Образование

Как да планирате бюджета си, ако искате да се обучавате в Обединеното кралствo

Ако още обмисляте или сте твърдо решени да се обучавате или да продължите образованието си във Великобритания, то едно от най-съществените неща е да планирате бюджета си предварително и да си направите сметка дали ще можете да си позволите това.

Преди всичко, ако сте кандидатствали във някое учебно заведения и сте приети, трябва да проверите какви са годишните такси за обучение. Това е първият и най-важен разход, който ще трябва да включите към планирането на бюджета си.

Битовите ви разходи ще са по-трудната част за изчисляване. Те зависят от това къде ще учите, какъв начин на живот водите, какви допълнителни разходи ще ви се наложи да направите и т.н. Тези неща трябва вие сами да изчислите грубо, според това какъв начин на живот водите.

Ако сте в учебно заведение, в което има пансион, в таксата ви за обучение ще са включени и разходи за настаняване, храна, пране и др. Ако пък искате да следвате и сте в университет, в някои общежития има включена храна или в района на университета, може да има студентски стол, в който да се храните по-евтино. Все пак е добре да направите запитване към учебното заведение, към което сте се насочили какво влиза в таксата ви за обучение.

Друг груб начин да изчислите битовите си разходите е да посетите сайта InternationalStudentCalculator.org.uk. Той също може да ви помогне да за планирането на вашия бюджет.

Още едно добро предложение, което може да се отрази положително на бюджета ви е да си изкарате „NUS Extra Card, с която получавате множество отстъпки.

Изчисляване на разходите за сметки

Ако живеете под наем и споделяте една квартира с още хора, разходите за сметките ще се разделят по равно между всички. Сметките разбира се, ще зависят главно от вас и това дали сте се разбрали по между си да живеете икономично или не. Ето един пример за годишни разходи от сметки, за квартира, в която живеят 4 души:

  • Газ – около 1000-1100GBP годишно (по около 250GBP на човек);
  • Електричество – около 600GBP годишно (около 150GBP на човек);
  • Вода – около 400GBP годишно (около 100GBP на човек).

Отделно ако ползвате домашен телефон, кабелна и т.н., трябва да си добавите и разходите за тези сметки към планирането на бюджета.

Най-изгодният начин за плащане на тези сметки е чрез директен дебит (Direct Debit), което представляват автоматични преводи от банковата ви сметка към съответната инстанция на определена дата ежемесечно.

Разходи за обучение

Към изчисляването на бюджета е важно да не забравяте и разходите за обучението ви, които освен споменатата вече годишна такса, са такива за тетрадки, учебници и др. Ако можете да намерите учебници втора ръка, определено ще ви е по-изгодно, отколкото да ги купувате нови. Попитайте в учебното заведение, в което ще учите според специалността ви, какви учебници ще са ви необходими и колко струват те.

Пазарни разходи

За да разберете колко пари ще ви отиват при пазар на хранителни продукти, дрехи и т.н. посетете сайтове и онлайн магазини и вижте цените на съответните стоки от какъв порядък са. По този начин макар ще добиете представа, макар и груба, за пазарните ви разходи.

Опитайте се да пазарувате от големи хипермаркети, които пускат всекидневни промоции на хранителни продукти, както и дрехи от намаления, ако искате да спестите малко пари.

След като съберете необходимите разходи, може направите груба сметка за това каква сума ще ви трябва за преживяване и обучение месечно. Образованието във Великобритания не е особено евтино, но определено си заслужава, така, че ако имате възможност да се обучавате там, не я пропускайте.

Категории