Пътуване и транспорт Шофиране

Как да открием водач, който при ПТП е избягал от местопроизшествието или ни е дал неверни лични данни

За повечето шофьори на пътнопревозни средства е немислимо да станат участници в пътнотранспортно произшествие (ПТП) и да не поемат своята отговорност за това. За съжаление обаче има и хора, които в подобни стресови ситуации не реагират адекватно и в моментите на паника решават, че е по-добре да избягат от мястото на произшествието или пък да оставят на другия водач неверни лични данни, за да не плащат за щети и обезщетение. Всеки от нас може да се сблъска с подобен тип недобросъвестни шофьори, за това е добре да бъдем информирани за това как можем да ги открием в последствие.

Преди всичко не трябва да забравяте, че когато станете съучастник в пътнотранспортно произшествие, първото нещо, което трябва да направите е да останете на мястото на инцидента, независимо дали вие сте виновни за него или не. Останете поне докато не размените информация (имена, адрес, телефон и данни на застраховател) с другия участник в ПТП-то.

Ако в инцидента сте замесени единствено вие, т.е. сте се ударили в неподвижен обект на или около пътя (улична лампа, мантинела, дърво, паркирано превозно средство и т.н.) или животно, задължително трябва да се обадите в полицията.

Нека се върнем на случаите, в които отсреща имате недобросъвестен водач, който при ПТП не желае да спре или ви дава неверни лични данни. В такива случаи, най-важното нещо е да видите номера на автомобила му. Запишете го, снимайте го или ако сте уверени, че имате добра памет, просто го запомнете.

След като вече имате регистрационния номер на автомобила на другото лице, вие можете да го откриете чрез него. Обадете се в полицията и съобщете за инцидента, както и за постъпката на другия участник в него. Не пропускайте да кажете, че имате и регистрационния номер на автомобила му, така те ще могат да идентифицират и открият водача.

Когато полицията си свърши работата, освен че ще потърсят обяснение от недобросъвестния водач, защо е избягал от местопроизшествието или ви е дал неверни лични данни, те ще се свържат и с неговата застрахователна компания, за да ви бъдат изплатени щетите. Имайте предвид, че от полицията не са длъжни да ви дават информация за данните на издирваното лице.

В случай, че не искате да намесвате полиция поради една или друга причина, има и друг начин да издирите недобросъвестен шофьор. За целта отново ще трябва да знаете регистрационния му номер. Ако живеете в Англия, Уелс или Шотландия можете да се свържете с DVLA и да ги помолите за справка по регистрационен номер. Те ще ви дадат имената и адреса на водача, на който е регистриран съответния автомобил.

За да получите информация от DVLA ще трябва да се свържете с тях като обясните точно какво се е случило. За целта може да им пишете, да се обадите или да използвате онлайн форма V888 на уебсайта им. След това ще трябва да платите такса за справката в размер на 2,50 паунда. Когато изпълните всичко това идва време за същинската част – информацията. За да получите, първо трябва да дадете, затова кажете регистрационния номер на превозното средство на издирваното лице, като е препоръчително да дадете и информация за марката и модела на возилото. Ако сте запомнили и датата и часа на инцидента – кажете и това. От DVLA ще се опитат да ви помогнат и ако дадената от вас информация е вярна, то е много вероятно да получите личните данни на издирвания от вас водач, за да се разберете.

About the author

Daniel

2 Comments

Click here to post a comment

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • Ако ви е страх от мечки не ходете в гората декември 10, 2020
  Има една приказка – “Ако ви е страх от мечки не ходете в гората”. Приказката е доста правилна, но ако случайно ви е страх от мечки и се налага да отидете в гората, намерете някой, който не го е страх и знае какво прави. Всички сте съгласни с това мнение, нали. Да се върнем на […]
  novinar
 • Най-често задавания въпрос напоследък: „Кой може да кандидатства за статут на уседналост от чужбина?“ декември 10, 2020
  ✅Хора, които са били във Великобритания, поне за един ден през предходните 6 месеца, ✅Хора, които са извън страната, но притежават документ за Permanent Residence или ILR – с други думи от старите документи за постоянно пребиваване, ✅Хора, които в някакъв период в миналото са пребивавали 5 години във Великобритания и могат да го докажат, […]
  novinar

Follow us on Facebook!