Обща информация

Как да правим по-добри снимки със смартфона си

В днешно време почти всеки има фотоапарат-камера на телефона си. По принцип е немислимо съвременните телефони да нямат добра камера, но повечето от по-бюджетните модели са снабдени с посредствени камери. Затова, за да правите поне прилични снимки, ще се нуждаете от среден клас смартфон, а за да бъдат възможно най-качествени, покупката на висок клас смартфон е почти задължителна. Почти всеки по-напреднал потребител ще се съгласи с това. По-интересното е, че поради универсалния характер на смартфоните със сигурност съществува по-широко приложение на вградените им камери, за които някои потребители вероятно не се досещат.

Представяме ви няколко полезни съвета и тънкости, как да ползвате оптимално камерата на вашия смартфон, които може да ви бъдат от полза, за да може повече от заснетите от вас изображения да стават сполучливи.

1. Дръжте телефона си стабилно, докато снимате

Винаги, когато правите снимка с телефона си, го дръжте неподвижен. Внимавайте ръцете ви да не се движат, докато снимате, защото това може да направи образите на снимката да са размазани, особено ако вашият апарат не стабилизира снимката оптично или цифрово. По същата причина внимавайте и при натискане на бутона за заснемане – натискът трябва да е лек, не е необходимо да натискате копчето силно – това по-вероятно би ви създало проблеми отколкото да ви е от полза.

2. Не увеличавайте размера на снимката цифрово, докато снимате. Редактирайте изображението по-късно.

Дигиталното приближаване трябва да се избягва, доколкото е възможно, тъй като би намалило качеството на изображението – колкото повече увеличавате, толкова по-зле ще изглежда вашата снимка. Вместо това, след като вече сте я направили, я изрежете – повечето смартфони вече имат инсталирани приложения за редактиране. Разбира се, най-лесния вариант е просто да се приближите до обекта, който ще снимате.

3. Настройте камерата да снима на възможно най-високата резолюция

Отидете на настройките на камерата си и проверете дали използвате най-високата възможна резолюция. Също така, не използвайте съотношение 16:9 за вашите снимки, освен ако знаете, че вашият фотоапарат разполага със сензор на образите 16:9. Например, Motorola Moto X, Droid Ultra, и HTC One използват вградени в камерата сензори за образ 16:9, поради което те правят изображенията „широкоекранни“ по подразбиране. С повечето от останалите смартфони обаче, това не е така. В тези случаи е добре да се придържаме към съотношение 4:3.

4. Почиствайте обектива на камерата си

Обектива на камерата на вашия смартфон може лесно да се замърси. Ето защо е препоръчително от време на време да го почиствате. Забърсването с парче мек плат трябва да свърши работа.

5. Фокусиране и стабилизация на изображението

Ако заключите експозицията и фокуса, вашите снимки ще се подобрят чувствително. С приложението за камерата можете да натиснете и да задържите върху определено място от екрана, за да настроите експозицията и фокуса точно където искате. След като избраното поле започне да ‘мига’ или квадратчето стане зелено, значи сте заключили фокуса. Можете да използвате и други приложения, като ProCamera, за да настроите експозицията и фокуса да се заключват отделно.

6. Прилагайте правилото на третините

Едно от най-важните правила при фотозаснемането е това на третините. То представлява следното: кадърът мислено се разделя на девет еднакви квадрата. Най-силно ще се възприеме обектът, който попадне в средата, в зоната между пресичащите се хоризонталните и вертикалните линии

7. Научете се да използвате различните режими на камерата

Камерите на повечето смартфони разполагат с различни режими на заснемане, като можете да превключвате между тях. Има режими, предназначени за правене на снимки на бързо движещи се обекти, или за снимане през нощта, за вечерно снимане, за портрети или за пейзажи. Експериментирайте с тях.

8. Опитайте алтернативните приложения за заснемане

Вече можете да изтеглите най-различни алтернативни приложения за камерата на вашия смартфон. Близо 90% от всички изтеглени приложения са или за Android, или за iOS устройства. По-голямата част от тях са безплатни и дават невероятни възможности за корекция на снимките. Промяната на цветовете или заличаване на видими дефекти – това са само някои от нещата, които може да бъдат променени.

9. Правете по няколко снимки

Сигурно ви се е случвало да направите само един кадър и след това да забележите, че някой от заснетите хора е примигнал или пък снимката е размазана. Ето защо е добра идея да се направят няколко снимки една след друга. Просто за всеки случай. Винаги можете да изтриете тези, от които не се нуждаете, по-късно.

10. Не прекалявайте с редакцията на снимките

Когато се използва правилно, редакторът на снимки може да превърне скучното изображение в произведение на изкуството. И все пак е добре да избягвате прекомерната му употреба. Освен това, фотогалерията на телефона ви също разполага с определени функции за редакция. Бихте могли да се възползвате от тях, вместо всеки път да редактирате изображението, чак когато го свалите на компютъра си.

Категории