Здраве и здравеопазване

Как да подготвим кожата си за зимата

Идва зимата. И както подготвяме кожата си за излагане на слънце през летните месеци, така е време да се подготвим и за предстоящото студено време.

Всичко може да навреди на кожата ни – от студените вечери навън до топлината на парното в офиса или у дома – затова тя трябва да бъде подготвена по съответния начин.

„Основният проблем с кожата през есента и зимата е дехидратацията й или недостигът на вода“, казва доктор Джоана Уорд, която е и козметичен лекар и основател на компанията „Зени скинкер“.

„Дехидратираната кожа е по-различна от сухата, при която има липса на липиди и мазнина“, добавя тя.

„Дехидратация означава липса на вода в най-външния, роговия слой на кожата.

Това може да доведе до чувствителност, червени и напукани устни, както и до загрубяване и лющене на кожата“, обяснява доктор Уорд.

Ако откриете, че вечер слагате на кожата си по-дебел слой нощен крем или често използвате балсама за устни през деня, вероятно кожата ви жадува за хидратация.

Вместо да слагате мазни и неефективни овлажнители, според доктор Уорд има пет стъпки, които можете да предприемете, за да подготвите кожата си за студените месеци.

 

Хидратирайте я с хиалуронова киселина

„Хиалуроновата киселина е силен овлажнител – тя издърпва вода от по-дълбоките слоеве на кожата и я отвежда към по-повърхностните. Киселината използва водата, която пиете и водата в организма, за да хидратира кожата в дълбочина“, казва докторът.

 

Избягвайте дългото стоене във ваната или под душа

„Те изкарват водата от кожата и правят дехидратацията по-сериозна. На това отгоре, райони като Лондон имат проблеми с твърдата питейна вода, която съдържа високи количества разтворени минерали като калций и магнезий, които също може да дехидратират кожата. Къпете се с краткотрайни душове и се стремете водата да не е прекалено гореща, ако искате да поддържата добро съдържание на вода в кожата“, съветва доктор Уорд.

 

Нощни кремове за подхранване

„През нощта кожата получава възможността да се излекува и възстанови от всичко, което е претърпяла през деня, затова дълбоко подхранващ и хидратиращ нощен крем е добра инвестиция за зимните месеци.Намерете крем, който не е прекалено тежък и запушващ порите. Нека той да съдържа важни витамини за кожата, като витамини B3, C и Е. Хиалуроновата киселина и маслото от жожоба са отлична комбинация за хидратиране и контрол на себума – за да няма нежелано изпъпчване“.

 

Подсилете кожата с масло

„Имайте предвид, че не всички масла са еднакви – някои имат склонност да запушват порите, затова най-добре изберете масло от жожоба, арган или съдържащи сквален, за изглаждане на кожата и за защита. Повишете нивата на Омега-3 в организма с хранителна добавка или подходящ хранителен режим, за да подпомогнете хидратацията на кожата отвътре. Бариерната функция на кожата се осъществява от множество мазнини (липиди), като фосфолипиди, холестерол и свободни мастни киселини. Когато кожата няма достатъчно от тези липиди, като при някои заболявания със суха кожа, например екзема, водата може да бъде загубена през бариерния слой и да се получи дехидратация“.

 

Сияеща кожа с киселини

„Понякога през зимата кожата може да изглежда мътна и безжизнена.

Съставки като гликоловата киселина са отличен избор за премахване на повърхностните мъртви клетки и могат да стимулират по-свеж и сияен тен.

Не прекалявайте обаче с ексфолирането през зимните месеци, защото това може да доведе до чувствителност и пъпки. Добре ексфолираната кожа не само изглежда здрава и свежа като роса, но и задържа по-лесно хранителните вещества и водата.

 

Категории