тях. Много често, в големите супермаркети има по 10-тина каси за самообслужване и въпреки че опашката за тях може да бъде колкото опашката на другите каси, тя върви 10-тина пъти по-бързо, отколкото ако чакате на каса, на която обслужва само един човек.

 

Не се редете на каса с нарушена видимост

Ако има каса, на която касиерът е с нарушена видимост, заради стена, стоки, лавици и т.н., не трябва да се редим на нея. Според проучване, касиерите на тези каси не могат да видят големите опашки от клиенти и не се чувстват достатъчно стимулирани, за да работят бързо и да намалят навалицата на опашката.

 

Какво можем да направим, за да улесним касиерите?

Робърт Самюъл съветва винаги да подреждаме стоките на лентата с бар кода към касиера.

Когато купуваме дрехи да им махаме закачалката предварително и винаги да ги сгъваме така, че етикетът да е видим и лесен за сканиране.

Ако не пазаруваме сами и има човек с нас, можем да минем на експресната каса и да си разделим покупките по между си, за да не надвишаваме допустимия лимит.

 

Запомнете – трябва търпение, когато чакате!

До някаква степен висенето по опашки е по-досадно заради това, което си внушаваме, а не заради наистина дълго чакане.

Проучване на професор Даниъл Канеман от университета Принстън показва, че повечето хора преувеличават, когато казват колко дълго са чакали на опашка. Клиентите са по-загрижени за това, колко дълга е опашката, вместо от скоростта, с която се придвижват хората на нея.

Когато им се даде избор между бавнодвижеща се опашка с по-малко хора на нея и бързодвижеща с повече хора, повечето от нас избират по-късата, дори и времето за чакане да е еднакво, сочи още проучването на Канеман.

Психологията зад чакането на опашки показва още, че преминаването по тях става много по-бързо ако не мислим за това, а се разсейваме с нещо. Професор Дъглас Нортън препоръчва следващия път, когато чакаме, да четем списание, да разговаряме с някого или просто да си намерим кратковременно занимание, което да ни разсее от постоянните мисли за чакането.

Категории