Обща информация

Как да намалим разходите си за мобилен телефон

В тази статия ще прочетете няколко бързи съвета за това как да намалите разходите си за мобилен телефон. Смяната на абонаментния план или оператора е най-добрият вариант, но освен него има и други начини за това.

  • Свържете се с оператора си и поискайте по-изгодна оферта

Не е необходимо да чакате вашия мобилен оператор да ви предложи по-изгодна оферта. Вместо това вдигнете телефона или още по-добре, отидете на място и си я поискайте сами. Ако обмисляте смяната на оператора, значи няма какво да губите. Пазарете се с тях и ако нямате особен успех, споменете, че ще се откажете от техните услуги. Помнете, че те имат по-голяма нужда от вас, отколкото вие от тях и няма да ви оставят да се откажете просто така. Изгодните предложения и оферти ще завалят и е много вероятно да си харесате нещо.

  • Проверете какво предлагат и другите мобилни оператори

Не е задължително да обмислите само предложенията на текущия оператор. Проверете в интернет или в офисите на другите мобилни оператори какви абонаментни планове предлагат и на каква цена. Ако си харесате нещо изгодно, смяната може да не е толкова лоша идея. Просто проверете покритието на новия оператор, особено в местността, където живеете. Едва ли бихте искали да подпишете тригодишен договор с оператора и съвсем скоро да се окаже, че дори не можете да ползвате услугите му.

  • Проверете потреблението си

Голяма част от британското население използва едва 20-30% от месечното потребление, което предлага техния абонаментен план, което води до излишни разходи от порядъка на 200 паунда на година. Проверете потреблението си и ако не се възползвате от всичко, което предлага вашият абонаментен план, може би е време да го смените за някой с по-ниска такса и по-малко месечно потребление.

  • Не се обвързвайте с договор

Когато настоящият ви договор към мобилния ви оператор изтече, може би е добре да не прибързвате да го преподписвате веднага. Вземете си карта, която е необвързана с договор, освен, че са с по-евтини месечни такси, тези карти са удобни, защото имате възможността да прекратите използването на услугите на даден оператор по всяко време и да преминете към друг.

  • Бъдете внимателни когато сте в чужбина

Пътуванията в чужбина могат да ви генерират доста високи сметки. Преди да заминете задължително се свържете с мобилния си оператор и го попитайте какви са цените за обаждания, текстови съобщения и мобилен интернет за страната, в която отивате. Ако са прекалено високи, те може да ви предложат специален пакет за мобилни услуги в роуминг. В случай, че не го направят или вие не искате да давате допълнителни пари за подобно нещо, можете просто да не използвате телефонът си докато сте в чужбина или да си закупите предплатена карта от тамошен оператор.

Когато сте в друга държава и ви трябва интернет, най-добре използвайте публичен Wi-Fi.

  • Застраховайте телефона си

Ако сте отделили голяма сума за нов мобилен телефон, може би ще е добре да се подсигурите като го застраховате, особено ако сте по-непохватни. Проверете в интернет за компании, които предлагат подобни услуги на изгодни цени. Застраховката не би трябвало да ви струва повече от 20-30 паунда на година, но сигурността, която предлага е наистина добра.

  • Откажете се от хартиена фактура

Ако вашият мобилен оператор ви таксува за издаване на хартиена фактура всеки месец, може би ще е добра идея да се откажете от нея и да си я проверявате онлайн. Ако давате по 1,50 паунда на месец, при отказ за получаване на хартиена фактура ще спестявате по 18 паунда на година.

  • Продайте стария си телефон

В случай, че наскоро сте сключили или преподписали договор с мобилен оператор, много вероятно е да сте се сдобили с нов мобилен телефон. Повечето хора прибират стария си телефон в шкафа и започват да използват новата си придобивка. В такива случаи е по-добре да продадете старото си мобилно устройство, отколкото да го захвърлите, поне ще изкарате малко пари от това.

Категории