Здраве и здравеопазване

Как да отсяваме фалшивите фитнес новини

Фалшивите новини напоследък станаха доста популярна тема. Те обаче не са нищо ново – имало ги е и ще продължава да ги има.

Във фитнес индустрията често се използват фалшиви новини, за да се рекламират положителните качества на продукти и услуги. Всеки, когото попитате, вероятно ще може да назове няколко луди фитнес-лъжи от последните години. А който се занимава с фитнес от дълги години, вероятно е виждал какви ли не абсурди в това отношение.

С нарастването на броя на известните в интернет фитнес-гурувци и с бума на социалните мрежи, потенциалът за фалшиви фитнес новини в момента е огромен.

Някои популярни личности из социалните мрежи дължат популярността си именно на това, колко добре изглеждат в бански или без тениска. Без да омаловажаваме стремежа на тези хора да постигнат тяло, готово за плажа, техните квалификации в областта на фитнеса често са… несъществуващи.

През последните няколко десетилетия има все повече и повече проучвания относно повечето аспекти на фитнеса и диетите. Сега имаме достъп до много повече информация за това, как функционира организмът ни и какво да правим, за да бъдем здрави.

Най-малкото, световната мрежа може да ни предостави достъп до отлични източници на информация, които да ни помогнат да различим фалшивите новини от истината.

Как обаче да преценим дали статията е научно обоснована или е пълна с фалшиви новини? Ако попаднете на интересна статия или публикация на тема фитнес, отделете пет минути да си зададете следните въпроси – може да си спестите много време и разочарование – като не започнете действия, базирани на недоказани твърдения:

 

Кой е писал статията/публикацията?

Нов ли е авторът във фитнеса или има опит в тренирането на себе си и други хора? Какви квалификации има? Има ли формално обучение, което дава знания и умения да образова други хора по въпроса? Колко хора са изпробвали написаното? Ако е само авторът, добре е може би да го пропуснете. Има ли научни доказателства, които да подкрепят твърденията на автора? Но наистина научни? Не проучване, в което авторът е попитал 5-има свои приятели какво мислят по въпроса. Имам предвид научно доказани и потвърдени резултати.

Ако смятате, че статията или публикацията е писана от човек с репутация и има научни доказателства зад нея, тогава може да опитате и вие. Имайте предвид обаче, че не всичко във фитнеса и диетите винаги работи при всички. Все пак ако статията отговаря на гореизброените критерии, може да опитате и да видите как ще ви се отрази. Ако видите резултати – отлично, продължавайте! Ако не – просто продължете напред и опитайте друго.

About the author

Daniel

3 Comments

Click here to post a comment

Категории