Законодателство / Правни въпроси

Как да промените завещание

След като завещанието е направено, е важно то да бъде в крак с времето, за да се имат предвид промените в обстоятелствата. Препоръчително е редовно да преосмисляте съдържанието на завещанието, за да сте сигурен/сигурна, че отговаря на желанията ви. Най-често срещаните промени в обстоятелствата, които оказват влияние върху завещанието, са:
• Сключване на брак или на втори брак;
• Развод или раздяла;
• Раждането или осиновяването на дете, ако желаете да го включите в завещанието.
Може да поискате да промените завещанието, защото обстоятелствата са се променили. Това не трябва да става чрез корекция на оригиналното завещание, след като е било подписано и освидетелствано. Всякакви очевидни промени по завещанието ще се счетат за направени на по-късна дата, така че няма да са част от оригиналното валидно завещание.
Единствените начини за промяна на завещание са чрез изготвяне на:
• Допълнение към завещанието; или
• Ново завещание.

Допълнения
Допълнението е приложение към завещанието, което прави известни промени и оставя останалата част така, както е била преди. Това може да се направи, например, за да се увеличи паричната сума в наследство, да се сменят изпълнител или попечител, чийто имена са вписани в завещанието, или да се прибавят наследници. Допълнението трябва да бъде подписано от човека, изготвил завещанието, и освидетелствано по същия начин. Обаче, свидетелят може и да не е същият като при оригиналното завещание.
Няма ограничение за броя на допълненията към дадено завещание, но те са подходящи само при строго определени промени. Ако промяната е заплетена, обикновено се препоръчва изготвянето на ново завещание.

Изготвяне на ново завещание
Ако желаете да направите коренни промени в завещанието си, по-добре си направете ново. Новото завещание трябва да започне с клауза, според която се анулират всички предишни завещания и допълнения към тях. Старото завещание трябва да бъде унищожено. Анулирането означава, че завещанието вече не е юридически валидно.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • Ако ви е страх от мечки не ходете в гората декември 10, 2020
  Има една приказка – “Ако ви е страх от мечки не ходете в гората”. Приказката е доста правилна, но ако случайно ви е страх от мечки и се налага да отидете в гората, намерете някой, който не го е страх и знае какво прави. Всички сте съгласни с това мнение, нали. Да се върнем на […]
  novinar
 • Най-често задавания въпрос напоследък: „Кой може да кандидатства за статут на уседналост от чужбина?“ декември 10, 2020
  ✅Хора, които са били във Великобритания, поне за един ден през предходните 6 месеца, ✅Хора, които са извън страната, но притежават документ за Permanent Residence или ILR – с други думи от старите документи за постоянно пребиваване, ✅Хора, които в някакъв период в миналото са пребивавали 5 години във Великобритания и могат да го докажат, […]
  novinar

Follow us on Facebook!